4 mei 2011

Een tweet over Mussert en iets over hashtags en context

Een tweet van @BioPortaal bracht me deze middag enigszins in verwarring en vervolgens ontspon zich de volgende discussie:



Mijn eerste reactie werd ook ingegeven door een groeiende allergie voor de talloze tweets van de talloze instanties, waaronder archiefdiensten en aanverwante tweeps, die zo nodig bij de actualiteit moeten aansluiten om wat extra traffic te trekken. Soms zijn dergelijke tweets natuurlijk wél zinvol, omdat ze extra (achtergrond)informatie kunnen bieden bij een onderwerp. Maar meestal lijkt dit type tweet slechts bedoeld om via een flinterdun lijntje met het eigenlijke onderwerp een graantje mee te pikken van alle publiciteit daaromheen.

Een tweet naar wat foto's in je database is bijvoorbeeld snel getypt, een link naar een verhaaltje op je website is snel gelegd. Overstromingen? Daarvan hebben wij er ook in de fotocollectie. Koninklijk huwelijk? Hier nog een verhaaltje van hele andere trouwpartijen. Slim misschien, effectief wellicht (meet iemand dat wel eens?) maar de meerwaarde is feitelijk next to nothing. Allemaal ruis op de lijn...

Bio's van oorlogsslachtoffers doortwitteren in het kader van de dodenherdenking vind ik bijvoorbeeld een mooi project. Een soort eerbetoon zelfs. Maar bij een tweet naar de bio van Mussert heb ik nog steeds zware twijfels... Zelfs als ik de context ken. Een link naar de dodenherdenking zie ik nog steeds niet. Het blijft ongepast voelen.

Denken anderen daar ook zo over?

7 opmerkingen:

 1. '(...) die zo nodig bij de actualiteit moeten aansluiten om wat extra traffic te trekken.' Hm, misschien is dat soms zo, en ik kan me je ergernis over de Mussertbiografie-tweet in dit verband goed voorstellen, maar over het algemeen vind ik aanhaken bij een actualiteit of bijzondere gebeurtenis nu juist voor archiefdiensten heel aardig. Je kunt meer informatie geven, je kunt laten zien wat er eerder over dat onderwerp speelde. Je kunt aan lezers van de tweet vragen om meer informatie (bijvoorbeeld over een afbeelding in je collectie). Dat kan natuurlijk ook met archiefstukken en afbeeldingen etc. die niet actueel zijn op dat moment, maar als de gelegenheid zoch voordoet, waarom niet? Ik moet eerlijk zeggen dat ik me er niet aan erger en ik vind dergelijke tweets ook geen ruis op de lijn.
  Ben heel benieuwd hoe anderen daarover denken. Heel goed dat je de discussie hebt opgestart, Christian!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Wat Van Waarden Is: Bedankt voor je reactie, Anneke!

  Ik ben ook zeker niet tegen ál deze tweets, maar regelmatig is de link naar de actualiteit gewoon erg (ver)gezocht. Verder kun je de klok erop gelijkzetten als er weer eens iets in het nieuws is: binnen een dag hebben verschillende archiefdiensten er wel een tweet aan gewijd. Dat kan effectief zijn, en vandaar ook mijn vraag: wie heeft van dit soort tweets wel eens het effect gemeten? Aantal RT's? Aantal clicks? Dat soort dingen.

  Ben ook benieuwd naar verdere reacties hoor! (Jij in ieder geval bedankt voor je RT.)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is weer een bewijs voor mijn stelling dat twitteren verspilling van tijd en resources is. Sommige mensen weten niet wanneer ze zich moeten matigen. En ik vind het ook ongepast om via Mussert (beslist geen oorlogsslachtoffer) een link te leggen naar de dodenherdenking. Maar ja, ik ben dan ook van de baby-boom generatie die niet is opgegroeid met allerlei media. Als wij een multiplayer competition game deden, dan gebeurde dat gewoon op straat, met een voetbal en een reeks vriendjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Richard: Tja, als je steeds maar naar dat soort bewijzen zoekt, dan zul je er zat vinden om maar niet van je standpunt af te hoeven wijken. Ik kan tientallen berichten typen over de voordelen van Twitter, maar je kunt ze het beste zelf ervaren.

  Zelf heb ik in ieder geval al flink wat potjes 'gevoetbald' met vriendjes die ik via Twitter heb leren kennen en die ik steeds weer op verschillende trapveldjes tegenkom. Soms spreken we ook gewoon wat af. En het leukste is dat we ook nog eens veel van elkaar leren, en over het spelletje.

  En tussendoor houden we elkaar wat op de hoogte via Twitter, wisselen we zo speltips en voetbalplaatjes uit, maken we lol, praten we over de competitie en helpen we elkaar met vragen.

  Een verrijking dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja, ik stoor mij ook niet aan tweets-die-zijdelings-iets-met-de-actualiteit-te-maken-hebben. Ik heb zelf dan vaak een 'oh ja, da's waar ook' momentje en vind het leuk om bijvoorbeeld een foto van een bezoek van de koningin aan Zeeland terug te zien op koninginnedag. En gezien het aantal views hebben meer mensen dat. Maar het daadwerkelijk effect is denk ik klein. Mensen reageren nauwelijks en voor zover ik het kan zien stijgt het bezoek aan de website of de beeldbank er niet van, net zomin als het aantal bestellingen van reproducties. Het is meer een manier om onszelf in de kijker te spelen. We worden veel gevolgd door genealogen en die zien dan dat we ook foto's hebben, zoiets. Maar direct rendement verwacht ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Christian en andere lezers,

  Zonder daders zijn er geen slachtoffers.

  De reden, zoals we op twitter ook reeds uitlegden waarom ook Mussert getwitterd werd, is dat ook zijn levensverhaal deel uitmaakt van dodenherdenking; ook hij heeft slachtoffers gemaakt die we herdenken op 4 mei.
  Het is jammer dat dit als ongepast werd ervaren.

  Het BioPortaal zoekt middels de tweets geen *extra traffic*, noch zoeken we nodeloos naar een link met de actualiteit. Wel willen we geschiedenis middels biografieën levend houden.

  Wij bij Biografisch Portaal gaan graag de conversatie aan. We vinden het daarom wel jammer dat we na de online twitter-discussie over dit onderwerp niet zijn geattendeerd op deze publicatie.

  Met vriendelijke groet,

  team Biografisch Portaal
  (Jeltje Zijlstra)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Lineke: Dankjewel voor je reactie. Misschien ben ik gewoon een zeurkous. ;-) En ik denk dat ik ook gewoon zoekende ben naar tweets die écht meerwaarde hebben.

  Natuurlijk hoeft niet iedere tweet te leiden tot een geweldige toename in bestellingen of zo. Maar steeds als ik allerlei accounts weer over elkaar heen zie buitelen om een beetje bij een actueel onderwerp aan te sluiten, denk ik: "verzin eens wat nieuws!"

  Nou ja...

  @Biografisch Portaal/Jeltje: Dank voor je reactie - goed dat je hier reageert.

  Zoals je hebt gemerkt, heb ik onze Twitter-discussie gewoon integraal geëmbed op mijn blog. En hem als aanleiding genomen om het over iets anders te hebben. Alleen in de derde alinea tekst kom ik weer terug op jullie tweets. Ondanks dat ik die bewuste tweet na onze conversatie een stuk beter begreep, bleef mijn gevoel daarbij grotendeels hetzelfde. Je kunt het nu eenmaal niet altijd met elkaar eens zijn hè.

  Je laat nog weten dat je het jammer vindt dat je geen seintje hebt gekregen toen ik mijn blogpost online zette. Ik kan me voorstellen dat je dat jammer of zelfs vervelend vindt.

  De reden dat ik jullie niet heb geattendeerd op deze blogpost is eenvoudig: ik attendeer vrijwel nooit specifiek mensen op specifieke blogposts. (En zoals gezegd breng ik voor jullie in deze post geen nieuwe informatie.)

  Mijn blog is makkelijk te volgen via rss, email en Twitter (zie de rechterbalk). Ook Google Alerts doet wonderen - zo kom je allerlei websites en blogs op het spoor die jullie vernoemen (en dat vast niet altijd laten weten).

  Overigens reageerde er al eerder iemand vanuit jullie team op mijn blog. Dus helemaal onbekend is ie niet. ;-)

  (Zelf volg ik jullie blog al geruime tijd via rss.)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.