30 april 2013

Itinera Nova and its Volunteer Program


De komende blogs doen verslag van het colloquium "Tools, People and History" dat op 25 en 26 april plaatsvond in Leuven. Aanleiding was het project Itinera Nova van het Stadsarchief Leuven waarin het archief van de Leuvense schepenbank digitaal toegankelijk gemaakt wordt.

Claire Dejaeger
Claire Dejaeger is een van de 35 vrijwilligers die meewerken binnen het project Itinera Nova. Hun leeftijd varieert van 20 tot 80 jaar, hun groep bestaat uit 24 mannen en 11 vrouwen, hun achtergrond is divers. Gezien de aard van het werk - transcriberen van schepenakten - kun je je voorstellen dat de genoten opleiding hoog is.

Net als haar collega-vrijwilligers is Claire trots en dankbaar dat ze mee kan werken binnen Itinera Nova. Het werk geeft hen een zinvolle, uitdagende tijdsbesteding, ze hebben het idee maatschappelijk nuttig bezig te zijn en als groep vormen ze inmiddels een hecht gezelschap. Hun interesse in Middeleeuwse geschiedenis en de stad Leuven komt binnen het project goed tot hun recht, en de meesten is nauwkeurigheid en zelfs perfectionisme niet vreemd.

Het project wordt nogal eens als crowdsourcingsproject aangemerkt. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je 'crowdsourcing' definieert, maar als je nog eens goed kijkt, is Itinera Nova eerder georganiseerd als traditioneel vrijwilligersproject, waarin echter wel goed gebruik wordt gemaakt van een digitale transcriptietool. Crowdsourcing of niet, de vrijwilligers vormen een enthousiaste, actieve en loyale community.

Bestond het vrijwilligerswerk in eerste instantie uit transcriberen, inmiddels worden ook andere taken door vrijwilligers uitgevoerd: registers voorbereiden (materieel verzorgen, beschrijven), scannen, scans bewerken (watermerk toevoegen, afgeleide afbeeldingen maken) en natuurlijk transcriberen en annoteren.

De vrijwilligers komen regelmatig bij elkaar tijdens 'meet-INs', er worden trainingen (check ook deze nieuwe online cursus 15e-eeuwse paleografie) en lezingen georganiseerd (bijvoorbeeld over de historische context bij beschreven aktes), een jaarlijks uitstapje, een nieuwsbrief, online (Ning-)community en er is veel begeleiding en feedback vanuit de archiefmedewerkers. Kortom, er wordt alles aan gedaan om de vrijwilligers hun werk zo goed en prettig mogelijk te laten doen, op een manier dat ze er zelf ook nog veel voldoening aan overhouden. Er is zeker een fulltime job gemoeid met de vrijwilligersbegeleiding.

Volgens Claire een win-win situatie voor het archief, de vrijwilligers en de maatschappij. Van TEI wisten de vrijwilligers niets, maar ze waren blij met alle lof die het project die dag al toegezwaaid had gekregen. En terecht.

Kortom
Je kunt niet genoeg over de ervaringen van vrijwilligers horen. En leren over wat hen motiveert en gemotiveerd houdt. Het Stadsarchief Leuven mag trots zijn op hun vrijwilligerscommunity. En omgekeerd.

Gerelateerde verslagen
- Ben Brumfield, Itinera Nova in the world(s) of crowdsourcing and TEI
- André Streicher, The visual Annotation Tool in Itinera Nova
- Prof. Dr. Manfred Thaller, Development of the database, the website and the online transcription platform of Itinera Nova

Foto: scanoperator aan het werk; ze zoeken nog vrijwilligers (bron: Stadsarchief Leuven)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.