Op 4 mei herdenken we. Op de website van de Oorlogsgravenstichting vind je het Slachtofferregister:
In het Slachtofferregister vindt u de personalia van ruim 180.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers. U kunt zoeken op slachtoffer (achternaam, eventueel aangevuld met voorletter(s), maar ook op begraafplaats, plaats, gemeente, land of monument.
Dus niet zoeken op geslacht. En dat is een gemis, want zo kun je bijvoorbeeld niet achterhalen hoe groot het percentage mannelijke slachtoffers was binnen een bepaalde leeftijdsgroep.
Een decennium geleden begon de Oorlogsgravenstichting aan het omvangrijke project van het digitaliseren van de kaarten met oorlogsslachtoffers. Destijds leek het niet nodig te vermelden of het slachtoffer man of vrouw (of jongen of meisje) was. Dat kun je aan de naam meestal meteen zien, immers.
Op de website Het Verhaal Bewaard (waar het mogelijk is om verhalen en foto's bij individuele slachtoffers te plaatsen, zodat niet alleen de naam, maar ook het verhaal bewaard blijft) kun je nu helpen om daar verandering in te brengen:
U kunt ons helpen, door van de namen die we hier tonen aan te geven of u denkt dat het een jongens- of meisjesnaam is. Als u het niet zeker weet, kies dan 'weet niet'.
En zo simpel is het: inloggen met Google, Facebook of een eigen account maken, en vervolgens naam na naam klikken op "man", "vrouw" of "weet niet".
Na 51 maal dank vond ik het welletjes en ben ik erover gaan bloggen. Mooi en simpel project! Als we allemaal 50 oorlogsslachtoffers van een geslacht voorzien, dan zijn we in rap tempo klaar. En de Oorlogsgravenstichting geholpen.
Aanbevolen leesvoer
- Erelijst gevallenen gedigitaliseerd
- Oorlogsdagboeken online
Ik doe mee! Erg goed initatief
BeantwoordenVerwijderenIk weet niet, dit probleem lijkt mij in grote mate te automatiseren. Er zijn zat datasets van voornamen met geslacht die je kunt gebruiken om de eerste 80/90% van de namen te classificeren. Ga ze maar eens aanschrijven...
BeantwoordenVerwijderen@Olga: Goed idee! Ik heb er zelf ook weer 50 gedaan - minuutje werk of zo - dus het gaat behoorlijk vlot.
BeantwoordenVerwijderen@Bob: Ongetwijfeld kan dit ook op de een of andere manier automatisch, maar dan mis je wel allerlei (belangrijke) 'bijvangst'. Zelf vind ik het bijvoorbeeld wel leuk om mee te helpen. Het gevoel dat je ergens aan bijdraagt, da's ook wat waard. Bovendien maakt de Oorlogsgravenstichting via dit initiatief zichzelf bekend bij mensen en betrekt ze hen letterlijk bij hun werk, laat ze er deel van uitmaken. Da's heel wat waard, zeker deze week.
Oei,
BeantwoordenVerwijderenSoms is het moeilijk, want dan is niet de hele naam van de kaart overgenomen. Wat moet je nou met:
Hendrik Paula?
Is dat Hendrika Paula, of is Paula verkeerd getranscribeerd van Paul?
Ook alleen initialen zijn niet te doen zonder context. Het standaard probleem bij transcripties, je moet meer "unfeld" zien.
@Richard: Ik kreeg als naam onder andere "Gompie" voorgeschoteld. Gelukkig is de "weet niet" knop onder handbereik... En ja, ook regelmatig alleen een voornaam/achternaam of initialen. Ongetwijfeld gaan ze in die gevallen de (gescande) kaart erbij pakken.
BeantwoordenVerwijderen