28 september 2012

Je bent pas een échte Bosschenaar als...


...je blijkbaar lid wordt van deze Facebook-groep.

Op de welkomstpagina eerst een melding over provocerende foto's en vervelende reacties, maar die zijn door de beheerders inmiddels weggehaald, want zelf kwam ik er geen meer tegen. En hoe moeilijk kan het verder zijn?

De bedoeling van deze groep is om op een leuke, gezellige manier herinneringen op te halen met behulp van Bossche foto's en anekdotes. (...) Bossche gezelligheid staat wat ons betreft voorop!

Meer dan 5.000 (oud-)Bosschenaren werden al lid, er zijn al honderden foto's gepost en het aantal reacties tikt lekker door. Hyperlokaal, heerlijk nostalgisch, geschiedkundig misschien weinig verheffend, "maar wel keileuk om te zien", om een van de reageerders te citeren.

Als je mensen weer in contact wilt brengen met hun verleden, met hun stad, met hun buurtgenoten. En als je dat verleden voor hen van betekenis wilt laten zijn, dat ze hun eventueel gezamenlijke identiteit ontdekken, elkaar ontmoeten en kortweg in het heden met het verleden een 'keileuke' tijd hebben. Als je dat wilt, ook als archiefdienst, dan hier weer een prachtvoorbeeld voor het grijpen.

Soort historisch Facebook, zeg maar.

Gerelateerd leesvoer
Inspiratietopper: Jeugdsentimenten.net
Open Monumentendag 2012 in Den Bosch: hoven, hofjes en binnenplaatsen

(Tip via collega's van het Bossche stadsarchief)

Foto: fontein De Draak, gezien vanaf het Stationsplein in de richting van het centrum, circa 1931 (bron: Stadsarchief 's-Hertogenbosch, fotonr. 26511)

2 opmerkingen:

  1. Een warme donderdagavond september 2004, mijn eerste contact met 's-Hertogenbosch. Ik waande in Bourgondie. Ben hier niet meer weg te branden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Ben: Aan Den Bosch raakt een mens snel gehecht! :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.