20 december 2010

Met andere ogen

Marieke Prins, recensent van tentoonstellingen, in het Historisch Nieuwsblad van december 2010/januari 2011:

Alleen hebben archiefdiensten nog de neiging om te veel spullen uit te stallen en te weinig verhalen te vertellen.

Doe ermee wat je wilt.

4 opmerkingen:

  1. Daar maak je je wel erg makkelijk van af Digitale Archivaris!

    Blijkbaar heb jij een reden om deze mevrouw aan te halen. Ben wel benieuwd wat jij daar nou over denkt.

    Ik denk dat Mariek Prins groot gelijk heeft en daarmee ook meteen aangeeft waarom archieven zich tot de bronnen moeten beperken en anderen de verhalen moeten laten vertellen.
    Dat is niet altijd makkelijk, voral niet om voldoende mensen te vinden die een verhaal willen maken of kunnen vertellen.
    Maar wij hebben niet de menskracht om verhalen te vertellen. Wij hebben onze handen al vol om de informatie überhaupt toegankelijk te krijgen.
    Slimme verbindingen maken met mensen, community's en instellingen dat zouden we wel moeten kunnen en moeten willen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Luud: Volgens mij moet jij mijn mantra's onderhand kunnen dromen. ;-)

    Net als jij geloof ik niet in archiefdiensten (eigenlijk archivarissen) die verhalen vertellen. Als we pogingen doen, slagen ze maar half (en half geslaagd is gewoon gezakt), we hebben de mankracht niet, we hebben vooral de kwaliteiten niet - uitzonderingen daargelaten. Ieder z'n vak.

    Los van het vertellen van verhalen, verwoordt Marieke in haar citaat ook het algemene gevoel van, naar ik denk, héél véél mensen die met archivarissen in aanraking komen. We overdonderen mensen met onze archieven, onze kennis, onze terminologie, onze procedures, onze inhoud enzovoort. Of het nu een klant is op de studiezaal (je komt voor een geboorteakte, maar krijgt een cursus stamboomonderzoek) of een digitale bezoeker (je zoekt een foto van je vroegere dorp, maar krijgt een 'beeldbank' (argh!) met uitgebreide zoekfunctionaliteit), we overdonderen ze.

    We willen iedereen leren vissen, terwijl de meeste mensen alleen om een vis vragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Christian
    Maar willen we wel iedereen laten vissen? Ik niet in ieder geval.
    Ik snap wat je hiermee zegt en ik weet ook dat er veel archivarissen anders over denken en het idee hebben dat we door verhalen te evrtellen meer publiek bereiken en daarmee ons bestaan zin geven.
    Zoals gezegd kijk ik daar genuanceerder tegenaan.

    Een selecte groep, die wel groter kan zijn dan onze huidige gebruikers, onze bronnen laten benutten is genoeg. Niet selectief zijn, niemand uitsluiten, maar wel een grens durven trekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Luud: Nee hoor, we willen zéker niet iedereen leren vissen - dat is nou net het punt. ;-) (Alleen zit het verschil hem erin dat jij alleen aan viscursussen doet, en anderen ook in de vishandel gaan.)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.