16 januari 2011
Onder Wikipedianen
Gisteren was ik present op het verjaardagsfeestje van Wikipedia. De encyclopedie werd 10 jaar jong en dat is ook in Nederland gevierd met een flink aantal activiteiten. Ik was gevraagd om als vertegenwoordiger van het archiefwezen deel te nemen aan de paneldiscussie over Wikipedia en erfgoed.
Gids gevraagd
Dat debat verliep wat lauwtjes - wat wil je ook met alleen maar voorstanders in het panel en in de zaal - maar er werden tussen de Wikipedianen en erfgoedvertegenwoordigers toch goede ideeën uitgewisseld. Er ontstond wat meer wederzijds begrip, had ik de indruk. Het leveren van plaatjes door erfgoedinstellingen aan Wikimedia voerde de boventoon, maar ik wilde het zelf ook graag hebben over het breder bijdragen aan de encyclopedie, door het verrijken daarvan met informatie uit en over onze collecties. Al langere tijd heb ik wat dat betreft een klein projectje lopen op het BHIC, wat recentelijk (samen met een paar enthousiaste collega's) nieuw leven is ingeblazen. Voor het meer serieuze werk kijk je natuurlijk bij Wiki loves bieb.
Mijn insteek gisteren: er zou vanuit de Wikipedianen betere begeleiding voor nieuwe bijdragers moeten komen. Een prettigere ontvangst is zeker geen overbodige luxe. Dan worden meer nieuwe bijdragers uiteindelijk geconverteerd tot vaste bijdragers (en daar heeft Wikipedia behoefte aan!) Een week of twee geleden is er wel een coachingsprogramma gelanceerd, maar dat is nog niet succesvol. Misschien moet ik ook maar eens een coach nemen - kan nooit geen kwaad.
Hackathon
Nou goed, daaraan voorafgaand werden de resultaten van de hackathon gepresenteerd. Een leuke toepassing was er eentje om statistieken uit te draaien van het aantal keren dat woorden in jouw collectie en in de zoekresultaten van Wikipedia voorkomen. Zo leerden we dat in de beschrijvingen van de foto's van het Nationaal Archief vooral de partijnamen vaak voorkomen, terwijl in Wikipedia vooral naar de politici zelf wordt gezocht.
Een betere editor is altijd welkom om de inmiddels behoorlijk complexe wikicode te omzeilen. Jan Paul Posma (die er trouwens al acht maanden mee bezig was) liet een demo zien van een editor waarin je eigenlijk gewoon het artikel zelf ziet, todat je bijvoorbeeld een specifieke zin aanklikt. Van die ene regel wordt dan de code weergegeven. Dat voorkomt dat je meteen hele lappen wikicode ziet. Beter dan nu, maar nog steeds niet wat je uiteindelijk zou willen.
Zeer welkome praktische tools lijken me de plugin voor WordPress om direct vanuit Wikimedia Commons plaatjes in je blog in te voegen. En de app WikiSnaps voor de iPhone, waarmee je gemaakte foto's direct naar Wikimedia Commons kunt uploaden, voorzien van titel, beschrijving, de juiste licentie enzovoort. Handig als je bijvoorbeeld door de stad loopt en monumenten op de kiek zet of zoiets. Een ter plekke gemaakte foto van de goed gevulde zaal (Schuttersgalerij in Amsterdam) stond dan ook binnen een tel in de Commons. Alleen kan ik hem nu niet meer terugvinden, maar dat ligt vast aan mij. Of de foto is er naderhand weer afgehaald natuurlijk.
Geen idee waar of wanneer deze producten voor de massa beschikbaar komen, want het zit allemaal nog in het ontwikkelstadium. Mooi werk wel, van al die codejongens!
Kortom
Nadat het Amsterdam(s Historisch) Museum aan de jarige nog een cadeautje had gegeven (usb-stick met daarop de digitale museumcollectie), was het tijd voor de borrel, waar ik nog met een aantal echte Wikipedianen in het wild heb gepraat over het benaderen van nieuwe Wikipedia-bijdragers en erfgoedinstellingen. Als je net begint is het niet stimulerend als je eerste artikeltje al binnen het uur een onpersoonlijke, roodgekleurde verwijderingsnominatie te pakken heeft. Een persoonlijk, vriendelijk bericht van een ervaren Wikipediaan doet in zo'n geval wonderen. Niet in eerste instantie voor het artikel, wel voor de auteur daarvan.
Wikipedia en erfgoedinstellingen kunnen prima samenwerken en elkaar helpen bij het realiseren van de wederzijdse doelstellingen. Een goede eerste kennismaking is dan onontbeerlijk. Maar het is wel een apart slag volk hoor, die Wikipedianen. En dat vinden zij van ons erfgoedprofessionals natuurlijk net zo. ;-)
Een nuttige middag.
Lees meer blogposts over
Wikimedia Commons,
Wikipedia
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.