23 april 2010

Wende Snijders: Chaos


Ken je dat? Dat iemand je antwoord wil geven op een heleboel vragen, zelf nog druk doende is die antwoorden te vinden en te formuleren, maar ze toch al onzeker over de lippen laat komen? Dat is de chaos van Wende. En afgelopen dinsdag trad ze op in De Leest in Waalwijk.

Wende is al lang niet meer een van de kassameisjes - die nog niet eens zelf zongen - maar heeft in korte tijd een sterke reputatie opgebouwd als vertolkster van het Franse levenslied. Na de wende van Wende is het Frans echter voorlopig verleden tijd, het Engels is er voor in de plaats gekomen.

Met een Amerikaanse inslag, dat wel, want de onrustig gefilmde beelden die tijdens de liedjes op groot scherm worden getoond zijn overwegend van New York. Meest Amerikaans doet natuurlijk het nummer Yes We Can aan, dat overigens een vrolijke, maar vreemde eend in de bijt van haar repertoire die avond was.

Van fluisterend zingen tot bijna schreeuwend dichten, van achter tot in de piano en op de gitaar: Wende probeert eens wat nieuws. Wennen aan Wende dus en da's niet iedereen gegeven. Net zoals niet iedereen pakte waarom Wende toch steeds tussendoor praatte. "Ik had liever een liedje extra gehad en wat minder tekst", hoorde ik iemand achter mij zeggen, toen we de zaal verlieten. Dat liedje extra heb ik zelf wel gehoord, maar dan moest je goed naar die tekst luisteren.

Als je verandering kan waarderen, dan is Wende's chaos wel aan je toevertrouwd. En zeg nou zelf: chaos is toch gewoon het woord dat we bedacht hebben voor een orde die we niet begrijpen?

2 opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.