15 juni 2011

Geboren in Friesland in 1811


Dit jaar bestaat de Burgerlijke Stand precies 200 jaar en ook Tresoar doet wat duiten in het feestzakje. Op de website Fryslân 1811 staan die duiten overzichtelijk bij elkaar, waaronder het project Geboren in 1811. Bob Coret schreef daar al uitgebreid over en inderdaad, het project toont (behalve de naam alleen) sterke gelijkenis met het project Geboren in 1809 van de collega's in Tilburg. Alleen werden er in 1811 maarliefst 4151 Friezen geboren tegenover slechts 338 Tilburgers in 1809.

Belangrijke overeenkomst is dat beide projecten mikken op het verkrijgen van biografieën van alle borelingen. De manier waarop Regionaal Archief Tilburg en Tresoar dat doel proberen te bereiken is echter totaal verschillend.

Verschil
Bob is op zijn blog vooral enthousiast over het feit dat de Friezen iedereen de mogelijkheid geven om mee te werken aan de biografieën. De werkelijkheid is minder spannend: het gaat slechts om een reactiemogelijkheid bij enkele basisgegevens die uit de geboorteaktes zijn gehaald. Echt samenwerken zoals in een wiki is er dus niet bij. De huidige reacties (waarvan er trouwens al meer dan 500 zijn) beperken zich veelal tot losse feitjes, het betere kopieer- en plakwerk, pogingen tot leesbaar verhaal of zijn een enkele keer simpelweg leeg.

Ze komen in ieder geval (nog) niet in de buurt van de verhalen die Tresoar zelf al heeft toegevoegd (en die dus als voorbeeld mogen dienen voor wat ze uiteindelijk zitten te willen), zoals die over de voorouder van Foekje Dillema of die van Pieter Jelles Troelstra (in het Fries zelfs). Maar wat niet is, dat kan nog komen: voor een verhaal heb je allereerst natuurlijk goede bouwstenen nodig.

Het grootste verschil tussen beide manieren van werken is dat in Tilburg met een vaste club vrijwilligers werd gewerkt, die door middel van cursussen, uitstapjes en zo meer werd samengesmeed tot een echte community (zie het artikel in het Archievenblad daarover), terwijl in Friesland allereerst wordt gegokt op de crowds, om pas later tijdens een speciale Friezendag zoveel mogelijk van de deelnemers bij elkaar te krijgen. Omdat wordt uitgegaan van personen geboren in 1811 zullen daar vooral genealogen op af komen. Die hebben immers in hun stamboom al een mogelijke aansluiting gevonden met een of meerdere van de borelingen.

Overeenkomst
Een belangrijke overeenkomst dan: waar beide projecten géén gebruik van hebben gemaakt, is van de typische wikifunctionaliteit om met verschillende mensen aan dezelfde tekst te kunnen sleutelen. In Tilburg kreeg iedere deelnemer een bepaalde boreling toegewezen, in Friesland kun je slechts reacties achterlaten. Dat laatste is inmiddels ook in Tilburg het geval, sinds alle persoonsgegevens zijn overgeheveld naar de nieuwe Tilburg Wiki. Maar welke archiefdienst durft een keer die stap verder te maken?

Wat Friesland betreft: ik ben nieuwsgierig naar de verdere reacties. Hopelijk komen er gaandeweg leuke verhalen los bij al die borelingen!

2 opmerkingen:

  1. Kleine correctie: in de TilburgWiki kun je wel in de records van personen muteren en samenwerken zoals dat in een Wiki hoort. Je moet dan alleen wel een account aanmaken.

    Interessant project. Ik ben benieuwd of de Friese crowd tot biografieën komt. Het "smeden van een community"(mooi verwoord) was in ons geval ook het doel, hoe het samenwerken in lemma's dan weer niet werd bereikt. Daar wagen nog maar weinig archieven zich aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Duul58: Bedankt voor de reactie en de correctie, Luud!

    Bij jullie (Tilburg in 1809, niet Tilburg Wiki) vond ik het vooral opvallend dat samenwerken aan lemma's door de community juist níet werd gewaardeerd, omdat deelnemers niet alleen een lemma kregen toegewezen, maar dat vervolgens ook echt als 'hun' lemma beschouwden. Dat is natuurlijk een neveneffect van de gekozen opzet, wat je al doende ervaart. Maar zo moeten we het toch leren hè.

    In Nijmegen laten ze volgens mij wél samenwerken in lemma's. Alleen is de deelname daar ontzettend laag.

    De wiki van Beeld en Geluid werkt wat dat betreft beter, dacht ik. Maar daar zou ik eens naar moeten kijken. Op de pagina met laatste wijzigingen staan op dit moment louter namen van medewerkers...

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.