22 maart 2012

Van Nul tot Nu op z'n Brabants?


Ik moet onder een steen of zo hebben gelegen, want had helemaal gemist dat er een heuse strip in de maak is over de geschiedenis van Brabant: Daar brandt nog licht...

Mijn persoonlijke favoriet is nog altijd Van Nul tot Nu, dat op een grappige manier de vaderlandse geschiedenis bij mij tot leven bracht. Eerst in de Donald Duck, later in boekvorm. De Brabantse strip voelt vooralsnog hetzelfde aan, zeker omdat de geschiedenis van de gewone Brabander centraal staat. Twee jongelui, Maarten en Eefje, krijgen door het installeren van een speciale app op hun mobieltje, van hun opa een reis door de tijd cadeau. Vanaf dat moment stappen ze door de Brabantse geschiedenis, met de nadruk op de laatste twee eeuwen.

Drijvende krachten achter de strip, gefinancierd via crowdfunding, zijn Henk Wittenberg en Danker Jan Oreel, die ook al betrokken was bij de Zeeuwse inspiratie voor dit Brabantse initiatief. Nieuws is te volgen via de website, maar ook via Facebook en Twitter. Omroep Brabant maakte een filmpje.

Blijkbaar heeft het BHIC trouwens meegeholpen bij het maken van de blauwdruk voor het verhaal. Zo leer je nog eens wat.

In oktober komt de strip uit. Wil ik hebben!!

Gerelateerd
- 15 Miljoen per jaar
- Archiefcartoons

6 opmerkingen:

 1. Wat waanzinnig leuk! Zowel het feit dat het boeker komt als de manier waarop (crowdfunding) Ik was ook een grote fan van Van nul tot nu in de DD... Als dit boek er maar een beetje op lijkt dan wil ik het ook wel hebben- al ben ik dan een Noordhollandse. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Petra1010: Als het uitkomt, dan meld ik het wel weer. Je kunt je voorlopig alvast laven aan het Zeeuwse boek. Vast ook leuk voor een Noordhollandse. ;-)

  Heb je "Van Nul tot Nu" ook zelf in de kast staan? Ik heb alle vijf de delen, en zou eigenlijk nog eens naar de kalender moeten zoeken...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het Zeeuwse boek is erg leuk, ook voor niet-Zeeuwen ;-) Voor de Zeeeuwse geschiedenisstrip is eveneens informatie uit archieven aangeleverd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Wat Van Waarden Is: Toevallig ben ik maandag in Middelburg, dus als er een inkijkexemplaar is, dan kijk ik het graag even in. En als het ergens kan, neem ik er eentje mee naar huis. Ben benieuwd! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Da's ook toevallig, maandag ben ik ook in Middelburg! :-)) Ik neem het Zeeuwse stripboek voor je mee, dan kun je het thuis eens op je gemakje lezen. Tot maandag!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Wat Van Waarden Is: Zoals al via Twitter afgesproken, krijg je in ruil voor deze gulle gift het Brabantse album cadeau, zodra het uitkomt. Alvast bedankt, en tot maandag!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.