10 januari 2012

Onze wiki is semantisch!


Een van de mooiste spin offs van Archief 2.0 is wel de ArchiefWiki. En die is sinds gisteren nóg mooier, al zie je dat aan de buitenkant niet echt. Onder de motorkap is hij echter in gereedheid gebracht voor het semantisch web!

Semantiseren
Op Archief 2.0 legt het technische geweten van onze wiki, Tom Cobbaert, haarfijn uit wat er allemaal is gebeurd. Maar natuurlijk moet er nog een berg werk worden verzet. De wiki is dan wel semantisch, de data ín de wiki is daarmee nog niet gesemantiseerd.

Voorbeeldje: als het gaat over de kaart van archieven (de zogenoemde online archiefalmanak) dan is het vanaf nu mogelijk om aan de software te laten weten dat bepaalde letters en cijfers samen een adres vormen en andere letters en cijfers de openingstijden. Maar voor alle bestaande gegevens is dat nog niet gedaan. En kracht van de wiki is nog steeds: de community houdt die gegevens actueel.

Verlanglijstje
Op korte termijn ligt de wereld dus 'open' voor de data in onze wiki, en omgekeerd. Die wiki trok in 2011 trouwens al ruim 27.000 bezoeken en er werden ruim 94.000 pagina's bekeken. Mijn wens is alvast een app voor smartphones die je eenvoudig laat zoeken naar archiefdiensten. De wiki bevat alle adresgegevens, dus er moet toch iets mogelijk zijn met zoeken, kaarten en locaties. En liefst ook met directe bijwerkmogelijkheid...

Maar voor nu: duimpje omhoog voor Tom!

Foto: Rebirth

2 opmerkingen:

  1. Nu zit in zo toevallig even in de trein naar het BHIC :-), kan ik mooi even nadenken hoe ik dit zoeken naar archiefdiensten in de Genealogie Werkbalk Mobiel kan verwerken! Zal denk ik lijken op Archiefplanner.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Bob: Zelf zit ik vooral te denken aan een 'stand alone' app, dus eentje die los is van allerlei andere functionaliteit. Maar goed, dezelfde data kan natuurlijk ook in allerlei andere apps worden gebruikt, als het eenmaal zover is.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.