7 mei 2011

Ga maar NA


Over een paar dagen wordt de nieuwe website van het Nationaal Archief gelanceerd. Niet op de huidige (en bovendien meest logische) plek www.nationaalarchief.nl, maar op www.gahetna.nl. Dat heeft niet alleen te maken met een imagocampagne en een leuke woordspeling, maar zonder twijfel ook met het strikte huisstijlbeleid van onze Rijksoverheid. Sommige gemeentearchieven kampen binnen de gemeentelijke context al langer met hetzelfde euvel.

Om als publieksdienst toch een eigen smoel te kunnen blijven tonen, is waarschijnlijk bedacht om de website van het Nationaal Archief dan maar onder te brengen bij de Stichting Vrienden van het Nationaal Archief en vervolgens een andere domeinnaam te zoeken. Nou goed, lang leve de huisstijl van het Rijk dus. Bezoekers schieten daar niks mee op natuurlijk en zullen zich wel enige tijd verloren voelen. De nieuwe website maakt daarna weer veel goed (alhoewel lang niet alles - daarover zal ik later bloggen), maar toch.

Kijk maar NA
Tegelijk met de website is ook het magazine in een nieuw jasje gestoken. Deze week viel het eerste exemplaar op de mat. Het magazine heet voortaan Lees het NA en wordt back-to-back uitgegeven met het nog jonge tijdschrift G-Geschiedenis. Die keuze begrijp ik wel, maar ik snap hem niet. Het enige wat beide bladen namelijk gemeen hebben, is dat ze 'iets' met geschiedenis doen.

Maar inhoudelijk doet dit papieren huwelijk me sterk denken aan een situatie waarin De Librije gaat hokken met een Van der Valk, omdat ze allebei 'iets' met eten doen. De winst zit hem dan misschien in het gezamenlijke gebruik van de receptiebalie, toiletten en parkeerplekken, want voor de rest richten beide partners zich op een totaal andere doelgroep. Ik ben dan ook benieuwd naar hoe deze samenwerking gaat uitpakken en bevallen.

G-Geschiedenis - dat ik nog niet kende - doet me qua onderwerpkeuze terugdenken aan de brugklas, terwijl de artikelen in Lees het NA prima aansluiting zouden vinden bij bijvoorbeeld Historisch Nieuwsblad. Maar goed, het wenselijke is niet altijd mogelijk natuurlijk.

Lees maar NA
De inhoud van Lees het NA is overigens zeer de moeite waard, met als persoonlijke favorieten artikelen over het achterhalen van de arrestatiegegevens van duizenden Joden in de archieven van het CABR, het begin van de filmcarrière van Paul Verhoeven en een ooggetuigenverslag van een grote aardbeving in Japan in 1792. Ik vind het nieuwe blad ook beter leesbaar dan het oude magazine, wat waarschijnlijk vooral komt door de prettiger vormgeving.

Puntje van aandacht: vanuit het blad wordt veelvuldig verwezen naar de (nieuwe) website, maar dan steeds naar de homepage. Waarom niet gebruikmaken van de inmiddels aanwezige permalinks in combinatie met url-verkorters om geïnteresseerden niet onnodig lang te laten zoeken?

Glossy
Nog ander nieuws: vandaag verschijnt ook het nieuwe nummer van het Archievenblad, met als thema: het Nationaal Archief en het veld. (Overigens is ook het Archievenblad er na de laatste restyling flink op vooruit gegaan.) Zou je dit keer op de cover afgaan, dan zou je denken dat onze algemeen rijksarchivaris in navolging van Linda en vele anderen z'n eigen glossy heeft gekregen: de Martin! Gek genoeg is dit de eerste foto waar hij niet breeduit lachend opstaat...

4 opmerkingen:

 1. Ach...
  Ik vind deze combinaties toch echt minder vreemd dan het voorgenomen 'huwelijk' tussen de Tros en de Avro.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik begrijp die aparte website wel (mnaar een link van nationaalarchief.nl naar de nieuwe zou geen kwaad kunnen): de rijks huisstijl maakt van alles wat "rijks" is een egale brei - het is nog een wonder dat de lichtreclame Nationaal Archief op het gebouw (in de oude oranje stijl) mocht blijven - de vlaggen zijn inmiddels vervangen door dezelfde vlaggen die je overal in Denhaag en daarbuiten bij rijkskantoren ziet.

  Eric Ketelaar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch maar gelezen ;-)
  Ik dacht toen ik de Martin zag even dat het Archievenblad hem als gasthoofdredacteur had uitgenodigd. Dat was waarschijnlijk interessanter geweest dan het wat magere interview dat deze grote foto niet rechtvaardigde. (En zo'n jaarlijkse gast-hoofdredacteur lijkt me echt heel leuk, eerlijk gezegd).
  En de link tussen "archieven in het veld" en het Nationaal Archief vond ik ook wat moeizaam, of het moet "tongue in cheeck" gelezen worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Richard: Maar ja, omdat ik archivaris ben, dacht ik desondanks maar over déze combinatie te bloggen...

  @ketelaar/Eric: Bedankt voor je reactie. En ja hoor, ik begrijp de keuze van het archief ook prima. Ik begrijp alleen de keuze van het Rijk in deze niet. (Net zoals ik de keuze van veel gemeentes niet begrijp, die hun archiefdiensten dezelfde keurslijven opdringen.)

  Dat van die vlaggen was me trouwens nog ontgaan - ik zal er de volgende keer eens op letten.

  @Ingmar: Zoals je nu dus hebt gezien, ging de post inderdaad niet over de site zelf - die ben ik nog aan het bekijken, tussen de bedrijven door.

  Zelf dacht ik, net als jij, bij het zien van de omslag van het nieuwe Archievenblad ook aan een gasthoofdredacteurschap voor Martin. Ik zag dat je daar inmiddels al over had getwitterd met de redactie - leek me direct een goed idee, ook toen mijn aanname in dit geval onjuist bleek.

  Nu ik het blad wat beter heb gelezen, vond ik het ook wat vergezocht. Ongetwijfeld was het een op de glossy's geïnspireerde ludieke actie van de redactie, maar ja, ik vind dat hiermee wel verkeerde verwachtingen zijn gewekt. En bovendien vind ik het wat al te veel eer voor één persoon om zo op de omslag te pronken, nog los van het feit dat het een enorme stijlbreuk betreft met alle vorige omslagen.

  Gelukkig gaat het om de inhoud, en niet om de vorm...

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.