13 april 2011

Life in an archive!


Bovenstaand filmpje in een serie over "Onbekende Nederlanders" verscheen een paar dagen geleden op de website Hard//Hoofd. In de hoofdrol Jaap Temmink van het Noord-Hollands Archief, die zijn liefde voor het archiefvak verklaart.

Hij doet dat op een mooie, aandoenlijke manier, wat vooral geïllustreerd wordt door prachtige uitspraken als "wat ik doe, doe ik al jaren eigenlijk" en "het zijn dooie mensen, dat geef ik toe, maar ze hebben wel leuke dingen gedaan."

Maar laat ik eerlijk zijn: in het filmpje wordt verder een nogal deprimerend beeld neergezet van het leven van de archivaris. De muziek is daar debet aan, maar ook het decor van het depot en de oorverdovende stilte.

Dat kan beter, toch?

Op 1 april startte Archief 2.0 al de videoactie Life in an archive! De achtergrond:

Archief 2.0 heeft sinds kort 1.000 leden en om dat te vieren, willen we een filmpje van een paar minuten maken over het wel en wee van de leden. En zoals het een 2.0-platform betaamt, doen we dat als leden samen.
Om richting te geven aan dit idee, willen we het filmpje vooral laten gaan over het professionele wel en wee. Dat zou meteen mooi promotiemateriaal kunnen opleveren.

Lees verder en doe mee!

3 opmerkingen:

 1. Hoe stereotiep. Of.

  Nou ja, het kan in ieder geval iets meer bij de tijdser. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ... maar ook wel weer een mooi portret. Gelukkig zijn we niet allemaal gelijk, zou ook zo saai worden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Luud: Precies.

  @Petra: Zeker, gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde, maar dat is ook niet mijn punt. Als portret van Jaap is het inderdaad een geslaagd filmpje (alhoewel ik hem niet persoonlijk ken). Maar in het kader van "DNA" of wat dan ook is het slechte reclame voor archieven.

  Ik denk dat er rond Jaap een heel geslaagd portret zou kunnen worden gemaakt, dat meteen ook een boeiend inkijkje geeft in archiefonderzoek, de spannende ontdekkingen die je kunt doen, hoe leuk het is enzovoort.

  Want laten we wel wezen, het gaat uiteindelijk toch om hele andere dingen dan eindeloze stellingen met dozen, doodse stilte en een treurig achtergrondmuziekje...

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.