6 maart 2011

Zipcast getest: presenteren vanuit Slideshare


Afgelopen week schreef Wilma op haar blog over Zipcast, een nieuwe functie van Slideshare waarmee je eenvoudig webinars kunt organiseren. Ik bood aan om dit samen met haar te proberen en dat hebben we vandaag gedaan.

Net als vele anderen zet ik mijn presentaties toch al op Slideshare, dus Zipcast is een welkome toevoeging. Geen downloads, geen kosten, geen gedoe. Gewoon op een knop boven een presentatie drukken en je kunt beginnen praten.

Maar het is natuurlijk fijn als er ook iemand komt luisteren. Iedereen heeft een eigen meeting room, waarvan de url altijd hetzelfde blijft. Hier de mijne. Als je een betaalde account hebt, dan kun je je kamertje ook op slot doen, beschermd door een wachtwoord. Met een gratis account is je Zipcast altijd publiek toegankelijk.

Nadeel is dat je als deelnemer moet inloggen via Slideshare of Facebook. Nou heeft bijna iedereen wel een account bij een van beide diensten, maar toch. Via Twitter en Facebook kun je het webinar gemakkelijk promoten. Dat leverde ons nog wat extra publiek op.

Aan het begin is het altijd wel even geklungel met het beeld en geluid, maar eigenlijk ging zelfs dat best soepel.

Geen overbodige toeters of bellen verder: je ziet en hoort degene die de presentatie geeft en je ziet zijn of haar slides verspringen. De slides lopen verder prima synchroon met het geluid, wat anders nog wel voor irritatie zorgt. Deelnemers aan de webinar zien en horen elkaar niet. Er is wel een chatkanaal beschikbaar, zodat deelnemers vragen kunnen stellen of commentaar kunnen geven. Daarbij is geen moderatie mogelijk.

Jammer vond ik eigenlijk alleen dat je bij de slides full screen het videobeeld van de presentator niet meer in een hoekje kunt zetten. En ook een reactie geven op een specifieke slide zit er niet in. Maar goed, het zijn van die kleinigheden.

Al met al dus een mooie uitbreiding van Slideshare waar ik vast nog gebruik van ga maken. Presenteren op afstand wordt zo namelijk wel héél erg aantrekkelijk.

En Wilma bedankt voor het betere testwerk! :-)

2 opmerkingen:

  1. Graag gedaan. Was leuk om het te testen! Ik ga een link naar dit mooie verslag ook nog even op mijn blogpost zetten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Wilma: Prima! En Zipcast, da's een blijvertje.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.