18 maart 2013

Goed bezig in Haarlem: samenwerking die kont schopt


In Haarlem (alhoewel niet overal) zijn ze goed bezig de laatste tijd, van het Noord-Hollands Archief zie ik regelmatig nieuwe projecten en projectjes passeren. Zo werken ze sinds vorige week samen met Haerlems Bodem, een soort online sufferdje:

Weekelijks [bewust ouderwetsch gespeld?] zullen we oude foto's van bekende, maar ook minder bekende plekken in Haarlem tonen. Soms begeleid met een verhaal, soms met een stukje geschiedenis en soms op een creatieve manier weer gegeven (...). Altijd een foto van oud Haarlem die ons aanspreekt of relevant is voor de tijdsgeest.

De eerste foto is er een in de stijl van Looking Into the Past - de laatste tijd duiken die echt overal op - maar er volgen er nog meer. Eigenlijk zoals archieven al jarenlang in dit soort krantjes op papier foto's publiceren. Maar dan digitaal. Leuk hoor.

Je bent Haarlemmer...
Ook al niet echt origineel zijn de Facebook-groepen "je bent pas puntjepuntjepuntje als", waarbij vooral plaatsnamen het op de puntjes goed doen. In Haarlem hebben ze er ook eentje, met (inmiddels) al meer dan 8.000 leden. En:

Met behulp van de bijna 8000 leden van deze Facebookgroep hoopt het Noord-Hollands Archief alle persoonsnamen, straatnamen en data te achterhalen van ruim 3000 foto’s uit de collectie van straatfotograaf Toon Vrenegoor (1915-1988).

Je kunt de foto's daar pas zien als je lid wordt (op de site van het archief staan ze gewoon onder de fotoknop), dus misschien vraag ik Wilma nog voor een blik in die groep, kijken of er gereageerd wordt. Maar kijk, da's nog eens een samenwerking die kont schopt.

Moraal van dit verhaal? Je hoeft niet altijd iets nieuws te bedenken. Je kunt bestaande dingen ook eens gewoon op een hele nieuwe manier benaderen. Da's wel zo slim.

Aanbevolen leesvoer
- Dear Photograph
- Je bent pas een ├ęchte Bosschenaar als...
- Meer met minder: benader mensen die je kunnen helpen

Foto: een mooi kiekje door Toon Vrenegoor (bron: beeldbank NHA)

4 opmerkingen:

 1. Ook al niet echt origineel zijn de Facebook-groepen "je bent pas puntjepuntjepuntje als", waarbij vooral plaatsnamen het op de puntjes goed doen. In Haarlem hebben ze er ook eentje

  niet zo netjes vind ik , wel een leuk stukje over hoe leuk Je bent pas een ├ęchte Bosschenaar als...
  maar het origineel (in Haarlem waren ze de eerste ) afdoen als niet zo origineel .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Patrick: Dank voor je reactie, dat wist ik niet. Ik bedoelde er vooral mee te zeggen dat er inmiddels talloze van dit soort groepen zijn. Maar dat Haarlem er als eerste mee kwam, dat was mij niet bekend. Bij deze alsnog een extra pluim. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. :) Je bent trouwens van harte welkom , eerste resultaten zijn al geboekt .. binnen twee minuten .

  Erg leuk dat we het NHA hierbij kunnen helpen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Patrick: Mezelf dan toch maar aangemeld, al is het maar om te spieken. Mooi dat er al meteen resultaat is! De kracht van community's, zeggen we dan.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.