29 november 2010
Klikken door Bossche grafzerken
Als je Den Bosch bezoekt, dan kun je eigenlijk niet om een bezichtiging van de Sint-Janskathedraal heen. Daarbij kom je werkelijk ogen tekort om alle pracht en praal in je op te nemen. Goed kans dus dat je daarbij niet voortdurend aan het zoeken bent naar kwartjes en naar de grond loopt te turen. Dat is jammer, want je ziet dan niet dat je meehelpt aan de slijtage van eeuwenoude grafzerken, die door de gehele kathedraal heen te vinden zijn. Ze gaan terug tot de 15e eeuw, maar de meeste zerken stammen uit de 16e en 17e eeuw, enkele uit de 18e eeuw. In de loop der jaren zijn er ook zerken uit de kathedraal verdwenen.
Omdat al van tientallen grafstenen het opschrift volledig onleesbaar was geworden en oude publicaties onvolledig waren, is een tiental jaren geleden een groep onderzoekers begonnen met een groots project om alle grafzerken in de Sint-Jan te fotograferen en te beschrijven. Dit leidde tot een boekwerk van zo'n twaalf kilo, maar ook tot een website waarop dezelfde informatie is te vinden. Waarvoor grote hulde!
De website www.grafzerkensintjan.nl staat sinds gisteren online en bevat alle gegevens van de 520 grafzerken en bijna 1.200 personen die op de stenen zijn beschreven. Het gaat daarbij meestal om voorname Bosschenaren.
Je kunt uitgebreid zoeken op naam, beroep, plaats en dergelijke, maar er is ook een interactieve plattegrond beschikbaar, die je meteen doet afvragen of er nog een mobiele app wordt ontwikkeld. Op de plattegrond wordt namelijk de locatie ingekleurd van gevonden zerken of kun je zerken aanklikken waarvan je meer informatie wilt hebben. Van iedere zerk is een foto beschikbaar - met vergrootglasoptie - en gegevens over de persoon die er ligt, genealogische gegevens, de inscriptie op de zerk en verdere bijzonderheden. Je kunt ook een reactie achterlaten, mocht je nadere informatie hebben.
Wat een ontzettend mooie bron en mooie manier van beschikbaarstellen! Dikke pluim voor het team van onderzoekers, waaronder enkele van mijn collega's! Goed werk!
Lees meer blogposts over
Den Bosch,
Grafzerken,
Sint-Jan
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Prachtig initiatief! Niet wachten tot het boek uitverkocht is, maar meteen online plaatsen (en daarmee een veel grotere bekendheid krijgen dan met alleen een boek).
BeantwoordenVerwijderen@Albert: Pure winst inderdaad. Iedereen blij!
BeantwoordenVerwijderenPrachtig prachtig prachtig! Mooie site met lekker veel informatie. Dat gaat me weer wat avondenkosten ben ik bang :)
BeantwoordenVerwijderenZoiets bestaat ook in Amsterdam: http://www.gravenopinternet.nl/nl/index.html.
@Luud: Allebei mooie sites! Mooie kerk ook, daar in Amsterdam.
BeantwoordenVerwijderen