De dinsdag na de zondag Laetare is voor Brabantse archivarissen traditiegetrouw de dag van de Laurentiusviering. Sint-Laurentius, naast patroonheilige van archivarissen ook van bibliothecarissen, bakkers en brandweermannen, zal dit jaar wel bijzonder ontstemd zijn geweest, want het was voorlopig de laatste keer dat er iets werd gevierd.
Tussen 2001 en 2012
Mijn eerste Laurentiusviering maakte ik mee in 2001 en we bezochten toen het vestingstadje Woudrichem. Tijdens de stadswandeling besloot de hemel open te breken en de regen kwam vanaf dat moment met bakken tegelijk uit de lucht. In plaats van de kerk (voor een bezichtiging, zoals het programma voorschreef) vluchtten we een café/bar in, in de voormalige kazerne. Daar heb ik voornamelijk met collega's uit Tilburg zitten drinken en kaarten, tot het tijd was voor het diner.
Afgelopen 20 maart was het weer zover. En toeval of niet, we vereerden wederom Woudrichem met een bezoek. In plaats van dat we er eindigden, startten we ditmaal vanuit de kazerne. Ander verschil met 2001 was het weer: heel de dag scheen er een heerlijke lentezon!
Met m'n cameraatje heb ik de viering vastgelegd en dat heeft uiteindelijk geresulteerd in bovenstaand filmpje. Het selecteren van beelden en het vervolgens monteren daarvan, kostte me nogal wat tijd - de hele dag integraal opnemen en uploaden gaat sneller - maar ik hoop zo deze laatste Laurentiusviering goed te hebben bewaard voor de generaties na ons.
Jammer
De laatste Laurentiusviering dus, en dat vind ik persoonlijk heel erg jammer. Er bleek - zo heet dat dan - geen voldoende draagvlak meer te bestaan voor de viering, tenminste niet om die onder werktijd op kosten van de baas te laten plaatsvinden. Bovendien staan ons tegenwoordig voldoende digitale manieren ter beschikking om contacten te leggen en te houden, zo vond men.
Die discussie wil ik hier bepaald niet overdoen.
In ieder geval was voor veel collega's de jaarlijkse Laurentiusviering zowat het enige moment in het jaar waarop ze vakbroeders en -zusters van andere Brabantse archiefdiensten troffen. Je ontmoette nieuwe mensen en er werden altijd op een ontspannen manier kennis en ervaringen uitgewisseld. Het is heel jammer dat dit verloren gaat, zeker als je bedenkt dat ook de jaarlijkse Brabantse Archivarissendag (gezamenlijke studiedag voor archivarissen in Noord-Brabant, Vlaanderen, Brussel en Antwerpen) al aan een zijden draadje hangt.
Mooi filmpje Christian! Het was het wachten waard.
BeantwoordenVerwijderenStrakke montage! Je kunt wel zien dat je onder strenge regie stond :) Lekkere muziek ook. Ik laat het filmen voortaan aan jou over!
BeantwoordenVerwijderen@Ingmar: Bedankt! En tja, dat wachten, da's wel eens goed voor ons... Dan slijten de scherpe kantjes wat. ;-)
BeantwoordenVerwijderen@Luud: Ze zat veelal naast me op de bank, dus ik kon het niet maken om níet te knippen... haha! Alleen bij de torenbeklimming ben ik een beetje 'los' gegaan.
Die muziek is van een handige site, met veel rechtenvrije muziek. Lekkere deuntjes, afhankelijk waarvoor je ze nodig hebt.
Mooi gedaan Christian, ik zat er weer even midden in. die pizza's kwamen ook heerlijk in beeld.
BeantwoordenVerwijderen@Niek: Bedankt voor je reactie! (Zo kunnen we ook weer even nagenieten van die pizza's... euh... pannenkoeken!)
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk filmpje! Ik had er nog niet de tijd voor genomen om te kijken maar als voorbereiding op volgende week heb ik dat nu wel gedaan.
BeantwoordenVerwijderenMooie beelden, grappige details, en dat versneld traplopen doet het ook goed. Er zit trouwens flink vaart in, ik had soms moeite om alle tekst te lezen.
Is dit te leren in 2 middagen denk je? Volgende week hebben we les 1 van Wilma. We hebben er zin in.
Gr. Henriette
@Hendrikje: Dankjewel voor je leuke reactie!
BeantwoordenVerwijderenDe tip waarop Wilma altijd het meest hamert, is knippen, knippen, knippen in je beelden. Achteraf heb ik zelf tóch nog te veel willen vertellen, waardoor het allemaal nét ietsjes te snel gaat. Zoals de ondertitels. Maar goed, volgende keer beter.
Of je dit in twee middagen kunt leren, dat weet ik niet. Je kunt uitleg en tips krijgen, maar voor de rest is het vooral zelf doen en oefenen en uitproberen. Kijken wat bepaalde effecten inhouden en hoe ze uitpakken, afwisselen in teksten en beelden.
Wat mij ook hielp, was om voorafgaand en tijdens het filmen alvast te bedenken wat ik zoal in het eindfilmpje wilde hebben. Dan kun je je tijdens het filmpje daarop richten. Zoals het traplopen en de straatnaambordjes. Andere dingen doen zich gewoon heel mooi en onverwacht voor. Zoals de lammetjes in de wei.
Maar vooral dus: knippen.
Heel veel succes bij de workshop!