4 januari 2012

Fotografeer je schoenendoos voor de cloud


Gisteren zag ik vanuit twee ooghoeken ShoeBox weer eens voorbijflitsen, een iPhone app die al in oktober 2011 werd gelanceerd. Daarmee kun je eenvoudig oude familiefoto's digitaliseren door ze te fotograferen, waarna ze worden gezet in de cloud, meer specifiek op de website 1000memories. Die laatste is een soort Familie Archivaris, een online plek waar je samen met familie en vrienden je foto's (en nu ook video's) en herinneringen kunt delen, organiseren en bekijken. Hier bijvoorbeeld het album van ene Peter Zuidema - het lijkt me een Nederlander, vandaar.

Uit hun jaaroverzicht blijkt dat de digitale foto aan een stevige opmars bezig is, ten koste van de foto op papier (alhoewel ik zelf ervaar dat steeds meer mensen hun digitale foto's weer af laten drukken, maar dan in van die - online samengestelde - fotoalbums). Voor tieners geldt bijvoorbeeld dat al bijna 90% van hun foto's (hun "geschiedenis" in de afbeelding hierboven) alleen nog maar digitaal bestaat.

De gedachte achter de site vind ik al langer een geweldige: de beste manier om iets duurzaam te bewaren, is om het digitaal te bewaren. En wat ik daarom vooral ook interessant vind, is hun samenwerking met the Internet Archive.

Tegelijkertijd merken ze bij 1000memories dat een foto van 1980 zo'n 24% meer reacties krijgt dan een foto van vandaag de dag. Reden te meer dus om werk te maken van het grootschalig digitaliseren van oude kiekjes!

Heeft iemand ook zelf ervaring met 1000memories en ShoeBox?

2 opmerkingen:

  1. Nog geen ervaring, maar wel een geweldig idee! Had nl al als voornemen voor 2012 om mn papieren foto'd in te scannen en daarna weg te doen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Erik: Leuk! Zodra je ervaring hebt met deze site/app, dan hoor ik er graag van.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.