6 maart 2011

Biografisch Portaal revisited


Ietsjes meer dan een jaar geleden schreef ik een kritische post (waarop veel goede reacties kwamen) over het toen net gelanceerde Biografisch Portaal. Dit eigenlijk naar aanleiding van het zoekgedrag door studenten aan de opleiding Archiefassistent, module Beschikbaarstellen. Studenten die stuk voor stuk het portaal links zouden hebben laten liggen en zich toen al louter bedienden van Google en Wikipedia. Is er sindsdien iets veranderd?

In de tussentijd heb ik de ontwikkelingen rond het portaal wel gevolgd, vooral de blog. Gebruiken doe ik het echter nauwelijks. Evenals de nieuwe lichting studenten gebruik ook ik doorgaans Google en Wikipedia voor het zoeken naar informatie over personen. Het Biografisch Portaal is wel opgenomen in de startpagina van ons studiezaalteam en ook heb ik de link als tip aan de studenten gegeven. Maar of het iets helpt? Het zou, denk ik, meer helpen om de zoekfunctie van het portaal als widget/gadget aan te bieden.

Personen
Op de website van het portaal zelf wordt tegenwoordig minder gerept over hoe betrouwbaar de opgenomen collecties wel niet moeten zijn (het aantal collecties is ondertussen wel stevig uitgebreid). Inmiddels zijn er bij biografieën zelfs links naar Wikipedia gelegd, zoals bij de ingang met levensbeschrijvingen van Willem Drees, die centraal staat in de bewuste huiswerkopdracht voor mijn studenten.

Reageren kan via een algemeen contactformulier of vanaf de pagina van een bepaald persoon. Voor de gebruiker zien beide mogelijkheden er precies hetzelfde uit (ik vond het verwarrend dat ik niet zag dat ik naar aanleiding van een specifieke persoon reageerde), maar voor de redactie is dit onderscheid gewoon zichtbaar. Overigens kreeg ik op mijn reacties binnen een half uur antwoord en dat is voor een zondag toch buitengewoon netjes. Sterker nog: dat is meer dan je mag wensen. Complimenten!

Reageren op de blog kan trouwens nog steeds niet en ook de rss-feed daar is nog steeds slecht te vinden (helemaal onderin). Jammer, want het is best leuk om deze blog te volgen.

Vrijwilligers
Inmiddels is wel de hulp van de crowd ingeroepen: vrijwilligers kunnen meehelpen met bijvoorbeeld de invoer van data. In deze blogpost lees je er meer over, alleen werkt het linkje naar het aanmeldformulier dan weer niet.

Geen idee dus wat er van je gevraagd wordt en hoe je daar precies aan kunt meewerken.

Gebruikers
Maar ik ben vooral benieuwd naar het gebruik van het portaal. Is er onder de lezers van dit blog iemand die het Biografisch Portaal wel eens raadpleegt? Wat zijn jullie ervaringen? Misschien dat Els Kloek (projectleider) dit kan laten weten? Ze reageerde al eens eerder op dit blog, dus wie weet.

Laten we iets afspreken: als het voor mij te doen is en het portaal wordt ook daadwerkelijk goed gebruikt, dan wil ik wel werken aan het invoeren van de Brabantse Biografieën.

2 opmerkingen:

 1. Ook ik was geinteresseerd in het Biografisch Portaal, nam een RSS-abonnement op de blog en vond en-passant het 'reactieformulier' in een ouder bericht (zie http://www.biografischportaal.nl/blog#vrijwilligers-gezocht-en-nieuwsbrief-gelanceerd).

  Deze blog is helaas een 'tunnel' van de zender en als lezer en potentiele participant heb je een beetje het nakijken. Dat wordt vast nog beter, denk ik optimistisch. Ook moet ik hun stek op Facebook, Twitter en Linkedin nog bekijken.

  Dank voor jouw item hierover, weer een sterke kapstok..

  hartelijke groet,
  Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Anoniem/Esther: Al die andere webstekken van ze moet ik, net als jij, eveneens nog eens goed bekijken. Hun tweets volg ik wel en hun Facebook-pagina heb ik ook al een paar keer bekeken, maar nog niet echt goed.

  Bedankt voor de link naar het reactieformulier. Zoals gezegd hoop ik dus een beetje op gunstige cijfers over het gebruik van het portaal. En misschien meld ik me dan aan als vrijwilliger voor de Brabantse Biografieën.

  Nou goed, misschien vul ik het formulier gewoon eens in.

  Dank voor je reactie!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.