30 mei 2012

Gezien: Erik van Muiswinkel - 4-8-'61


Toen Kees Torn bij De Wereld Draait Door zat (zie mijn blogpost van gisteren) mocht Erik van Muiswinkel hem in het kader van Torns afscheid van het theater wat extra lof toezwaaien. Bij het terugzien van dat fragment bedacht ik me dat ik nog niet geblogd had over de voorstelling 4-8-'61 van Van Muiswinkel zelf, die ik eerder al had gezien.

Van Muiswinkel en Van Vleuten hoorden wat mij betreft tot de gouden duo's van het Nederlandse cabaretlandschap. Toen hun wegen scheidden, was ik dan ook erg benieuwd naar hoe het hen beiden zonder elkaar zou afgaan.

Diederik van Vleuten verraste vriend en vijand met Daar werd wat groots verricht, een indrukwekkend programma over de geschiedenis van Nederlands-Indië en Indonesië, gebaseerd op de memoires en archieven van Diederiks oudoom Jan van Vleuten.

Erik van Muiswinkel kwam weliswaar, samen met collega-cabaretiers, met Gedoog Hoop & Liefde, dé oudejaarsconference van 2010, maar ik was vooral in volle verwachting van zijn eerste soloshow sinds de 'breuk' met Van Vleuten.

Affiche (foto: Suzan van de Roemer)
Die kwam er met 4-8-'61, waarin de titel staat voor Van Muiswinkels geboortedatum, die hij deelt met Barack Obama. Dit toeval (of niet dus, volgens Van Muiswinkel) wordt als kapstok gebruikt voor een puike voorstelling, met goede grappen en mooie liedjes.

Beste sketch - en ook eentje waarin zijn kwaliteiten als imitator weer ijzersterk naar voren komen - is die waarin Van Muiswinkel als de Chinees 'Hij Die Een Appel Komt Schillen' de draak steekt met zichzelf, toen hij in aanloop naar de Olympische Spelen 2008 in Peking opriep tot een boycot.

Al met al erg goed, maar - het moet gezegd - helaas niet verrassend en 'groots', zoals ik Van Vleuten vond in zíjn eerste solovoorstelling na hun cabaretleven als duo.

Aanbevolen leesvoer
- Vrijdagavond cabaret: Romeinen
- Vrijdagavond cabaret: Naam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.