29 april 2012

Op de televisie: Verborgen Verleden


Gisteren werd de laatste aflevering van Verborgen Verleden van dit seizoen uitgezonden. Het succesvolle programma over BN'ers die op zoek gaan naar hun stamboomwortels was dit keer een Brabants onderonsje: cabaretier Marc-Marie Huijbrechts' voorouders kwamen eigenlijk nooit buiten de provincie, dus ook Marc-Marie's zoektocht bleef tot Brabant beperkt. Mooie promotie voor de uitstekende dienstverlening van Brabantse archieven! En voor wat archiefdiensten in het algemeen te bieden hebben.

Het BHIC (en ikzelf) hadden ook een rol: Marc-Marie was op zoek naar "typische mensen" en die vond hij onder andere in onze rechtbankarchieven.

Realistisch
De meningen over de uitzending waren verdeeld. Sommigen vonden dat de aflevering een sterk familieverhaal en een duidelijke rode draad miste. En in vergelijking met eerdere afleveringen geef ik hen zeker geen ongelijk. Gelukkig vonden veel anderen het een erg leuke zoektocht, zonder vergezochte familieverbanden naar het buitenland of wat dan ook.

Zelf vond ik het in ieder geval een erg realistische uitzending. Zoals ik al twitterde: "We kunnen ook niet allemaal van Schotse koningen en Afrikaanse slaven afstammen." En ik was blij dat de situatie voor Marc-Marie op het BHIC goed overkwam, zoals ook 'normale' bezoekers mogen verwachten: we beginnen aan de computer, je krijgt hulp van een archiefmedewerker, op je stukken moet je gewoon even wachten in de studiezaal en niet alle gevonden treffers blijken uiteindelijk raak te zijn. En bovenal: géén witte handschoentjes!

Leuk om te doen en om zo mee te helpen aan de positieve beeldvorming rond ons vak. Complimenten ook aan collega's Jaël en Luud van het Regionaal Archief Tilburg, en collega Jac. van het Stadsarchief 's-Hertogenbosch.

En heb je dat allemaal gemist? Dan kun je nog een maandje terecht op Uitzending Gemist.

Zelf boeven zoeken
Zoals Marc-Marie z'n onderzoek naar criminele voorouders via de computer startte, kun je trouwens zelf ook makkelijk aan de slag. Het BHIC heeft al veel indexen op naam online doorzoekbaar gemaakt en sinds kort zijn er daar flink wat aan toegevoegd. Van burenruzie tot moord (en combinaties daarvan).

Gerelateerd
- Kijktip: Altijd Wat (over misbruik in internaten)

Foto: Wilma (die er een hele serie van heeft...)

8 opmerkingen:

 1. Prachtige promotie zelfs! Jullie staan er hartstikke mooi op vind ik. Pik in!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prima post en dito presentatie in het televisieprogramma!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben het eens met je visie op de inhoud van de uitzending. Maar voor de Brabantse archieven een mooie promotiefilm!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Jac.: Als promotiefilm voor de dienstverlening van Brabantse archieven, voldoet deze aflevering van Verborgen Verleden prima! De transcripties liggen gewoon voor je klaar als je binnenkomt. ;-)

  Dankjewel voor je reactie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het was inderdaad gewoon een leuke uitzending. En je hebt helemaal gelijk v.w.b. de witte handschoentjes. 'K was laatst wederom verbaasd dat sommige collega's (in Arnhem) dat nog steeds verplichten...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @PapierHier: Misschien lezen ze in Arnhem de verkeerde blogs. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.