10 oktober 2011

Christian en het grote e-Depot


Dit is het sprookje van Christian en het grote e-Depot.

Christian woont en werkt in een provincie ver, ver weg van Den Haag, genaamd Noord-Brabant. Daar staat in de stad Den Sprookjesbosch een mooi, oud fort en in dat fort zit het Brabants Historisch Informatie Centrum verstopt. Op het fort bewaren ze veel papier van vroeger, zoals brieven, dagboeken, foto's, kranten, kaarten en nog heel veel meer. In iedere provincie van het land staat wel zo'n fort, ook veel kleinere fortjes trouwens.

En daar, in het fort in Den Sprookjesbosch, werkt Christian als archivaris. Archivarissen, beste sprookjesliefhebbers, zijn de fortbewakers, mensen die heel goed weten hoe ze papier moeten bewaren, tot wel een ééuwigheid lang! Dat moet vanwege bepaalde rechten die mensen via die papieren kunnen doen gelden, maar meestal gebruiken ze het papier alleen maar om hun stamboom uit te zoeken. En nog voor 1001 andere dingen en dingetjes.

Het grote e-Depot
Maar papier is passé, uit de tijd ende alles wordt digitaal. Zo is Christian al vaak te vinden op het grote, boze Internet. Daar koos hij ooit lang geleden als naam "de digitale archivaris", maar gaandeweg kreeg hij daarom veel vragen over digitaal archiveren (da's een moeilijk woord voor het goed en netjes bewaren van al die oude papieren!) en dat is nou eenmaal niet zijn specialiteit.

Maar, beste lezertjes van dit verhaal, terwijl Christian vakkundig al die moeilijke vragen ontweek, werd in Den Haag (en ook nog op wat andere plaatsen in het land) door een reus hard gewerkt aan een 'e-Depot'. Dat is ook een soort fort, net als in Den Sprookjesbosch, maar dan voor digitale papieren. Slechts weinig archivarissen weten hoe dat fort er precies uitziet en hoe het precies werkt. En dat terwijl volgens sommige fortbewakers al wel heel snel heel veel archivarissen heel veel met dat nieuwe fort te maken gaan krijgen! En ook al ziet iedereen al wel dat er links en rechts digitale papieren ontstaan, die ooit in dat fort opgeborgen en bewaakt zullen moeten worden... een echt urgentiegevoel voor dat nieuwe fort ontbreekt nog bij de meeste fortbewakers (en trouwens ook bij de reuze-reuzen die de bouw van het fort moeten financieren!). Niet bij Christian hoor, maar die dacht het eigenlijk wel aan de andere fortbewakers over te laten.

Het getekende convenant
Maar de digitale papieren komen naar alle bewakers van alle forten voor papieren van papier in het hele land! En dus werd er door de grootste reuzen een convenant getekend en nog voor hij het wist, zat Christian in een sectie Personeel & Organisatie van de werkgroep Voorbereiding Implementatie e-Depot. Oh, daar schrok Christian even van! En anderen moesten er wel om lachen. Want Christian en het e-Depot, da's zoiets als Klein Duimpje en de boze wolf: ze horen allebei wel in een sprookje, maar niet in hetzelfde.

Nou, lieve sprookjesvrienden, de sectie waarin Christian was gezet, moest zich in ieder geval buigen over een groot raadsel: welke verschillende fortbewakers zijn er in de toekomst nodig (dit werden 'functies' genoemd), wat moeten die kunnen (dit werden 'competentieprofielen' genoemd) en hoe moeten die bewakers worden opgeleid?

De gewijzigde functies
Van het raadsel van de functies, daar stapte de sectie (met toestemming van de reuzen!) al snel van af. Christian en de andere archivarissen in de sectie vonden het beter om te kijken naar iets wat zij 'trollen'... sorry, ik bedoel 'rollen' noemden. Rollen zijn een soort 'deelfuncties'. Losse bouwsteentjes dus, waaruit op ieder oud fort het takenpakket van nieuwe fortbewakers kan worden samengesteld en verdeeld. Niet ieder bestaand fort is namelijk even groot en niet overal werken even veel fortbewakers. En verder lijkt het slim om in dat nieuwe fort voor digitale papieren véél meer samen te werken dan nu in de forten voor papier gebeurt.

Er liggen nog maar een paar kruimels op de weg: het woord 'rollen' is bijvoorbeeld ook al bij de archivarissen in een andere sectie in gebruik, voor iets wat de archivarissen in de sectie van Christian 'functies' noemen. Of het was ietsjes anders, of omgekeerd... of zoiets. In ieder geval moeten de archivarissen voorkomen dat er in hetzelfde land met verschillende talen wordt gesproken, want dat levert alleen maar problemen op. Daar helpt zelfs de terminologie niet aan.

De veranderende houding
En het opleidingsplan dan? Nou, in het begin was Christian even bang dat alles tot in de puntjes voorbereid moest worden, tot de laatste slide aan toe! Maar oef, dat was gelukkig niet zo. Wél moet de sectie ervoor zorgen dat er een globaal opleidingsplan voor fortbewakers komt, met een overzicht van leerdoelen, modules en zo meer. Ook zal de sectie bestaand opleidingsmateriaal verzamelen en naast elkaar leggen.

En Christian heeft al gezegd dat hij ook iets wil organiseren voor álle mensen op de forten, want ook al zal niet iedereen dat nieuwe fort voor digitale papieren bewaken, het is voor alle archivarissen in het hele land belangrijk om er iets van te weten. En ook wil Christian het element 'houding' expliciet in het opleidingsplan terug laten komen, want dat vindt Christian heel erg belangrijk. En zo wordt het toch nog leuk!

Maar morgen gaat hij eerst eens naar een demonstratie van het nieuwe fort kijken, helemaal in Den Haag.

Beste prinsen en prinsesjes van me, dit sprookje wordt zeker vervolgd...

6 opmerkingen:

 1. Geweldig sprookje! Dat is een goeie workshop geweest ;-) Ik zal het vervolg graag lezen en de urgentie begint door te dringen hoor...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Lineke: Die workshop gooide het uiteindelijk allemaal net over een iets andere boeg, maar toen ik begon aan deze blogpost, moest ik inderdaad wel ineens weer aan De Efteling terugdenken, en plots dacht ik dat het beter zou zijn als ik mijn verhaal in deze vorm zou gieten, dan dat ik er een 'saai' verhaal over het e-Depot van zou maken. Iets met doelgroepen en zo... Een gelukje. ;-)

  Bedankt voor je reactie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, je repertoire wordt almaar breder van cartoon tot opera en Eftelingtaferelen. Succes met het #fortenomtoverentotprachtigeopenkastelen! Was getekend, prinsesje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Marina: Niet alleen het repertoire is verbreed, ook het dagelijks leven zelf is in zekere zin breder ingevuld. :-) Bedankt voor je reactie, prinses!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik mis eigenlijk nog wat: En ze leefden nog lang en gelukkig! Of wordt dit een Grimmig sprookje van voor de infantielisering en de invoering van de verplichte roze wolk?
  Ik wens Christian in ieder geval veel wijsheid toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Luud: Het werk voor mij zit er zo'n beetje op; ik zal eens gaan nadenken over een passend einde aan dit sprookje...

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.