20 oktober 2014

BHIC op shortlist voor IVI Award


Vandaag leerde ik toch wel een beetje tot mijn verrassing dat het BHIC het alvast heeft geschopt tot de shortlist van de IVI Award. Deze award 'is een nieuwe prijs die ieder jaar wordt uitgereikt aan de bibliotheek, mediatheek, archief, museum of soortgelijke organisatie in Nederland die het meest innovatieve product, concept of innovatieve dienst gericht op informatieverschaffing aan het publiek heeft ontwikkeld. IVI staat voor Innovatie voor Informatie', aldus de website.

De nominatie geldt voor onze nieuwe website:

De nieuwe website van BHIC www.bhic.nl (‘Geheugen van Brabant’) biedt niet alleen toegang tot digitaal bronnenmateriaal en zoekmachines, maar biedt een interactieve, digitale (samen)werk- en onderzoeksruimte aan de bezoeker/onderzoeker én archivaris rond lokale geschiedenis, genealogie en historisch onderzoek. Een website met een community, geen project maar een duurzame sociale ontwikkeling online. Bezoekers kunnen hun eigen historische verhalen schrijven en foto’s toevoegen aan de ‘lokale geschiedenisboekjes’. Geen aparte geheugenbank maar de verhalen van mensen geïntegreerd op één website naast de historische bronnen in archieven. Door een uitgekiende communitystrategie is een sterke community rond het BHIC ontstaan van mensen (onderzoekers én archivarissen) die elkaar helpen, tips geven, bronbewerkingen via de database van het BHIC delen met andere onderzoekers en meer. Bovendien biedt de website een live chatfunctie, de digitale informatiedesk, overdag maar ook tijdens de avonduurtjes.

Dus niet zozeer voor wat we zelf presenteren op die nieuwe website, maar vooral voor wat wij en onze gebruikers daar doen, voor de samenwerking, de communitybuilding en de dienstverlening. Spreekt voor zich dat wij als BHIC zwaar vereerd zijn met deze nominatie. En voor mij persoonlijk geldt dat niet minder, aangezien ik een flinke slinger heb mogen geven aan de motor achter deze ontwikkelingen op het BHIC. En nog altijd stevig meetrap op de pedalen.

Stemmen!
Wie uiteindelijk de prijs (veel aandacht en een geldbedrag voor innovatiesupport) wint wordt niet alleen door de juryleden bepaald. Zij nemen in hun eindoordeel namelijk de gemotiveerde stem van het publiek mee. Check dus meteen de twee andere genomineerde projecten: Frysklab van Bibliotheekservice Fryslân en de Kennismakerij van Bibliotheek Midden-Brabant. Tussen deze bibliotheekprojecten is ons archief alvast een vreemde eend in de bijt. Des te beter!

Alvast bedankt voor deze prachtige nominatie. En als jij ook vindt dat het BHIC innovatief bezig is, dan help de jury een handje met het geven van een eindoordeel. En breng je stem uit op ons!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.