24 januari 2013

Gezocht: Archive Team Warriors om weblogs te redden

Na 1 maart 2013 dreigen duizenden weblogs van het web te verdwijnen. Het Archive Team is bezig met een reddingsactie. En jij kunt helpen!

Wat valt er te redden?
Zo'n anderhalf jaar geleden ging het bij Weblog.nl (voorheen Web-log.nl, een Nederlandse site waar iedereen een gratis weblog kon beginnen) goed mis: alle blogs werden gemigreerd naar een ander systeem en sindsdien is het kommer en kwel met de bereikbaarheid. Inmiddels hebben ze bij Sanoma (het bedrijf achter Weblog.nl) de handdoek in de ring gegooid: ze dragen Weblog.nl over aan WordPress.com (een bekend blogplatform).

Nou ja, van overdragen is niet echt sprake. Bloggers moeten namelijk zelf hun blog exporteren en vervolgens in WordPress importeren. En na 1 maart zullen vervolgens alle inactieve blogs van het web worden verwijderd. In totaal gaat het om zo'n 360.000 blogs waarvan er naar schatting een kwart nog actief wordt bijgehouden. Maar eigenlijk weten ze het niet. Onder de blogs die zéker lijken te verdwijnen zijn de blogs van de voormalige blogservice van de Volkskrant; de status daarvan is erg onduidelijk. Het gaat al met al om jaren en jaren aan webcontent.

Warriors wanted
Omdat het downloaden van al die weblogs voor één man niet te doen is, is er het Archive Team:

Archive Team is a loose collective of rogue archivists, programmers, writers and loudmouths dedicated to saving our digital heritage. Since 2009 this variant force of nature has caught wind of shutdowns, shutoffs, mergers, and plain old deletions - and done our best to save the history before it's lost forever.

Het Archive Team zoekt strijdmakkers en ook jij kunt ze helpen, met de Archive Team Warrior:

The ArchiveTeam Warrior is a virtual archiving appliance. You can run it to help with the ArchiveTeam archiving efforts. It will download sites and upload them to our archive.

Je draagt dus bij met je bandbreedte en (tijdelijk) met schijfruimte. Uiteindelijk komen de geredde blogs dan terecht in het welbekende Internet Archive.

Een soort crowdcrawling dus. Op 17 januari werd over Weblog.nl het doodvonnis uitgesproken en op 19 januari begon Archive Team aan hun reddingsactie. Gisteren kreeg ik mijn warrior ook aan de praat en redde ik mijn eerste blog, die van de Buurtvereniging Beneden Hoofdstraat (dat ligt in Koudum, Friesland). En daarna nog enkele tientallen.

Kleine moeite, veel webgeschiedenis.

Update
Vandaag gaf de warrior even kuren, maar inmiddels red ik weer wat ik redden kan. De voortgang van het hele team is trouwens te volgen via de tracker (tevens leaderboard)

Gerelateerd leesvoer
- Archiveren van tweets: is het mogelijke wenselijk?
- Ning archiveert als een archivaris

3 opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.