29 november 2011

Kijktip: Altijd Wat (over misbruik in internaten)


Misschien kom ik er later nog eens op terug, maar voor nu laat ik het even bij deze eenvoudige attendering: vanavond in het NCRV-programma Altijd Wat (21.05 uur op Nederland 2) een item over seksueel misbruik in katholieke internaten.

Voor dit item is uitgebreid archiefonderzoek gedaan op het BHIC (zie ook het artikel in de Volkskrant) en vanuit mijn positie als archivaris heb ik daar een steentje aan bij proberen te dragen. Een onderwerp van maatschappelijk belang, wat ook weer ijzersterk het belang van archieven, archivarissen en gedegen archiefonderzoek aantoont.

Update
Op de website van de NCRV kun je nu ook enkele van de gevonden documenten zelf lezen. De link naar die pagina had ik hierboven al wel opgenomen, maar enigszins verdekt. Vandaar nu wat explicieter: klik hier voor enkele archiefstukken

Update 1 december
Voor de volledigheid hieronder filmpjes van het NOS Journaal, dat aandacht besteedde aan de gevonden archiefdocumenten, en van de uiteindelijke uitzending van Altijd Wat:



Volgens Martin de Witte, advocaat van slachtoffers van misbruik, is het belang van de documenten vooral dat het nu met zekerheid vaststaat dat men wist van het misbruik. Voor de rechter kan men zich dan niet meer op verjaring beroepen, volgens hem, waardoor meer slachtoffers in aanmerking komen voor een schadevergoeding.

Dat voelt goed.

6 opmerkingen:

  1. En het zijn inderdaad dit soort onderzoeken die aantonen dat archieven meer zijn dan erfgoed en "leuke dingen voor de mensen."
    (zie ook de blog van Luud waar we het eerder eens over hadden).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Credits behoren ook te gaan naar BHIC en zijn medewerkers. Moet er niet aan denken wat er zou gebeuren als we hun fantastische ondersteuning, meedenken, en snelle handelen niet hadden gehad.
    Gelukkig kom ik dit in NL bij veel archieven tegen. En daar mogen we best trots op zijn. Ik heb bijv in Italië en België wel andere ervaringen meegemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Ingmar: En ondanks dat ik zelf ook veel met die "leuke dingen voor de mensen" bezig ben, kan dat andere niet vaak genoeg worden benadrukt. Want er is nog veel missiewerk te verrichten in deze.

    @Eric: Bedankt voor de complimenten. We vonden het fijn dat we konden meedenken en helpen. En ja, gelukkig is die houding voor Nederland zeker niet uniek.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is dat ik dit blog volg anders had ik niet geweten dat
    er stukken voor dit onderzoek uit het BHIC kwamen, bronvermeldingen kan ik helaas niet vinden op de NCRV site, slechts een "ncrv altijdwat" watermerk.

    Deze observatie moet ik wellicht op de NCRV site plaatsen, maar heb deze toch hier geplaatst om de vraag op te werpen hoe archieven gebruik van bronvermeldingen door (stamboom)onderzoekers zouden kunnen stimuleren.

    Niet alleen is het resultaat van het onderzoek controleerbaar door bronvermeldingen, ook hebben dit soort bronvermeldingen mijn inziens meer invloed dan een DNA campagne...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Bob: Inderdaad was er nergens (ook niet tijdens de uitzending) vermelding van het BHIC te bespeuren. Dat had beter gekund en misschien ook wel gemoeten.

    Overigens is een belangrijk onderdeel van de DNA-campagne dat júist op dit soort momenten de archieven groot in beeld komen, bijvoorbeeld bij de aftiteling.

    Zelf denk ik dat dit allemaal weinig effect zal hebben, tenzij je een wasmiddel bent en dito investeert in je naamsbekendheid. Dat zal in 'ons' geval niet gebeuren.

    Ik ben zelf allereerst veel blijer met de expliciete (hoofd)rol die in de uitzending was weggelegd voor archiefdocumenten. Dat lijkt mij een veel betere reclame. Dat mensen weten dat stukken door het BHIC worden bewaard, levert an sich weinig meerwaarde op, als ze niet weten wat ze verder met die wetenschap zouden moeten. Maar als het mensen duidelijk wordt (gemaakt) wat de waarde is van archieven, dan gaan ze er vanzelf wel achteraan waar ze die kunnen 'halen', ook als de naam daarvan niet meteen in beeld verschijnt. (Even googlen volstaat dan al.)

    Kortom: ja, het zou fijn geweest zijn als het BHIC was vernoemd. Maar ik vind het nog veel fijner dat de rol en de waarde van archiefdocumenten zo duidelijk is aangetoond. Dát lijkt me de beste reclame voor archieven.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.