14 december 2012

Test je Brabants met Brabble


Dialecten verdwijnen, regiolecten ontstaan. Het Brabants verdwijnt niet, maar ontwikkelt zich verder. Bovendien kun je nog altijd horen waar iemand vandaan komt; ik merk dat zelf ook, als ik bijvoorbeeld weer eens een praatje houd boven de grote rivieren.

In het nieuwste nummer van Brabant Magazine kun je Scrabble spelen op z'n Brabants: Brabble. Vorm Brabantse synoniemen van de opgegeven Nederlandse woorden, met alleen de letters op je plankje. En dat een beetje gauw, want anders is je tijd op.

Mijn tongval is aanwezig, het dialect blijkbaar weggesleten. Opvallend genoeg wist ik bij 'verbruien' al meteen dat het 'begaoie' moest wezen... maar voor het overige heb ik m'n score maar niet doorgetwitterd.

Dat kan wel - delen via Facebook ook trouwens - en de provincie hoopt zo meer jongeren aan te trekken. Misschien had een app dan beter geweest. Maar goed, maak er wat van. En lukt het niet? Dan kun je altijd nog bij de jongens van wijlen Draadstaal terecht voor een cursusje Brabants. Houdoe!


Foto: het officiële Brabantse leesplenkske

2 opmerkingen:

  1. Ik heb het idee dat sommige woorden ook niet overal in Brabant bekend waren/zijn. Un lutske was bij ons volgens mij 'un hort' (zoals Gerard van Maasakkers in Jan Pierissen zingt: 'en 's middes dan lág 'ie un hort in de weij').

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Ramon: Klopt, en vandaar dat het ook een beetje raar is om te spreken over 'Brabants'.

    Zo gruwelde ons mam er altijd van, nadat we onze zomervakantie weer op een camping nabij Hilvarenbeek hadden doorgebracht (waar half Tilburg z'n tentje had opgeslagen), dat ons mooie Wolluks weer 'vervuild' was geraakt met Tilburgs. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.