23 mei 2012

Typemachines en gummetjes te koop


Op 10 januari 2011 sloot Museum Scryption in Tilburg, het museum voor schriftelijke communicatie, haar deuren, nadat de gemeente Tilburg besloten had de subsidie stop te zetten. Daarover ontstond veel ophef, er werd gesproken over een digitale doorstart en zo meer.

Van Theo Meereboer ontving ik deze week een flyer van de Stichting Onterfd Goed:

Stichting Onterfd Goed ontfermt zich over de afbouw van de collectie van het voormalig museum Scryption, door te herplaatsen, te hergebruiken en te verkopen.

In de aanbieding onder andere typemachines en gummetjes, maar ook braillemachines, stenomachines, stencilmachines, computers, printers, kopieerkisten, faxen, boeken, kroontjespennen, vulpennen, balpennen, potloden, onderdelen, schrijfmateriaal, memorecorders, posters, prototypes, inktstellen, inktpotten, vulpotloden, geschreven materiaal, puntenslijpers, stempels en laptops.

Maar het gaat hier niet om een ordinaire uitverkoop:

Allereerst wordt per deelcollectie en veelal op objectniveau onderzocht of het Nederlands erfgoed betreft. Objecten waarvan vast komt te staan dat ze niet in 'de Collectie Nederland' mogen ontbreken zullen worden aangeboden aan Nederlandse musea.

En de stichting vraagt ook aandacht voor een bredere problematiek, zonder te vergeten de hand in de boezem van de musea zelf te steken:

Stichting Onterfd Goed vraagt musea nog eens kritisch naar hun eigen -vaak overvolle-  depots te kijken en samen te werken aan een weloverwogen nationale collectie. Aan publiek en politiek vragen we onder andere hóe de Collectie Nederland er uit moet zien, wat we er mee moeten doen en wie de kosten voor beheer en tentoonstellen moet betalen.

Als je een object uit de collectie koopt, dan krijg je bovendien een certificaat dat garandeert dat het betreffende object afkomstig is uit de collectie van het Scryption. Dat vind ik mooi, dat verzamelobjecten door de verzameling waartoe ze behoorden als zodanig weer verzamelobjecten worden.

Meer informatie vind je op www.onterfdgoed.nl en je kunt ook op Twitter terecht: @onterfdgoed

Op de oude website van het museum is trouwens tegenwoordig een casino gevestigd...

Aanbevolen leesvoer
Virtueel Museum Frank Lloyd Wright moest deuren sluiten

Afbeelding: Katja over ontzamelen

3 opmerkingen:

  1. 11 jaar geleden ben ik voor het eerst bij het Scription op bezoek geweest. Vanwege het 20-jarig bestaan van de CAS wilden we laten zien waarmee in de 20e eeuw was geschreven naast wat we zelf konden laten zien wat en hoe was geschreven. De Scription-medewerkers liepen over van enthousiasme voor hun fantastische collectie en wilden mij zo ongeveer de hele inhoud van hun depot meegeven om toch vooral maar te laten zien. Privé ben ik daarna nog een aantal malen op bezoek gegaan, gewoon, om te kijken. Triest dat het uiteindelijk zo moet aflopen met deze prachtige instelling. Gelukkig heb ik zelf nog een heel klein Scriptionnetje in mijn woonkamer, ik zal een foto op mijn blog zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @AikeP: Dank voor je reactie. Er zijn voldoende musea, waar ik ben geweest, waar medewerkers zonder enige vorm van enthousiasme hun werk deden. Jammer dat dan juist een instelling als het Scryption, waar de passie er van af spatte, haar deuren heeft moeten sluiten...

    Ik ga je foto afwachten!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.