14 juni 2012

De ezels van Sittard (of hoe archivarissen rebels kunnen zijn) #kvan12


Tijdens iedere editie van de KVAN-dagen ontdek je wel een parel. En afgelopen keer was dat 't AEZEL projek waarover Peer Boselie (Euregionaal Historisch Centrum Sittard-Geleen) enthousiast en met humor vertelde.

Het project gaat uit van de premissie dat mensen met name twee zaken interessant vinden als het om geschiedenis gaat: hun familie en hun huis, wijk, dorp, stad... In het Aezelprojek gaat het dan ook concreet om een koppeling van bewonings- en bewonersgeschiedenis. Een huis is immers maar een lege huls zonder de verhalen van de bewoners, en het woord bewoner gaat uit van een huis als context.
Bron: programmaboekje KVAN-dagen

Vrijwilligers namen het initiatief, het archief is gaan omarmen, faciliteren en uitbreiden, en musea en bibliotheken werken ermee samen. Met behulp van simpele ("maar correcte") formats worden historische gegevens, foto's, films, geluiden en museale objecten in een grote database gezet, die maandelijks verder gevuld raakt met tienduizenden extra feiten en koppelingen daartussen.

Bastion
Basis is een gescande en gevectoriseerde kadastrale kaart, die gelegd is over Google Maps. Klikken op percelen geeft informatie over het perceel en de eigenaren, klikken op namen geeft stamboominformatie, klikken daarop geeft geboorteaktes, maar ook foto's en wat al niet meer.

Het belang van het project is al meermaals aangetoond, bijvoorbeeld op momenten dat geadviseerd kon worden om op bepaalde punten juist wel of niet door de gemeente te laten graven in de grond. Maar denk ook aan het koppelen van andere omgevingsinformatie aan de kaart, of het belang voor de BAG. Het visueel maken van alle gekoppelde gegevens op een kaart geeft ook weer nieuwe historische inzichten. Zo werden in Sittard de contouren van een nooit aangelegd bastion duidelijk, of kon de ouderdom van een straatweg worden vastgesteld.

Stapje verder: andere vrijwilligers zijn begonnen met het driedimensionaliseren van alle platte informatie: in AutoCAD en tegenwoordig in SketchUp (dat blijkbaar inmiddels door Google is verkocht) wordt gebouw voor gebouw heel Sittard in 3D nagebouwd. Prachtig! Zie vooral de slides van Peer voor plaatjes.

Rebels
Helaas is al dit moois nog niet online te bewonderen. Niet alleen omdat het geld er nog niet voor is, maar vooral omdat de organisatie alle gebruikersinteractie nog niet aan zou kunnen. Voor de nabije toekomst wordt bekeken of Erfgoed op de Kaart een (betaalbare) oplossing kan bieden. Dat betaalbare zit hem dan vooral in de vele 'lagen' waaruit het project in Sittard (en steeds meer omliggende dorpen en steden) bestaat: zo wil Peer binnenkort een 'armoedelaag' beginnen.

Een heerlijk project! Kleine organisatie, beperkte middelen, pragmatische aanpak. Subsidieverzoeken werden herhaaldelijk afgewezen (misschien maar goed ook!) wat leidde tot een eigenwijze, eigen start. Door gebruik te maken van open source software en zo'n 60 vrijwilligers die willen ontwikkelen en vullen, blijven de kosten laag. Veel met weinig. Gewoon doen, daarna bedenken.

Een project als dit doet de rebel in iedere archivaris ontwaken...

Aanbevolen leesvoer
- Het waren twee fantastische dagen!
- Driedimensionaal Dom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.