19 juli 2010

Nationaal Archief doneert persfoto's aan Wikimedia Nederland


Zojuist vond ik een mailtje in mijn mailbox met als prikkelend onderwerp Nationaal Archief joins Wikipedia. Even dacht ik dat onze nationale archiefdienst zich actief ging bezighouden met het inhoudelijk verrijken van Wikipedia, maar de werkelijkheid is minder tijdrovend:

Op 13 september 2010 doneren het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo een selectie foto's aan Wikimedia Nederland, bekend van Wikipedia. (...) In deze encyclopedie bestaat grote behoefte aan beeldmateriaal om lemma's te illustreren - fotomateriaal dat in veel gevallen niet (legaal) beschikbaar is.

Waar het gaat om Nederlandse politiek komt daar in ieder geval op 13 september verandering in. Tijdens dit evenement presenteert het Nationaal Archief ruim 1.000 foto's uit de ANEFO persfotocollectie. Deze collectie bevat portretfoto's van de meeste Nederlandse politici en foto's van vele beroemde en minder beroemde gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan de Nacht van Schmelzer, de formatieperikelen van 1977 en de eerste vrouwelijke minister Marga KlompƩ. Bij veel foto's zal een Wikipedia-lemma bestaan, voor andere zal het puzzelen, debatteren en graven zijn.

Daarmee treedt het archief dus in de voetsporen van enkele grote instellingen die haar voorgingen bij het verrijken van de Wikimedia Commons, een enorme verzameling van vrij herbruikbare mediabestanden. Voor Nederland zijn bijvoorbeeld al afbeeldingen van het Tropenmuseum en films van het Polygoonjournaal in de Wikimedia Commons beschikbaar.

Mooi initiatief. Mooie pr.

4 opmerkingen:

  1. Als Wikipedia het embedden van fotomateriaal uit andere collecties (zoals die van archieven) mogelijk maakt, dan zijn we nog verder op de goede weg en kan iedereen lemma's met waardevol beeldmateriaal verrijken.

    Desalniettemin is dit natuurlijk een heel goed begin!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Luud: Ik denk dat WP dat om principiƫle redenen niet zal toestaan, omdat er via embedding in principe ook materiaal waarop copyright berust in de encyclopedie terecht kan komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Christian
    Dat klopt. Maar ze zouden toch wel "veilige afzenders" kunnen benoemen, b.v. archieffotocollecties.
    Er moet iets te wensen over blijven toch :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Luud: Probleem is dat juist archiefcollecties niet 'veilig' zijn omdat in die collecties veel materiaal zit waarvan helemaal niet bekend is hoe het met het auteursrecht zit. Dat is er ook de reden van dat er Flickr the Commons is gekomen, met een speciale "no known copyright restrictions" voor archiefcollecties, buiten de CC-licenties om.

    Of archieven moeten hard kunnen maken dat (delen van) hun collecties daadwerkelijk 'veilig' zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.