31 december 2010

2010 in een motto: het geheim van vooruitkomen


"Wat is je motto?" Het is een vaste vraag in persoonlijkheidstestjes, op profielenwebsites en zo meer. Sommige mensen lijken dagelijks van motto te wisselen, het mijne daarentegen is nog nooit herzien en prijkt nog altijd fier bovenaan deze weblog: ontdekken is niet alleen het vinden, maar ook het zoeken. Ofwel: je eindbestemming is niet belangrijker dan de wegen die je inslaat om die bestemming te bereiken of dat wat je onderweg aan avonturen beleeft.

Veranderen
Mijn eigen woorden, maar dat wil niet zeggen dat ik niet ook graag mooie citaten van anderen gebruik. In tegendeel, want een klinkend citaat doet het altijd prima, zeker als je iets aan een ander duidelijk wilt maken. En of ik nu aan studenten lesgeef over archieven, een keynote verzorg over sociale media, of voor collega's een presentatie geef over digitale dienstverlening, uiteindelijk gaat het citaat altijd over veranderen. Veranderen van houding, mentaliteit, gedrag en dus veranderen van mensen.

Dat je zelf ook maar zo'n mens bent, krijg je dagelijks van de wereld om je heen als keiharde feedback terug. Zo heb ik het afgelopen jaar lopen tobben over van alles en nog wat. Waar haal ik mijn inspiratie uit, waar krijg ik energie van, wat vind ik leuk? Hoe wil ik mijn privéleven verder inkleuren, in welke richting wil ik professioneel zien te groeien? Waar wil ik volgend jaar rond deze tijd staan? En over vijf jaar?

Nadenken over dat wat was, dat wat is en dat wat zou kunnen zijn. Nadenken over veranderen dus. En niet omdat verandering altijd leidt tot verbetering, maar omdat er zonder verandering sowieso geen verbetering te verwachten valt. Dat staat onveranderlijk vast.

2010
Ik kan mijn jaar 2010 nog niet goed duiden. Steeds als ik erover nadenk zie ik een groot, complex raderwerk voor me, dat zorgt voor het zich voortbewegen van een anders hulpeloze machine. Alleen is het me nog niet geheel duidelijk of het raderwerk in 2010 heftig piepend en knarsend tot stilstand is gekomen en de machine op het moment nog wat uitdrijft, alvorens zoetjesaan stil te vallen. Of dat het raderwerk juist pas in beweging is gezet en de machine nu langzaam maar zeker aan snelheid begint te winnen.

Misschien had 2010 van allebei wel iets. Ik denk het wel eigenlijk. En dan niet omdat ik niet kan kiezen, maar juist omdat ik te véél kies. 2011 Zal het uitwijzen, want voor mijn huidige gevoel kan het beide kanten nog op. Of niet natuurlijk, net waar ik zelf voor kies.

Vooruitkomen
Een maand of wat geleden las ik: "Het geheim van vooruitkomen, is beginnen met lopen." Een citaat van Dagmar Hammerskjöld, iemand die het kan weten. Beginnen met lopen dus. Het zou zomaar een motto kunnen zijn. Mooi, lopen en ontdekken: op avontuur! We gaan het zien.

Een gezond en bovenal gelukkig 2011 toegewenst, allemaal!

6 opmerkingen:

 1. Ahhhhh. Wat een SUPERlief filmpje!

  Maarre ... zo te zien op het filmpje lukken je eerste stapjes erg goed. En nog mooier je hebt er ook nog plezier in zo te zien. Met die instelling gaat het in 2011 helemaal lukken. In welke richting je ook zult gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jaja, het is een vrolijk manneke daar, op dat filmpje!

  Overigens weet ik niet of dit ook daadwerkelijk m'n eerste stapjes waren, maar dat was de tekst op het hoesje waar het 8mm-filmbandje inzat. En het heeft hoe dan ook niet veel gescheeld.

  Komt wel goed in 2011. Bedankt voor je reactie, Wilma.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen haar veranderd! (sorry, kon het niet laten...)
  Hoe dan ook: dat het jou en de jouwen maar goed mag gaan in 2011. Hopelijk mag ik op sommige gebieden nog wat met je mee lopen, want dat levert mij in ieder geval energie en inspiratie op.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Ingmar: Het is intussen bovenop wel wat dunner geworden. Maar je weet wat ze zeggen: "Waar de beschaving begint, verdwijnen de bossen."

  En ja hoor, we zullen regelmatig samen kunnen wandelen. Sterker, we zullen zo nu en dan hele groepswandeltochten organiseren! :-)

  Dank voor je beste wensen. Spreekt vanzelf dat ik jou en je gezin ook alle goeds toewens voor dit nieuwe jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig filmpje ;)
  En je wist ook snel deze wijsheid: meten is weten. Met de duimstok van je vader.

  Over onze twijfels praten we vaker, dat is onderdeel van het leven. Verandering moet, daar zijn we het over eens. Soms geleidelijk, dan breekt het lijntje niet, soms heftig en dan breekt er wel wat.

  Zolang je nadenkt, besta je in ieder geval. Houd er niet mee op.

  Veel geluk en vooruitgang in 2011 Christian!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Luud: Dankjewel! Die duimstok heeft ons pap trouwens nog steeds. Moet ik altijd weer lachen, als ik die zie.

  Ook in 2011 organiseren we weer regelmatig twijfelavondjes hoor... haha!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.