9 november 2011
Gouden greep: Citizen Archivist Dashboard
De laatste dagen vlogen er wat tweets en mails langs me heen over het bericht op Nextgov dat de Amerikaanse National Archives een Citizen Archivist Dashboard lanceert, ergens in december.
Over de term citizen archivist heb ik het al eerder gehad. Ik blijf het een gekke benaming vinden voor wat wij gewoon onderzoekers, vrijwilligers en crowdsourcing noemen. Maar de kracht van die term is tegelijkertijd wel dat het een paraplu biedt waaronder iedereen kan schuilen en die veel mensen - zeker de citizen archivists zelf - waarschijnlijk een gevoel van waardering geeft. Dat scoort al direct punten.
In een presentatie van Pamela Wright (Chief Digital Access Strategist) zie je de ideeën achter en enkele plaatjes voor het dashboard.
Het nieuwe zit hem er voor mij in dat er op de website van de NARA een centrale plek komt voor alle (bestaande en nieuwe) mogelijkheden tot gebruikersparticipatie. Voorbeelden zijn het taggen van foto's en documenten (waarover ik hier al blogde) en het schrijven van artikelen bij diezelfde foto's en documenten. Dat laatste sluit aan bij het project Wikipedian in Residence (waarover ik hier al blogde).
Maar het dashboard zal ook een transcribeermodule bevatten én via een andere knop wordt gevraagd om je foto's te uploaden die je van archiefdocumenten hebt gemaakt. Een soort Van Papier Naar Digitaal, maar dan op de archiefwebsite zelf.
Hoe dan ook, de mogelijkheden op zich zijn beslist niet allemaal nieuw. Het aanbieden daarvan via een dashboard vind ik echter een gouden greep.
Afbeelding: dashboard van een SAAB, zolang het nog bestaat
Lees meer blogposts over
Citizen Archivists,
Crowdsourcing,
Dashboards,
NARA,
Tagging,
Transcriberen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.