31 december 2011

Jaaroverzicht 2011: Samen het jaar door


Precies één minuut voor twaalf uur middernacht op 31 december. Tijd voor mijn jaaroverzicht.

2010
Op de kop af een jaar geleden schreef ik over 2010:

Ik kan mijn jaar 2010 nog niet goed duiden. Steeds als ik erover nadenk zie ik een groot, complex raderwerk voor me, dat zorgt voor het zich voortbewegen van een anders hulpeloze machine. Alleen is het me nog niet geheel duidelijk of het raderwerk in 2010 heftig piepend en knarsend tot stilstand is gekomen en de machine op het moment nog wat uitdrijft, alvorens zoetjesaan stil te vallen. Of dat het raderwerk juist pas in beweging is gezet en de machine nu langzaam maar zeker aan snelheid begint te winnen.

Misschien had 2010 van allebei wel iets. Ik denk het wel eigenlijk. En dan niet omdat ik niet kan kiezen, maar juist omdat ik te véél kies. 2011 Zal het uitwijzen, want voor mijn huidige gevoel kan het beide kanten nog op. Of niet natuurlijk, net waar ik zelf voor kies.

En zo was het. En zo is het ook.

2011
Zakelijk gezien is die machine in 2011 inderdaad langzaam stil komen te staan. De accu was leeg, de olie moest ververst, de motor afgekoeld. Deels houd ik voor mezelf de gedachte levend dat ik er eigenhandig nog juist op tijd voor heb gekozen het geheel stil te zetten. Deels doe ik dat in de wetenschap dat die stilstand hoe dan ook onvermijdelijk was geworden, met of zonder acties mijnerzijds.

Het weer doen opstarten van die motor is geen probleem. Maar met welk doel? En in welke richting moet de beweging vervolgens plaatsvinden? Dat zijn vragen waarmee ik me eerst wilde bezighouden. En waarvoor ik me gedurende december ruimte heb gegeven.

Een jaar van stilstand dus? In tegendeel, want aan de motor achter de persoonlijke kant van mijn leventje werd juist een prachtige, krachtige slinger gegeven. Een misschien pijnlijke, maar noodzakelijke en bovenal goede beslissing kon worden gevolgd door het verlegen kiezen (en gekozen worden) voor een nieuwe richting. En dat is een pad dat ik niet meer in m'n eentje hoef te bewandelen. Dat mag samen met haar. Héérlijk!

Zo werd 2011 voor mij in eerste instantie het jaar van de liefde, maar daardoor ook het jaar dat me de relativiteit van (te veel en te hard) werken liet inzien. Terug naar machinetermen: vergeleken met het persoonlijke leven werd het belang van die zakelijke machine, die in voorgaande jaren steeds het formaat van een monster truck had gekregen, keihard gereduceerd tot een Dinky Toy. En zo hoort het ook.

2012
Aan het einde gekomen van dit korte jaaroverzicht - en van dit voor mijn gevoel eveneens korte jaar - wil ik graag iedereen bedanken die mij, mijn weblog, mijn tweets, mijn werk op het BHIC, mijn activiteiten op Archief 2.0 of wat of waar dan ook in 2011 heeft gevolgd. Een extra bedankje verdient iedereen die me daarbij heeft voorzien van een reactie, feedback, ideeën, steun, inspiratie en wat al niet. Wat een positieve energie levert dat op!

Speciaal ook mijn collega's van het BHIC bedankt. We hebben als BHIC een absoluut topjaar achter de rug, met een glansrol voor onze digitale dienstverlening. Ik prijs me gelukkig dat ik daar een rol in heb mogen spelen, samen met mijn collega's. We hebben een superteam!

Met liefde en plezier wens ik jullie daarom allemaal een gezond en bovenal gelukkig 2012!

Christian

(Afbeelding: O. Deparis)

16 opmerkingen:

 1. Een bijzonder jaaroverzicht, Christian. Ik wens je een heel mooi liefdevol jaar, reizend en ontdekkend in je nieuwe dinky toy, samen met haar! En denk aan de 'verplichte' tussenstops (om de 2 uur!). Geniet met volle teugen van die rustmomenten!
  Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor alle prachtige en informatieve blogs, maar ook voor je ondersteuning bij de onderzoeken.
  Bijtanken, dat zouden meer mensen van tijd tot tijd moeten doen!
  Gelukkig Nieuwjaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Christian, het was een genoegen je te volgen, zowel op twitter als hier en elders. Keep up the good work en neem de tijd met z'n beidjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Yes! You're back!
  In de TV-reclame beuken ze de deur in, als hun maatje al 12 seconden niet online is. Algemene indruk "wat een onzin". Maar... toen jij na 9 december geen enkele Tweet meer deed, begon het na een week of 2 à 3 toch wat onrustig te voelen... Maar nu kunnen de plannen om jouw deur in te beuken weer in de kast.

  Happy New Year, zeker ook voor de dame

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi persoonlijk jaaroverzicht. Fijn om je weer online te zien. Ik wens jou en W een heel mooi jaar toe samen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Wat Van Waarden Is: Bedankt voor je beste wensen, Anneke. Dat van die tussenstops is mooi gevonden! Ik zal zien of we ook in Zeeland nog zo'n rustmoment kunnen inlassen. ;-) Tot slot: natuurlijk ook voor jou en de jouwen alle goeds in 2012!

  @Eric: Dankjewel, Eric, voor het compliment. En als je dit jaar weer eens wat te onderzoeken hebt op het BHIC, dan weet je ons te vinden. Jij ook een Gelukkig Nieuwjaar toegewenst!

  @Peter: Bedankt voor het volgen, Peter! Zulke woorden werken altijd stimulerend. :-) Gelukkig Nieuwjaar!

  @Richard: Gelukkig hebben we de mail nog... ;-) In huize Van der Ven was het met al die online afwezigheid trouwens ook wel erg rustig geworden, maar dat was precies de bedoeling. Hier begon het na die paar weken zelfs steeds mínder onrustig te voelen. :-) Geen gebeuk nodig dus. Jij ook een Gelukkig Nieuwjaar, Richard!

  @Yvette: Bedankt, Yvette. En natuurlijk jij en je gezin ook een heel goed 2012 toegewenst!

  Trouwens, ik merkte dat mijn jaaroverzichten door de jaren heen steeds persoonlijker zijn geworden. Wat dat betreft doet deze ontwikkeling de inhoudelijke strekking van dit laatste jaaroverzicht wel eer aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor mij was het op persoonlijk vlak ook een topjaar!!!
  Mooi geschreven en een hele dikke zoen!
  W

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi ! Veel geluk, liefde, liefs en lekkers toegewenst voor jullie beide.

  Goed Christian dat je gas terug hebt genomen. Het viel me op en ik maakte me net zoals Richard al licht zorgen omdat ik niet gelezen heb over het hoe en wat. Plots was het op alle fronten stil... Plots in mijn beleving in ieder geval. Succes met het leren rijden in de Dinky toy. Na een Monster truck zal dat vast even wennen zijn. Uiteindelijk is zo'n klein snel ding veel sneller en flexibeler dan zo'n grote volgens mij. En minder last / vracht is ook wel zo handig. Toi, toi !!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Chris!

  Een rustig 2012 gewenst! Dat het alles bij elkaar wat te druk aan het worden was verbaast me niet. Waar was je niet te vinden, lezen, horen? Positief, informatief, leuk om te lezen (vooral het sprookje over e-depot vond ik een topstuk!), maar het moet voor jezelf ook leuk blijven. Zo te lezen wordt het steeds leuker voor de drijvende kracht, zorg er goed voor, hij is t waard. En afen toe de turbo aan kan een dinkytoy ook best hebben, hoor, als ie daarna maar weer even uit kan rusten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Wilma: Ah, da's goed om te horen. :-) Een dikke zoen terug!

  @JoG: Bedankt voor je goede wensen! Als ik in de toekomst wéér eens zo'n 'stille tijd' inlas, dan zal ik eraan denken om iedereen dat even te laten weten... haha! (En anders zijn er altijd nog de wat meer persoonlijke communicatiekanalen hè - die volg ik wél steeds.)

  @Joost: Jij en je gezin natuurlijk ook het allerbeste toegewenst voor 2012! Bedankt voor je reactie. En ja, na al die drukte mag het inderdaad best eens wat minder. Het was nog steeds allemaal leuk, maar dat moet het ook wel blijven. (En dan ga ik nu koortsachtig zoeken naar de turbo boost button op m'n Dinky Toy! ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi Chris! (nogmaals) een goed en gezond 2012 toegewenst. En keuzes kunnen leuk zijn, energie geven maar ook (andere) energie kosten, weet ik uit ervaring. Al met al geen reden om niet te kiezen overigens!
  En gelukkig was je wel af en toe op wordfeud, dus zorgen hoefde ik me niet te maken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Lineke: Het is met kiezen zoals met veranderen: niet iedere verandering is een verbetering, maar zónder verandering is er in ieder geval géén verbetering.
  En tja, Wordfeud heeft die verdraaide tijdslimiet hè... haha! Maar goed, da's ontspanning. Dus dan mag het. ;-)
  Bedankt voor je reactie. En jij ook een gezond en gelukkig 2012 toegewenst, Lineke!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Spuit elf hier ook nog even: prachtig dat de liefde op je pad is gekomen in de vorm van W. Heel veel geluk samen, ook het komende jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Edwin: Bedankt! Wie weet komen we nog weer eens in Middelburg op bezoek dit jaar. Jij natuurlijk ook veel (huiselijk) geluk toegewenst, Edwin!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Marina: Daarmee zijn we al 11 dagen goed bezig! :-) Dankjewel! C+W

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.