15 april 2013

Crowdsourcing met Crowdcrafting: geen appeltje-eitje


Afgelopen weekend speelde ik wat met Crowdcrafting, gebaseerd op PyBossa:

PyBossa is a free, open-source crowd-sourcing and micro-tasking platform. It enables people to create and run projects that utilise online assistance in performing tasks that require human cognition such as image classification, transcription, geocoding and more. PyBossa is there to help researchers, civic hackers and developers to create projects where anyone around the world with some time, interest and an internet connection can contribute.

Kortom: start je eigen crowdsourcingsproject!

Nou heb ik wel een flinke hoeveelheid handgeschreven reisverslagen van een oude Commissaris der Koningin in Noord-Brabant tot mijn beschikking (zoals deze van de bezoeken aan Waalwijk), dus besloot een kans te wagen om via Crowdcrafting een transcriptieproject te beginnen, zoals de voorbeeldapplicatie PDF Transcription.

Een profiel en project ('applicatie') aanmaken was zo gepiept, het inladen van de taken en pdf's ging ook nog wel goed. Maar mijn stoere plan stokte bij het inrichten van de interface ('task presenter'). Je kunt gebruikmaken van sjablonen, maar hoe langer ik bezig was, hoe dieper ik in de documentatie dook, hoe meer het me begon te dagen dat er uiteindelijk tóch weer geprogrammeerd moest worden.

Zal er nog eens een mail aan wagen richting het projectteam, maar vrees dat Crowdcrafting het voor mij vooralsnog niet gaat worden. Helaas. Even rondklikken in de bestaande (voorbeeld)applicaties geeft namelijk wel zicht op de goede mogelijkheden van het platform.

Crowdcrafting is een project van Open Knowledge Foundation en Citizen Cyberscience Centre. Meer info op de blog van OpenGLAM.

Aanbevolen leesvoer
- Transcriberen met Scripto
- Iedereen z'n eigen VeleHanden: Open Source Indexing!

Afbeelding: voorbeeld van zo'n reisverslag; goed te doen toch!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.