18 september 2012

Schiet Haarlem in puin (en leg een weg aan)


Stuit ik op de website van het Noord-Hollands Archief toevallig op een tweetal spelletjes. Staan er misschien al wel jaren op, maar vooruit, toch nog een blogpostje eraan gewaagd.

In Het Beleg van Haarlem bestuur je een kanonnetje en is het de bedoeling Haarlem in puin te schieten. Als je een gebouw raakt, dan krijg je anderhalve regel toeristische informatie en een uitnodiging om vooral het archief te bezoeken als je meer wilt weten.

Geen idee hoe het afloopt, want op den duur viel er niks meer te raken, maar innemen deed ik Haarlem nimmer.

Dan het spel Van Mooiekerk naar Kruisbeek (of Wegenbouwer) waarin je een weg aanlegt tussen de plaatsjes - jawel - Mooiekerk en Kruisbeek. Je bestuurt een bulldozer en moet binnen je budget van een miljoen euro's zien te blijven. Mijn bulldozer schepte al meteen een paar rugstreeppadden, milieuorganisaties begonnen te klagen en ik kreeg 20.000 euro extra aan m'n broek. Maar uiteindelijk ben ik ruim binnen de begroting gebleven hoor. Geholpen door mijn uitgebreide ervaring met SimCity en zo meer.


Nou goed, het ontwikkelen van deze spelletjes lijken me ooit stageprojecten te zijn geweest. En wat het tweede spel met het archief van doen had, geen idee. Heb me er verder ook allemaal niet meer in verdiept, want was eigenlijk naar hele andere dingen op zoek.

Ken je nog ergens archiefgames die ik nog niet ken? Dan laat het me weten!

Aanbevolen leesvoer
- Spelen met het archief
- Hoeren in archieven
- Thema: Archiefgames

4 opmerkingen:

 1. Het wegenbouw-spel is een overblijfsel van een tentoonstelling over Noord-Hollandse wegen die we jaaaren terug hebben gehad. Men vond het spel toen wel grappig, vandaar dat we 'm erop hebben laten staan, maar het heeft inderdaad 0,0 met archieven te maken...

  Of misschien toch: zo zie je maar weer wat er gebeurt als je de context weghaalt ;-)

  Groeten,
  Robert van Vuuren
  (bij wie rugstreeppaden ook niet altijd veilig zijn)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Robert: Dank voor de toelichting! Aan de pixels/kleurdiepte van de graphics te zien, was het wegenbouwspel inderdaad al wat jaartjes ouder. Leuk dat jullie in Haarlem aan het archiveren van games doen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voorbeelden ken ik niet maar er komen er vast meer bij. Tenminste, dat verwacht ik zo
  als je dit ziet...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Marilou: Wie weet! Maar vooralsnog klinkt dat congres me vooral als een dag die museale mensen zal trekken.

  Wel een interessant, afwisselend programma. Dus ik zal eens kijken of ze al via Archief 2.0 adverteren... Is beslist ook iets voor archiefmedewerkers.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.