19 september 2012

Red een archief: Georgia Archives moet deuren sluiten


Terwijl Ingmar het internet probeert te redden, probeer ik een archiefdienst voor sluiting te behoeden.

Want schreeuwen we in Nederland al moord en brand als een archief een dagje in de week sluit en starten we al een petitie als een verouderde zoekmachine uit de lucht wordt gehaald? In vergelijking met Amerika moeten we onze zegeningen tellen.

Onderzoek op afspraak... maar met wie?
De staat Georgia moet bezuinigen en om andere vormen van dienstverlening aan burgers te ontzien is door de gouverneur Secretary of State besloten om de volledige bezuiniging te verhalen op de Georgia Archives. Per 1 november 2012 betekent dit, dat het archief zijn deuren voor het publiek zal moeten sluiten. Toegang tot de archieven is vanaf dat moment nog slechts mogelijk op afspraak, maar die mogelijkheid wordt tegelijkertijd gelimiteerd door de beschikbaarheid van medewerkers. En aangezien er daarvan door diezelfde bezuiniging nog maar een drietal overblijft, zal dit in de praktijk betekenen dat burgers in Georgia niet meer bij hun archieven kunnen.

De Friends of Georgia Archives & History zijn een actie gestart om tegen dit waanzinnige besluit te vechten. Op hun website vind je naast informatie en gerelateerd nieuws een heldere presentatie die in een minuut of twee duidelijk maakt hoe de Georgia Archives van een trotse archiefdienst neergesabeld zijn tot het niveau oudheidkamer van een heemkundekring. De laatste jaren was er al steeds fors bezuinigd op het budget, waardoor vanaf 1982 het aantal openingsdagen al van 5 naar 2 was teruggebracht en het aantal medewerkers van 90 naar 10.

Daar blijven straks dus 0 openingsdagen en slechts 3 medewerkers van over. Onvoorstelbaar vanuit democratisch oogpunt. En bovendien ook in strijd met de wetgeving in Georgia.

Wat kun je doen?
Om te beginnen kun je de petitie ondertekenen die inmiddels al door meer dan 13.000 andere mensen is ondertekend (er zijn 20.000 handtekeningen nodig). Maar direct contact is het meest effectief, dus aan instanties als KVAN en BRAIN bij deze de oproep om ook via een brief een protest te laten horen.

Nu maar hopen dat het redden van deze archiefdienst beter lukt dan Ingmars poging om het internet te redden...

Gerelateerd leesvoer
- Bezuinigen op democratie? Juist nu niet!
- Beter weer voor een Amerikaanse bibliotheek

2 opmerkingen:

  1. Ik zal het in ieder geval doorsturen naar het bestuur van de KVAN...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Ingmar: Alvast bedankt! Daar kennen ze vast wel iemand van BRAIN.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.