25 januari 2012

MSX Computer Magazine online


Op zolder bij m'n ouders staat nog steeds - dik onder het stof en met een diskettestation dat volgens mij nog maar half werkt - een MSX 2 te pronken. Onze eerste computer, waaraan ik vele uren heb doorgebracht, niet in de laatste plaats om zelf allerlei prulprogramma's te bouwen (met als voornaamste doel om mijn wiskundehuiswerk te maken). Daarnaast werden er natuurlijk de nodige listings overgetypt uit diverse MSX-tijdschriften.

Via Computer Idee leerde ik dat sinds zaterdag alle jaargangen van het populaire MSX Computer Magazine als pdf online staan. Het is een initiatief van enkele MSX-liefhebbers van het eerste uur, die nog steeds vol plannen zitten. Wat te denken van het direct af kunnen spelen van listings via een emulator? Wie wil, kan ze helpen.

Nostalgisch goed!

Ik zou zó weer gaan typen in MSX Basic. Het enige wat me ervan weerhoudt is de enorme tijd die het kost. Oh ja, en de enorme frustratie als je na uren typen een syntax error krijgt en je alle punten en komma's handmatig moet nalopen... Grrr!

Gerelateerd
- Simuleer een chip (22 juli 2011)

12 opmerkingen:

 1. Bij mij op zolder staat een MSX2 van Philips, de VG8235. Daarvoor kocht ik ooit een Nederlandse tekstverwerker, Tassword van Stark uit Texel. Daarmee heb ik t.b.v. mijn studie Planologie op de universiteit diverse werkstukken uitgewerkt. Mijn eerste pc...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @JoG: Tjonge, Tassword... Daar heb ik op leren typen, als eerste tekstverwerker. Onze basisschool kreeg een MSX toen ik in de vijfde of zesde klas zat. Die kwam te staan in de docentenkamer en iedere week of zoiets mocht je in groepjes van twee daarop wat oefenen. Een programma waarbij WP5.1 hypermodern afstak, maar wij vonden het prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die MSX kocht ik op de middelbare school. In 1983 of zo. Tijdens mijn stage heb ik nog WordStar gezien. Zelf kon ik in 1990 WordPerfect gebruiken tijdens mijn stage. Daar heb ik vervolgens o.a. macro's voor ontwikkeld. Daarnaast heb ik bij BRO Adviseurs in Vught o.a. SuperCALC en Harvard Graphics gebruikt. En SPSS om onderzoeksgegevens te verwerken. Een leuke tijd.

  Wat leuk dat jij Tassword op de basisschool hebt gebruikt. Ik schat je naar aanleiding daarvan jonger in dan ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @JoG: Dat laatste schat ik ook in.

  Onze MSX werd gekocht door mijn ouders, die dat onder andere deden op advies van onze schooldirecteur. "Computers, dat was de toekomst", volgens hem. Mijn ouders mochten allerlei educatieve programma's kopiëren waarmee ik en mijn broer meteen vooruit konden. Maar daarnaast ging er ook veel tijd op aan spelletjes, zelf programmeren, een tekenprogramma (ben de naam even kwijt, maar je kon er ook simpele animaties mee maken, en zelfs foto's mee bewerken die je als 'still' uit een tv-programma haalde; "DesiPlus" popt ineens omhoog als naam) en als familie - het ding stond lange tijd in de keuken - werd er veel geflipperd.

  Echt zakelijk gebruik heb ik van de MSX nooit gemaakt; dat kwam pas met onze eerste pc, een 486SX.

  Ach ja, die goeie ouwe tijd... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn volgende computer, omstreeks 1991 gekocht (schat ik), was een 80286 ook wel AT 286 van 20 Mhz. Gebouwd door het bedrijfje Talent uit Boxtel. Volgens mij heb ik daar speciaal een videokaart, de Speedstar Pro in laten zetten en een Quatum Fireball harde schijf. Of dat waren onderdelen die ik in een latere pc heb laten zetten. Dat weet ik eerlijk gezegd niet meer.

  Wat leuk en vooral handig dat jullie kopieën van software van school kregen. Spelletjes heb ik ook gespeeld op mijn MSX2 zoals De Grotten van Oberon (vanaf een cartridge) en één of ander racespelletje. Dat heb ik regelmatig met studiegenoten (Planologie) om de beurt gespeeld. Steeds de highscore verbeteren. DesiPlus ken ik niet. Klinkt leuk. Flipperen deed ik later op een pc.

  Mooie herinneringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @JoG: Tja, als we zo herinneringen op gaan halen, dan kunnen we nog wel een paar uur typen... ;-)

  Maar jaaa!! De grotten van Oberon! Heb ik ook erg veel gespeeld, samen met m'n broer trouwens. We zouden dat tegenwoordig 'edugames' noemen of zoiets. Honderden andere spelletjes hadden we en achtereenvolgens werden die allemaal wel een keer 'favoriet' en speelden we ze dagen achter elkaar. :-)

  Tot voor kort had ik nog een emulator op m'n pc staan voor de MSX en daarop speelde ik dan nog wel eens een spelletje. Misschien toch maar weer eens installeren... Topspel: Maze of Galious

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vanmorgen kwam ik in de Tweakers Meuktracker openMSX 0.8.2 tegen. Volgens een reactie onder de vorige versie 'de beste' MSX emulator. Daar worden ook blueMSX en meisei genoemd. Welk heb jij gebruikt? Zelf heb ik er geen ervaring mee. Lijkt me wel leuk !

  Andere spellen heb ik niet zo veel gehad en -bruikt. Ik programmeerde wat. En ik gebruikte de MSX 2 computer verder vooral vrij serieus. Met een mooi kleurenscherm, na eerst een zwart-wit tv-tje te hebben gebruikt, en een matrixprinter.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh ja, in aanvulling op mijn reactie van daarnet, een spel met iets als 'goones' in de naam vond ik erg leuk. Ff zoeken... Gevonden: The Goonies (1986: video).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @JoG: Ik heb het even nagezocht, maar de emulator die ik gebruikte was NLMSX. De website (die al niet helemaal soepel meer loopt) geeft aan dat de laatste versie al dateert van 2003, dus als ik weer eens wil gaan spelen, dan zou ik een andere kiezen... (Ik was er toen overigens wel erg tevreden over!)

  En jaaa, "The Goonies" was een van mijn favoriete spelletjes! Ik houd sowieso wel van dat soort arcade games. Heb het diverse keren uitgespeeld. (En pas veel later begreep ik dat het spel was gebaseerd op een film; via een MSX-blad leerde ik bovendien dat het in die tijd een regelrechte topgame was!)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @JoG: Oké, ik heb toch weer even de remake van MoG (Maze of Galious) gedownload. En wat blijkt? Hetzelfde team heeft ook een remake van The Goonies gemaakt! Kun jij je hart ook weer ophalen! ;-)

  Jammer is dat het niet om de originele graphics gaat (bij MoG kun je switchen tussen verschillende graphic sets, waaronder die met de originele pixels), dus dat maakt het voor mij toch weer wat minder interessant. Mijn oude MSX emulator had wel de originele game (rom). Toch maar weer eens een nieuwe emulator gaan draaien...

  Oh ja, het door mij en m'n broer meestgespeelde racespel was wel: Roadfighter (ook met nieuwe graphics)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook mooi in dit kader : The Geeks Who Saved Prince of Persia’s Source Code From Digital Death. Dit was één van de eerste games die ik me (van) 'op een pc' herinner !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @JoG: Dank voor de attendering! Leuk, zo'n fotoverhaal over het redden van deze invloedrijke game.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.