31 december 2010

Mijn beste berichten van 2010


Traditiegetrouw wordt in de minuut voor middernacht op de laatste dag van het jaar mijn persoonlijke jaaroverzicht gepubliceerd, maar in al het lijstjesgeweld van de laatste dagen wilde ik ook niet ontbreken. Daarom bij deze mijn beste berichten van 2010! Naar mijn mening dan toch tenminste...

In chronologische volgorde:

Het gevaar van het gemak (28 januari)
Bericht over het gevaar van het geautomatiseerd doorsluizen van allerlei berichten naar allerlei sociale netwerken, tegelijkertijd een oproep om in plaats van zaken geautomatiseerd te regelen niet te vergeten dat het sociale web niet voor niets sociaal heet te zijn: de bekende factor mens wordt te snel vergeten. Het bericht ontlokte ook zeer waardevolle reacties.

Als je maar wil en Biografisch Portaal 1.0 (17 februari)
Twee berichten op een dag, het gebeurt me niet vaak. De toevallige link tussen beide berichten zit hem in biografieën, betrouwbaarheid, Wikipedia, transparantie en een wereld van verschil tussen twee generaties. Ik vatte het toen zo samen: "Sommige mensen gaan aan de werkelijkheid voorbij. En aan sommige mensen gaat de werkelijkheid gewoon voorbij."

Spelen met het archief (26 juni)
Een bericht dat eerst nog even doorgaat over een door het Gemeentearchief Rotterdam gelanceerde archiefgame, dan ingaat op zin en onzin van archiefgames in het algemeen, maar tenslotte eindigt met een aantal uit de mouw geschudde spelconcepten. Die laatste rolden er zo uit en maken dat ik zelf veel plezier heb beleefd aan het schrijven van het bericht, en nog steeds bij het teruglezen ervan.

Reageer! (1 augustus)
Een van mijn stokpaardjes volop bereden: reageren op al hetgeen klanten je toestoppen. Ik zei het al: het sociale web is immers niet voor niets sociaal. Veel leuke reacties op dit bericht, waaruit blijkt dat het mensen niet alleen tot denken, maar ook tot actie heeft aangezet. Ik kan er kort over zijn: voor dit soort berichten en reacties ben ik ooit dit weblog begonnen.

Kassa! en Kassa bij! (18 en 20 augustus)
Alhoewel ik dus achteraf een wat dubbel gevoel heb bij deze berichten, kan ik er desondanks niet omheen. Gisteren ben ik daar al op ingegaan.

Waarheen, waarvoor? #awb10 (31 augustus)
Bericht geschreven op de helft van het internationale archiefcongres Archives without Borders, waar ik voor het eerst keihard ging nadenken over het verschil tussen archief als erfgoed en archief als informatie. De laatste alinea's schreef ik nog zonder dat we op de hoogte waren van allerlei bezuinigingen, die op dit moment boven ons hoofd hangen. Nu denk ik: dit soort berichten kwam te laat.

De transcribiwiki van Transcribe Bentham (29 september)
Een van de berichten die ik dit jaar schreef naar aanleiding van crowdsourcingsprojecten van archieven. Door allerlei projecten te bekijken heb ik inmiddels een aardig beeld van het fenomeen, en door erover te schrijven hoop ik dat anderen daarvan meeprofiteren. Ik schreef dit jaar regelmatig over crowdsourcen en dit specifieke bericht heb ik eruit gepikt vanwege de internationale belangstelling daarvoor.

Leiden legt de lat hoog (14 oktober)
Positieve maar kritische bespreking van de nieuwe website van het het Regionaal Archief Leiden, waar niet alleen zij wat aan hebben gehad, maar ook ikzelf. Het testwerk voor dit bericht heeft me namelijk verder doen nadenken over goede archiefwebsites. Ik help het mezelf hopen dat iemand anders een dergelijk bericht over de nieuwe website van het BHIC zal schrijven, als die website eenmaal gelanceerd wordt.

Met een logo de netwerksamenleving tegemoet (6 november)
Een bericht dat kopje onder ging in de berichtenstroom rond de dreigende bezuinigingen op archieven. Hopelijk geldt datzelfde voor het onderwerp ervan: een imagocampagne en de ontwikkeling van een logo voor de gezamenlijke Nederlandse archiefdiensten. Ik vind het verhaal zelf goed geschreven, maar belangrijker nog: een collega vertelde me dat ze er in het bijzonder door was geïnspireerd.

Digitaal verlegen (23 december)
Een bericht waarop ik niet echt trots ben, maar wat me door enkele reacties daarop wel heeft doen beseffen dat het enorm veel weggeeft van wie ik ben en hoe ik me op het moment voel. Maar alleen voor mensen die me goed kennen. Voor alle anderen is het gewoon een rare intro en vervolgens een te lange lap tekst over communitymanagement, mensen motiveren tot participeren en zo meer. Ook belangrijk.

Dat waren er tien. En het reservegetal is...

Wende Snijders: Chaos (23 april)
Voor zover ik weet het eerste bericht op mijn blog dat echt in de verste vertes helemaal niks niet met archieven van doen heeft. Weinig reacties op de blog zelf, maar wel veel positieve reacties langs andere kanalen. Eigenlijk ook het bericht dat me later heeft aangezet tot de serie Vrijdagavond cabaret. Zoals ik twee weken naderhand merkte, sloop er beetje bij beetje meer Christian in De Digitale Archivaris.

Tot slot
Dat was het dan voor 2010. Ik heb op allerlei mogelijke manieren weer veel plezier gehad van mijn weblog. Ik hoop jij ook. Bedankt in ieder geval voor je aandacht.

2 opmerkingen:

 1. Stiekem stond mijn favoriet er wel tussen: Bezuinigingen op democratie? Juist nu niet en ik heb ook erg moeten lachen om die ideeën voor archiefspelletjes.
  Waarom die "Bezuinigingen..." mijn favoriet is? Ik denk omdat ook daar een 'felle' Christian in naar voren komt, die ik niet zo gewend ben. Jij bent (en dat blijkt ook uit je "Digitaal verlegen"-tekst) heel goed in mensen samenbrengen, stimuleren en genuanceerde meningen geven. Maar in "Bezuinigingen" viel dat enigszins weg en ging het een keer niet over "verhaaltjes", crowdsourcing en publieksbereik, maar over wat ik het wezenlijke van archieven vind: verantwoording afleggen.

  Hoe dan ook, ik heb ook in twintig10 genoten van je blog en vind het ook helemaal niet erg dat er wat meer Christian in de Digitale Archivaris sluipt. Ga zo door ("en gij zult Spinoza heten" voegde een vriend van me daar altijd aan toe...)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Ingmar: Ik had al zo'n vermoeden dat het je om die 'favoriet' ging. Zelf vind ik het ook een goede post en hij had zeker een aparte vermelding verdiend. Maar omdat ik hem zo mooi in lijn vond met de post ten tijde van Archives without Borders heb ik hem daarbij geplaatst. Tegelijkertijd een vorm van extra posts de Top-10 binnensmokkelen. ;-)

  Ik kan me trouwens inderdaad nog herinneren dat je op jouw blog die specifieke post al als ongebruikelijk fel voor mijn doen bestempelde, en je hebt daarin gelijk. Niet dat ik niet vaker fel wil zijn, maar mijn kwaliteiten liggen blijkbaar elders, gezien ook jouw verdere complimenten (waarvoor dank!)

  Ik ga zéker door! Reacties als de jouwe dragen daar overigens in grote mate aan bij.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.