22 augustus 2010

Archives 2.0 bestaat nog!


De nieuwe prijsmodellen van Ning zijn eergisteren ingegaan en Archives 2.0 bestaat nog!

Start
Toeval of niet, maar precies een jaar geleden meldde ik op dit blog dat ik deze internationale variant op het sociaal netwerk Archief 2.0 gestart was. Die start zelf vond trouwens al op 1 augustus 2009 plaats. Er is sindsdien een duidelijke behoefte gebleken aan een dergelijk netwerk, dus wat dat betreft zat ik in de roos.

Daarnaast was ik benieuwd of ik het eerder aangeleerde kunstje nog eens kon herhalen in een internationaal speelveld. Meer specifiek: ik wilde mijn met Archief 2.0 opgedane ervaringen met communitymanagement inzetten om een goed lopend Archives 2.0 op te bouwen.

Ik moet bekennen dat dit laatste niet is gelukt.

Geen tijd gemaakt
Daar zijn verschillende redenen voor, maar de belangrijkste is wel dat ik achteraf gezien simpelweg niet voldoende tijd heb geïnvesteerd in het op te bouwen netwerk. De start was veelbelovend en ook nadien was de activiteit bij vlagen hoog, maar parallel aan het drukker worden van mijn agenda werd mijn aandacht voor Archives 2.0 minder. Ik maakte andere keuzes. In plaats van ook prioriteit te leggen bij Archives 2.0 legde ik die liever bij het almaar (in leden en activiteiten) groeiende Archief 2.0 en de start van 23 Archiefdingen, maar vooral ook bij mijn privéleven.

En waar Archief 2.0 inmiddels een fase heeft bereikt waarin ik, als slechts een van de zeven beheerders, gemakkelijk een tijdje afwezig kan zijn, gold dit voor Archives 2.0 zeker nog niet. Ik sloeg er ook onvoldoende in om een team van mede-netwerkbeheerders enthousiast aan de gang te houden.

Geen netwerk offline
Er spelen nog wat andere zaken mee, denk ik. Zo trekt het Nederlandse netwerk voordeel uit allerlei contacten en relaties die er offline al liggen. Dat geeft een sterke basis voor een betekenisvol online netwerk. Internationaal zijn die offline-netwerken natuurlijk veel minder aanwezig of sterk. En het organiseren van offline-activiteiten, die de Archief 2.0-community veel goed doen, is internationaal natuurlijk een stuk lastiger.

Competitie
Daarnaast heb ik de stellige indruk dat internationaal gezien binnen sommige professionele culturen de wil om binnen de contouren van een dergelijk netwerk kennis, inzicht en ervaring te delen minder vanzelfsprekend is. Ik merk - ook in Second Life trouwens - dat bijvoorbeeld vooral in Amerika (maar vast ook elders) de sfeer onder archivarissen regelmatig behoorlijk competitief is. Logisch, want je moet daar als professional in beeld komen en blijven om daarmee subsidiëring van je archiefinstelling en daarmee ook van je eigen baantje veilig te stellen. Het schrijven van een artikel (liever nog een boek), het spreken tijdens een congres enzovoort, het gaat er allemaal vaak veel minder gemoedelijk aan toe dan hier in Nederland. Misschien dat je diezelfde competitie in Nederland vergelijkbaar aantreft binnen de wetenschappelijke wereld. Dat zou de situatie in Amerika ook verklaren, waar veel archiefdiensten als instelling of afdeling met special collections immers deel uitmaken van bijvoorbeeld universiteiten. Jezelf profileren via bijvoorbeeld een eigen blog is dan meer in je belang dan het delen van je kennis via het netwerk van een ander.

Maar goed, dit is speculeren op basis van persoonlijke ervaringen. Intrigerend, dat wel.

Nieuwe start
In ieder geval - want ik dwaal een beetje af - moest ik met het oog op het nieuwe beleid van Ning een oplossing zoeken. Zelf betalen voor de service van Ning zag ik niet zitten - dat zou ook het daadwerkelijke probleem niet hebben opgelost - maar het netwerk verloren laten gaan, dat vond ook niemand wenselijk.

Uiteindelijk is Federico Taboada Cardoso, een archivaris in Argentinië en beheerder van het netwerk Archiveros (dat hij nota bene startte naar model van Archives 2.0), bereid gevonden om het netwerk over te nemen en te betalen voor Ning, zodat Archives 2.0 vooralsnog in haar huidige vorm kan blijven voortbestaan. Belangrijker nog gaat Federico tijd investeren in het communitymanagement. Inmiddels hebben we ook enkele andere leden bereid gevonden om tot het clubje beheerders toe te treden.

Ik ben benieuwd hoe het verdergaat! Voorlopig is het initiatief aan een ander...

Toegegeven, het is wel een raar gevoel. Heel in de verte waarschijnlijk een beetje zoals wanneer je kind het huis verlaat. Aan de andere wordt het daardoor wel rustiger in huis en krijg je eens wat tijd voor andere dingen. Fijn zo!

3 opmerkingen:

  1. Blij! 't Was jammer geweest als het ter ziele was gegaan. Fijn dat betrokken leden helpen om het netwerk in de lucht te houden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede ontwikkeling, mooie 'ontboezeming' (en misschien - deels - ook wel herkenbaar...). Maar hoe dan ook is het maken van keuzes veruit te prefereren boven eindeloos jongleren, waarbij niets meer echt de boventoon lijkt te voeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank voor jullie reacties.

    @Wat Van Waarden Is: Dat is precies waar! Fijn dat het er nog is, en fijn dat er andere leden opgestaan zijn om dat mogelijk te maken.

    @Ton: Inderdaad. Dat jongleren was in het begin nog prima te doen, maar naarmate de ballen groter werden en meer talrijk, werd het al een stuk moeilijker om vol te houden. Liever drie dingen goed doen, dan zes dingen half, is dan het devies.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.