4 juli 2012

Vele Friese Handen kloppen een volkstelling in


Een paar maanden geleden attendeerde Tresoar me via Twitter op hun speciale actie naar aanleiding van het passeren van de 1000 volgers mijlpaal: alle volgers mochten digitaliseringswensen indienen. Daarna ben ik de actie uit het oog verloren.

Maar via Richard kwam ik terecht op het forum van Tresoar waar een actief draadje loopt over het vervolg van die actie. De wens die uiteindelijk door loting boven kwam drijven was het digitaliseren van de Volkstelling 1744. Dat is door vrienden van de archieven van Friesland gedaan en het resultaat staat in vier delen online. Al veel beter dan microfiches op een studiezaal, maar het kan nóg veel beter. De volgende vraag is wie er mee wil helpen met het inkloppen van een database:

(...) met daarin de namen en overige gegevens van de personen die in de volkstelling genoemd worden. Daar is in het verleden al eens een begin mee gemaakt en de eerste 5 gemeenten zijn al ingevoerd. Voor de overige 36 gemeenten willen wij graag een beroep doen op vrijwilligers.
Voelt u ervoor om één van de onderstaande gemeenten voor uw rekening te nemen? (...) U ontvangt dan van ons een Excel-bestand waarin de gegevens ingevoerd kunnen worden, met een invoerinstructie. Invoeren kunt u gewoon thuis doen aan de hand van de foto's van de Volkstelling zoals ze in de Digicollectie getoond worden.

Dit bericht op het forum is goed opgepikt en verder verspreid. En aan het verzoek daarin is bovendien goed gehoor gegeven. Op dit moment wordt er namelijk al flink toegankelijk gemaakt en onderling en met Tresoar overlegd over hoe dan precies.

Gaandeweg is inmiddels ook het plan opgevat om na dit project maar gewoon aan een volgende bron te beginnen, waarbij nu al tips worden uitgewisseld over het zo goed mogelijk fotograferen van de benodigde archiefstukken. Dan hoeft Tresoar dat ook alvast niet te doen voor ze...

Kortom
Mooi hoe ook hier door enthousiaste mensen op een eenvoudige manier langs digitale weg een hoop werk wordt verzet. En hoe ook hier het forum als huis van een community een belangrijke rol speelt. Inspirerend voorbeeld van Het Nieuwe Vrijwilligerswerk!

Het is allemaal niet zo moeilijk, als je het maar eenvoudig houdt.

Aanbevolen leesvoer
- Peer-to-Peer werkt: de kracht van forums

Foto: scan van de volkstelling in Rinsumagesst, via Richard

6 opmerkingen:

  1. Hallo Christian,

    Leuk dat je het succes van ons Volkstelling-project hebt opgemerkt. Wij zijn eigenlijk ook een beetje overdonderd door het enthousiasme. Binnen een week waren de eerste resultaten al ingestuurd. Friesland had destijds 41 gemeenten (11 en 30), maar het valt me op dat de kleinsten daarvan nog niet zijn aangevraagd. Vrijwilligers durven best een grote klus aan! Wij zijn heel benieuwd naar de kwaliteit van het invoerwerk. We hebben overwogen om iedere gemeente twee keer te laten invoeren en die daarna te matchen om zo de fouten eruit te halen, maar daar hebben we nog geen besluit over genomen. Eerst maar eens alle gemeenten in een database!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Andrys Stienstra4 juli 2012 om 09:48

    (Sorry, bij vorig bericht naam vergeten)

    Andrys Stienstra
    webmaster Tresoar

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat naast het gebruik van het forum minstens even belangrijk is, is het gebruik van de netwerken waarin betrokken genealogen zich online bewegen. Ik denk dat het posten van de vraag op de diverse Twitter-accounts, het Fryslan genealogie emailforum en op de diverse blogs de boel aardig in beweging hebben gezet. Zoals je zelf regelmatig aangeeft zal de rol van archieven steeds meer verschuiven naar het faciliteren en aanjagen van dergelijke projecten (denk ik ook).
    Ik heb er vorige week ook even over geblogd: http://sneuperdokkum.blogspot.nl/2012/06/vele-friese-handen-voor-volkstelling.html

    Groet,
    Hans

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Andrys: Opvallend inderdaad dat juist de kleinere gemeenten nog niet zijn aangevraagd. Of misschien ook weer niet: in de grotere gemeenten is immers meer kans op gegevens waar de vrijwilligers iets aan hebben. Dus ze beginnen misschien gewoon aan datgene waarvan ze het meest verwachten. En anderen starten gewoon met hun eigen dorp of stad natuurlijk. ;-)

    Misschien kun je die vraag ook op het forum stellen (voor zover mensen al niet zelf hebben aangegeven waarom ze een bepaalde plaats hebben aangevraagd)? Interessant om de motivatie van mensen te leren kennen.

    Ben trouwens benieuwd naar jullie besluit over het dubbel invoeren. Misschien gewoon een paar steekproeven nemen per bestand en op basis daarvan beslissen?

    @Hans: Jouw blogbericht had ik ook al gevonden inderdaad; dat bedoelde ik ook met de 'verspreiding' van het forumbericht. Het is als een lopend vuurtje rondgegaan.

    Dank voor jullie reacties!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Christian: Dank voor de verwijzing. Voor de volledigheid wil ik wel even melden dat de foto, waaruit ik een stukje heb gebruikt als voorbeeld, gemaakt is door de vrijwilligers van de FAF. Dat staat voor Freonen fan de Argyven yn Fryslân en je raadt het al, dat zijn dus de vrienden van de Friese archieven.
    De keuze van de gemeente is soms omdat mensen daar zelf wonen (Workum, Noord-oost Friesland) of daar veel voorfamilie hebben (Wymbritseradeel).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Richard: Daarom stond er ook 'via Richard' en niet 'van Richard.' Een link naar de vrienden van de archieven van Friesland had ik al opgenomen, en de website had ik kort bekeken. Mooi om zo'n enthousiaste club in de buurt te hebben! Het BHIC mag zich ook gelukkig prijzen met een aantal van dat soort actieve werkgroepen. Goud geld waard, die mensen!

    En dank voor je aanvulling aangaande de motivaties van mensen. Hoe meer je er zelf aan hebt, hoe groter de motivatie kan zijn natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.