18 januari 2012

Kaarten maken, vergelijken en delen met kaart.cc


Een van de actiefste groepen die Archief 2.0 rijk is, is de groep Erfgoed Educatie. Op 16 januari kwam deze groep weer eens IRL bij elkaar. En Joost was zo goed om het verslag van die bijeenkomst online te zetten.

Zo leerde ik van het mooie project kaart.cc, dat momenteel nog stevig in beta verkeert.

De site toont twee kaarten naast elkaar, zodat je ze kunt vergelijken. Bijvoorbeeld vroeger en nu, want het is mogelijk om oude kaarten aan de applicatie toe te laten voegen. Iedereen kan met kaart.cc eenvoudig eigen kaarten maken, daarop markers plaatsen, lijnen en vormen tekenen en aan al die punten informatie koppelen, waaronder tekst, links en  foto's. Je kunt een kaart vervolgens delen via email, sociale media of embedden op je blog, zoals hierboven. Kaarten krijgen ook een eigen url, zoals dit brouwsel van ondergetekende.

Het werkt nu natuurlijk nog wat beperkt. Zo is het me nog niet duidelijk hoe ik een bestaande kaart bijwerk onder dezelfde url en gedraagt de applicatie zich af en toe anders dan ik verwacht.

Maar hoe dan ook: mooi! Niet alleen voor educatieve doeleinden (docenten die opdrachten uitzetten voor studenten, die vervolgens digitaal kunnen worden ingeleverd), maar voor iedereen. Historische locaties in een dorp gefotografeerd en toegelicht, wandeltochten langs religieus erfgoed, landschapselementen die herinneren aan het beleg van een stad, criminaliteit in het Brabantse verleden. En wat al niet meer. Wie weet wat voor creatieve kaarten mensen zelf maken en delen?

Kaart.cc wordt ontwikkeld door ab-c media en Regionaal Archief Nijmegen.

3 opmerkingen:

  1. Leuk dat je enthousiast bent over de potentie van kaart.cc!

    Zou je een kort mailtje willen sturen met bugjes die je tegen kwam? Bij voorbaat dank!

    Wat betreft wijzigingen, het idee is dat elke versie een eigen/nieuwe url krijgt. Dit voorkomt dat je hoeft te registreren/inloggen etc. Het aantal beschikbare url's is oneindig. Wel zie ik nu als nadeel als je een url hebt verspreid, en je wilt daarna iets corrigeren. Dan zou je dus de url overal moeten aanpassen/opnieuw communiceren. Ik ga erover nadenken hoe we dat kunnen oplossen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat je het initiatief inderdaad zo razendsnel hebt opgepikt! (had ook niet anders verwacht ;-) )

    Ik ben van plan om de toelichting die ik maandag aan de werkgroep archiefeducatie 2.0 heb gegeven om te schrijven naar een blog op archief2.0 maar de voorbereiding van het tentamen Representatie en Retrieval (sinds september zit ik ook weer in de collegebanken) heeft (helaas..) nog even prioriteit.

    Wordt vervolgd dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Arjan: Via Twitter heb ik met Thomas al een en ander uitgewisseld. Ik merkte later dat de meeste problemen vooral in combinatie met Chrome opdoken.

    Dat je niet hoeft in te loggen, dat is inderdaad erg prettig - ik ben daar fan van. Maar ik zit ook te denken aan bijvoorbeeld een heemkundekring die bepaalde kaarten voortdurend wil bijhouden. En dan wil je natuurlijk je url behouden.

    Misschien een combi van beide? Iedereen kan instant kaarten maken, maar als je een account neemt, is er méér mogelijk? Zoals bestaande kaarten bewerken?

    Of misschien opslaan in combinatie met wachtwoord. Zodat je later een bestaande url kunt overschrijven, als je die url met het juiste wachtwoord opgeeft? (Niet ideaal misschien, maar goed, voor een snelle gedachte vind ik het niet slecht. ;-))

    Het zelf kiezen van een url zou ik trouwens ook wel een meerwaarde vinden. Maar ja, dan wordt het allemaal weer groter en groter, terwijl zijn eenvoud nu zoveel charme geeft aan de site...

    @Wouter: Dat zou mooi zijn, een post op Archief 2.0! Mijn post is natuurlijk 'slechts' een attendering (die goed is opgepikt trouwens) maar jij zult veel 'betere' informatie kunnen geven. Fijn! (Maar inderdaad eerst eens even dat tentamen met goed gevolg afsluiten.)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.