17 april 2010

Nieuws van Ning: op 4 mei horen we meer

Art Portfolio: Curtain Peek

Eergisteren bereikte mij als beheerder van de Ning Archief 2.0 al vroeg dit bericht, waarna online de meningen, emoties, adviezen en strakke plannen iedereen al om de oren vlogen. Moeten we verplicht gaan betalen voor het gebruik van Ning?

Feit is dat buiten een paar mensen van Ning zelf waarschijnlijk niemand nog weet wat dit kan/zal betekenen, dus ook de beheerders van Archief 2.0 niet.

Zojuist kwam dit bericht online: An Update from Ning (door Jason Rosenthal, die nieuwe CEO). Daarin staat dat we op 4 mei meer details zullen krijgen en ook dat er gekeken wordt naar de specifieke situatie van educatoren, non-profits en individuën. Er wordt ook gesproken over een "migration path", zou je willen verhuizen.

Wat Archief 2.0 betreft: wij zijn al een betalende klant van Ning - we laten naar een eigen domein linken - dus we zullen eerst eens rustig afwachten wat er over twee weken komt. Op basis daarvan kunnen we pas echt gaan praten. Als we Ning mogen geloven wordt het er voor ons alleen maar beter op...

Tot die tijd zullen we onze oren en ogen goed open houden en diverse opties alvast voorzichtig de revue laten passeren. Over sommige van die opties werd overigens al langer nagedacht.

En een ding staat voorop: Archief 2.0 is méér dan Ning! Want da's maar een stukje software, niet de community zelf.

Foto: O. Douglas Jennings

7 opmerkingen:

 1. Dat was even schrikken ja! Kunnen we helpen meedenken over de alternatieven? Drupal biedt ook goede community-features maar dan moet je dat gaan inrichten en beheren. Of gebruikmaken van Drupal Gardens, nu nog gratis maar volgend jaar betaald - of misschien voor bepaalde klantengroepen niet, dat kan ik nog nakijken. Laat maar horen wat je wilt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Albert: Natuurlijk kun je meedenken! Graag zelfs. Als je wilt stuur ik je een uitnodiging voor onze Google Group voor onze denktank, ok? Drupal is een van de opties waarnaar we willen kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Christian, prima die uitnodiging, ik denk graag mee. Wellicht dat er meer leden van Archief 2.0 of lezers van jouw blog zijn met een idee? Laten we daar maar gebruik van proberen te maken, dat is toch waar de community voor bedoeld is?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Albert: Uitnodiging komt eraan. En ja, verder is natuurlijk iedereen uitgenodigd z'n ideetjes en gedachten te spuien, hier of via Archief 2.0. Lijkt me vanzelfsprekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hopelijk wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Er waren wel heel veel onthutste tweets over. Ik vroeg me af: er zijn nu misschien nog wel verschillende 'gratis' alternatieven, maar zodra er één begint met te laten betalen zullen anderen wellicht snel volgen. Er zullen toch wel andere manieren zijn om geld te verdienen, reclame bijvoorbeeld? Waarom moet geld verdienen nou persé over de rug van de gebruiker? Het lijkt wel een bank: eerst gratis diensten aanbieden en als iedereen niet meer zonder kan er geld voor gaan vragen. Bah, kleinzielige praktijken zijn dat. En dat terwijl ik me kan voorstellen dat er achter ning een bepaald idealisme schuilt. Inmiddels hebben ningnetwerken hun nut wel bewezen, zeker als het internationaal is. Een ideale manier om met elkaar van gedachten te wisselen en activiteiten te organiseren. Afijn, eerst 4 mei dan maar eens afwachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ai, dat is zuur... en dat nu net ook de KVAN de community wilde gaan gebruiken... Maar inderdaad de community is meer dan een stukje software, dus ik ben erg benieuwd naar de uitkomst uit de denktank.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Wat Van Waarden Is: Achter Ning zit vast een hoop idealisme, maar ook een bedrijf. Er moet dus gewoon verdiend worden - of er moet iemand willen blijven investeren zonder geldelijke ROI - en dat gaat altijd 'over de rug' van gebruikers. Niet netjes om eerst mensen afhankelijk van je te maken en dan vervolgens met de verrassing te komen, maar goed, we zullen eens zien wat er komt. Er wordt gesproken over migratiemogelijkheden, dus ik ben benieuwd.

  Inmiddels zoeken we ook naar alternatieven. Die moeten dan wel 'open source' zijn en we moeten er de data weer uit kunnen krijgen. Archief 2.0 is dus wel veilig, denk ik, maar voor Archives 2.0 ligt dat anders. Dat is zo'n 'gratis netwerk'.

  @Petra: Zoals gezegd is Archief 2.0 niet in gevaar, zelfs niet op Ning. We betalen immers al. Ik houd er rekening mee dat dit ietsjes meer zal worden, maar tegelijkertijd zoeken we dus al naar goede alternatieven. Als je nog ingevingen hebt, laat ze vooral weten! :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.