4 december 2012

Oproep: help een Duits archiefstuk restaureren


Ruerd de Vries is een van de studenten aan wie ik namens de Archiefschool lessen in "Beschikbaarstellen" - zeg maar dienstverlening - mocht geven. Vlak na zijn opleiding begon Ruerd met zijn eigen archiefadvies- en bewerkingsbureau op het gebied van kerkelijke archieven.

Na de lessen gaf ik Ruerd onder andere tips voor zijn website en het gebruik van sociale media. Zo startte hij een weblog en zette hij wat eerste stappen op Twitter. Eerder dit jaar benaderde hij me weer, toen voor een soort klantendag in Den Bosch en op het BHIC. Leuk om hem weer te spreken.

Hulpactie
Ruerd vertelde me toen ook over zijn bezoek aan Keulen waar hij onder de indruk was geraakt van een tentoonstelling over het in 2009 ingestorte stadsarchief. Vervolgens vertelde hij me over zijn plan om een  Keuls archiefstuk te adopteren, zodat het gerestaureerd en gedigitaliseerd kan worden. Daarvoor zocht hij specifiek naar een archiefstuk van een kerk of een klooster.

Met zijn bureau heeft Ruerd nu een zwaar beschadigd handschrift uit de vijftiende eeuw met theologische verhandelingen van onder andere Bernardus van Clairvaux geadopteerd. De restauratiekosten worden geschat op 5.000 euro. Met hulp van zijn relaties in de archiefwereld en in de kerkelijk wereld hoopt hij toch dit bedrag bijeen te kunnen brengen.

Doe mee!
Het historische belang van dit handschrift wordt op zijn blog in enkele reacties onderstreept. Ook vind je daar alle informatie over de ramp in Keulen en de reddingsacties. Lees dus Ruerds blog over hoe je deze actie kunt steunen en doe mee!

Ruerd heb ik leren kennen als een enthousiaste, bekwame en betrokken collega. Ik ondersteun zijn hulpactie van harte.

Foto: Verbogen bladen en onvolledig boekslot (Stadt Köln, Historisches Archiv, Monika Woywod)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.