16 april 2011

Community op locatie - Luud de Brouwer over de Tilburg Wiki


Voor Community op locatie, een gezamenlijk initiatief van Archief 2.0 en Bibliotheek 2.0, waarover later meer informatie, vroeg ik Archief 2.0-maatje Luud naar enkele ins en outs van de nieuwe Tilburg Wiki. Deze wiki werd zo ongeveer gelijktijdig gelanceerd met de vernieuwde website, waarvan ik gisteren een review online zette.

De wiki verkeert nog volop in een opstartfase. Persoonlijk vind ik het vooral opvallend dat er nog zoveel op slot zit - maar dat zal gaandeweg verminderen - en dat uiteindelijk Het Geheugen van Tilburg volledig in de wiki zal worden opgenomen.

Ik denk dat er een verschil is tussen de verhalen en herinneringen in dergelijke geheugenbanken, en de feitelijke, encyclopedische informatie in kennisbanken als wiki's. Persoonlijke herinneringen lenen zich er nou eenmaal niet voor om daar gezamenlijk in te rommelen. Dat is in een wiki ook wel af te schermen, maar ja, dan laat je juist de belangrijkste kwaliteit van een wiki links liggen. Naar die spanning heb ik wel gevraagd, dus hopelijk leer ik nog wat meer over de achtergronden van de keuze om alsnog beide websites te integreren.

Hoe dan ook een prima initiatief, die wiki!

6 opmerkingen:

 1. Christian, leuk filmpje, dank je wel. Luud heeft het goed verwoord. De Wiki is een werkmodel, een instrument waar we met zijn allen aan kunnen werken. Het Geheugen van Tilburg zal tot 1 januari 2012 open blijven. Daarna nog wel te raadplegen maar niet meer ter aanvulling. Een belangrijk verschil tussen het Geheugen en de Wiki is het kunnen aanmaken van links en doorverwijzingen. Bij het Geheugen kan de schrijver geen links maken, het verhaal wordt als het ware een doodlopende weg. Dat is in te bouwen uiteraard, maar het is een mooi instrument geweest vanaf 2004 tot en met 2011. Dat is een mooie periode, waarin je een instrument gelegenheid geeft zijn bestaansrecht te bewijzen. Zeven jaar later is de techniek weer vernieuwd en is het soms tijd voor een nieuwe uitdaging zoals de Wiki met daarin koppelingen naar in- en externe links maar tevens aan de bronnen uit Regionaal Archief Tilburg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Petra: Dankjewel voor je reactie! Het kost wat tijd, het maken van zo'n filmpje, maar het is leuk om te doen.

  Een "instrument waar we met zijn allen aan kunnen werken", dat is het dus nog niet - da's een van de dingen die ik jammer vind, alhoewel ik begrijp waarom het nog even zo is.

  Dat Het Geheugen wordt opgeheven omdat je er geen links in zou kunnen maken, dat gaat er bij mij natuurlijk niet in. Zo'n basic feature hoort gewoonweg in iedere site te zitten - hyperlinks zijn nota bene een van de peilers van het internet, al vanaf het ontstaan daarvan. Ik heb er zelf nooit op gelet hoor, maar als die verhalen echt geen links kunnen bevatten, dan heeft er iemand toch wel zitten slapen tijdens de ontwikkeling en verder.

  Het maken van die koppelingen naar de bronnen, dat is wel een steekhoudend argument. Alhoewel dat via insluitcodes en zo toch ook in Het Geheugen gerealiseerd kan worden.

  Mijn eigenlijke punt gaat dan ook niet om dit soort technisch geneuzel, maar om het wezenlijke verschil in de aard van de informatie in beide systemen: een encyclopedie of een persoonlijke herinneringenbank. Ik stel me namelijk ook voor dat voor beide typen 'verhaal' een geheel andere doelgroep bestaat, die de informatie ook heel anders gebruikt, en die op dat moment ook geen behoefte heeft aan 'die andere' informatie.

  Maar goed, het zijn allemaal keuzes waarop altijd wel iets valt af te dingen, en ik ben benieuwd hoe het verdergaat. Vooral of deze keuze ertoe zal leiden dat het 'persoonlijke' er een beetje afraakt en het 'encyclopedische' de overhand gaat krijgen. Persoonlijk zou ik dat jammer vinden.

  Ik blijf het project in ieder geval met interesse volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Christiaan,
  Ik voel mij nog steeds aangesproken door je blog van enige maanden geleden over "digitale verlegenheid" ;-)en heb even gewacht met reageren. Ik wist van Twitter al dat je dit filmpje aan het monteren was en heb ook (informele) afspraken met Wilma gemaakt om zulke filmpjes te leren maken. Ik denk meteen wat zou ik in zo'n geval doen, en wat niet. Deze reactie gaat dan ook over de film en niet over de inhoud.

  Leuk filmpje dat wel maar ik vroeg me af of je bewust alleen de archivaris aan het woord laat en niet je eigen vragen laat horen (die kunnen we lezen)?
  Wat ik echter storend vind is dat er op de achtergrond zoveel geroezemoes klinkt. Heb je dat niet gemerkt toen je aan het filmen was?

  Heb jij verder nog tips om het te vervolmaken? en plaats je dit soort filmpjes alleen op je blog, of zijn ze ook voor bhic.
  Gr. Henriette

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Henriëtte: Dank voor je reactie! En met een reactie als deze heb je je toch alwéér een stapje over die 'digitale verlegenheid' heengezet. :-)

  Het grote brein achter filmpjes als deze is ook in mijn geval Wilma. Zij heeft me met haar charmes en een lieve glimlach over de streep getrokken om eens zo'n Flip (cameraatje) aan te schaffen en aan de slag te gaan. En het is erg leuk om te doen! Geen spijt dus.

  Ik laat mezelf niet horen in het filmpje omdat de combinatie film/beeld, afbeeldingen/tekst (met muziekje) wel afwisselend is. En ik vind ook, dat als je mij zou horen, je me ook een keer moet zien. En ik had de Flip op een ongeveer vaste plek staan, dus had geen beeld van mezelf. Van achter de camera klinkt mijn 'geluid' ook anders, denk ik, dus dat zou ook 'storen', denk ik.

  Het idee is korte vragen en dan steeds een kort antwoord. Als je de vragensteller ook in beeld krijgt, dan duurt het allemaal weer langer en wordt het een soort interview. (Dat lijkt het nu ook wel, maar da's omdat ik te weinig durfde te knippen, waardoor het filmpje eigenlijk nog te lang is.)

  Wat het geroezemoes betreft: nee, wel aan gedacht, maar het stoorde ons geen moment. Het is ook allemaal vliegensvlug in een andere hoek van de Tilburgse studiezaal opgenomen, terwijl elders de ArchiefWiki Inklopdag in volle gang was. Je zou inderdaad in een aparte ruimte moeten gaan zitten, zonder achtergrondgeluiden. Pas tijdens het bekijken van een opname zie je echt wat de kwaliteit is van beeld en geluid.

  Andere tips: daar is Wilma beter in! :-) Ik kan alleen maar zeggen: durf te knippen ("minder is méér") en kom zo tot de kern van wat je wil (laten) zeggen. En zorg dat de overgangen netjes zijn, want anders erger je je daaraan - bovendien staat het 'professioneel'. En om dit allebei te vergemakkelijken: zorg dat je al bij het opnemen zorgt voor duidelijke pauzes/starts/stops in de opnames. Dat maakt het bewerken later ongelofelijk eenvoudiger.

  Deze filmpjes zijn voor Archief 2.0/Bibliotheek 2.0 (dus vrijetijdswerk) en ik plaats ze dus ook op het YouTube-account van Archief 2.0. Vandaar embed ik ze, bijvoorbeeld op m'n blog.

  Ik ben benieuwd naar je verdere verrichtingen! En als je eens vragen hebt, dan schroom niet om ze te stellen hoor. Leuk dat je ook eens een filmpje wilt gaan maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @christian
  Dat is wel een hele lange reactie geworden. Je redenen om niet in beeld te komen snap ik maar kijk/luister eens naar deze:
  http://www.youtube.com/watch?v=s6FBD1deJa8
  (Ik vraag me nu af of ik die link wel goed heb gedaan)
  Het is een van de weinige filmpjes die in onze organisatie zijn gemaakt met de Flip, mijn collega hoor je wel maar zie je ook niet en dat vind ik niet storend.

  Zelf heb ik 1x met mijn eigen compactcamera een collega gefilmd (die aan het saxofoon spelen was) en heb hem de opname gegeven. Daaraan is niets bewerkt en hij heeft het zo op Youtube gezet, inclusief alle beginnersfouten: camera niet stil gehouden, je hoort af en toe de wind in de microfoon enz enz.
  Dan merk je ook snel dat het te lang is, knippen is noodzakelijk. Bij jouw opname was dat lastiger want dan mis je de essentie. Misschien hadden het in dit geval 2 filmpjes moeten worden.

  Maar leuk is het dus ik ben zeker van plan door te zetten en hoop dat Wilma binnenkort die workshop bij ons mag geven. Dan komen die filmpjes ook wel. Tot nog toe is Wilma de maker van de opnames voor onze bibliotheek en dat is op zich prima maar dat moeten we toch af en toe ook zelf kunnen (sorry Wilma #broodroof)

  En dank voor je heldere uiteenzettingen. Ik weet je te vinden als ik meer vragen heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Henriëtte: Leuk filmpje, maar ook heel anders. Het is meer een reportage/sfeerimpressie, en de vraagsteller praat ook voortdurend tussendoor, als onderdeel van de gesprekjes. Het is in het voorbeeldfilmpje niet eens mogelijk om het stemgeluid van de vraagsteller er uit te knippen. Het zou zelfs afbreuk doen aan het karakter van het filmpje, denk ik.

  (De link is trouwens prima, alleen kun je er niet op klikken - kopiëren en plakken dan maar.)

  P.s.: Wilma zit op dit moment naast me op de bank en hoopt op #broodroof door jullie. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.