2 maart 2010

Back in de States

Orchestra Hall, Detroit

Hallo, daar zijn we weer, terug in Amerika. Na de vorige keer nu een goede twee weken. En was de sneeuw in Nederland net verdwenen, in Detroit had het vliegtuig door hetzelfde witte goedje zelfs moeite met landen - flinke storm daar. Op weg naar 'huis' daarom eerst maar een paar snowboots aangeschaft en even in de file gestaan vanwege een ongeluk door gladheid. Van alle hulpdiensten waren wel twee flinke wagens present - het zag er vervelend uit. Inmiddels lijkt het trouwens wat te dooien.

Beethoven & Grieg
De eerste date was iets nieuws voor me: een klassiek concert. Detroit is niet alleen de stad van Motown, maar ook van het Detroit Symphony Orchestra, dat afgelopen zondag Beethoven & Grieg bracht. Speciaal en ongelofelijk mooi - het orkest, dat al bijna honderd jaar bestaat en daarmee behoort tot de top vijf van oudste orkesten in de Verenigde Staten, was zelfs uitgebreid met enkele Afrikaanse drums! De gastdirigent, Thomas Wilkins, had zichtbaar enorm veel plezier in zijn werk, en bracht flink wat soul terug in het klassieke orkest. Naderhand hebben we hem nog persoonlijk ontmoet trouwens.

Klapstuk van het concert was wel het optreden van Gabriela Montero. Zij speelt een behoorlijk stukje piano, zelfs zo behoorlijk, dat ze mocht spelen tijdens de inauguratie van Barack Obama. Daarnaast is ze bekend om haar improvisatietalent, wat duidelijk werd toen ze als toegift een eigen, klassieke interpretatie gaf van La Bamba. Een ideetje van een lid van het orkest, met een aardig funky chello.

Gabriela's improviseren bleef ook Wilkins niet onopgemerkt - voortdurend zocht hij met haar contact, om het spelen van het orkest aan te laten sluiten bij haar pianospel. Erg indrukwekkend om zo iemand als intermediair te zien optreden tussen een soliste en een voltallig symfonieorkest. In theorie begreep ik altijd wel wat zo'n man daar met z'n stokje moest zwaaien, maar in de praktijk zag ik er nooit zo het nut van in. Wat dat betreft ben ik aardig onderwezen die middag!

Al met al een geweldig concert, op een schitterende locatie. De Detroit Orchestra Hall is niet lang geleden helemaal gerenoveerd en gerestaureerd en dat was te zien. Zeker vanaf het eerste balkonnetje vlak boven het podium, waar wij een plaatsje hadden gereserveerd - lekker op stand!

Ter afsluiting
Naderhand een hernieuwde kennismaking met het Amerikaanse restaurantwezen: een hapje eten bij Seva, een speciaal vegetarisch restaurant in Ann Harbor. Jammie!

Later meer belevenissen - moet nu eerst iemand van de bus halen en boodschapjes doen! ;-)

Foto: kelliekp

3 opmerkingen:

  1. Fijn dat je door de sneeuw veilig gearriveerd bent. Leuk je ervaringen bij het concert te lezen, ik merk ook altijd dat een live concert meer indruk maakt dan een cd in dit genre. Fijn dat het zo aan de (hooggespannen) verwachtingen voldeed. Enjoy your stay & company. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Petra023: Het was ook meteen de laatste sneeuwdag hoor, maar toch het vermelden waard - ben niet veel meer gewend, wat dat betreft.

    Live is altijd beter! :-)

    @Albert: Doe ik!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.