19 februari 2007

Wie ben ik?

Ik heb me voorgenomen om iedere twee dagen op deze blog een stukje te plaatsen. Vandaag moet er eigenlijk hard gewerkt worden: stofzuigen, wassen, poetsen, boodschappen doen, cake bakken enzovoort... Daarom maar een keer wat achtergronden bij mijn persoontje en bij deze blog. Over mezelf kan ik namelijk wat sneller typen!

Wie ben ik?
Ik ben dus Christian van der Ven. Als studiezaalcoördinator werk ik op het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in 's-Hertogenbosch. Omdat ik een geweldig team om me heen heb, hoef ik daar steeds minder te doen... ;-)


Nee serieus, ik werk me natuurlijk suf. Alleen houd ik me steeds minder met de dagelijkse studiezaaldingen bezig. En steeds meer met veranderingen in de organisatie. Zo groeien die dingen blijkbaar. Dat klinkt trouwens ook wel weer erg zwaar... Nou ja.

Wat wil ik?
In ieder geval ben ik op het BHIC gestart met het project 'Op weg naar het Zuidland'. Dit project concentreert zich op virtuele communities en de kansen en mogelijkheden hiervan voor ons vakgebied. Vooral op het vlak van de dienstverlening. Daar ben ik het beste in thuis en op het BHIC is dat ook een speerpunt.

Belangrijk in het project is het reflecteren op de toekomstige rol en de veranderende mentaliteit van archivarissen. En dat aan de hand van concrete dingen die we zien en vage dingen die we denken.

(Oké dan, voor het geval collega's dit ook lezen... Die vage dingen komen vooral van mij af... Maar de anderen richten zich op concrete dingen hoor! Ik probeer het voor ons allemaal leuk en interessant te houden hè?)

Eigenlijk lopen we met dit project vooruit op de voortdurende ontwikkeling van onze virtuele studiezaal, de website. En gaandeweg doen we direct nieuwe inzichten op, die we meteen voor de website kunnen gebruiken. Op verschillende termijnen werpt dit project dus z'n (digitale) vruchten af. Mooi om te zien!

Wat wil ik... met deze blog?
Oh ja, en deze blog dan? Die past wel in bovenstaand verhaal. Maar geeft me nòg iets meer ruimte om naar links en naar rechts te springen. Alleen dan zonder dat collega's daar meteen de dupe van worden... Als je begrijpt wat ik bedoel.

Zo ben ik dus inmiddels actief in Second Life. Ik denk namelijk dat dergelijke communities in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen in onze dienstverlening. Het ligt er natuurlijk aan hoe het zich allemaal ontwikkelt. Maar in het bibliotheekwezen zie je al hele leuke dingen gebeuren.

Nou goed, daar schrijf ik dus regelmatig over. En verder over andere zaken die ik tegenkom. Dingen waarvan ik denk dat we er in de (soms nabije) toekomst iets mee kunnen als archivarissen: web 2.0, chatten, wiki's, tagging... Dat soort dingen. Komt allemaal nog terug hoor.

De doelgroep van deze blog is wat beperkt hè? Archivarissen... en dan nog niet eens allemaal. Maar ik hoop zo ook weer vakgenoten te treffen die met ongeveer hetzelfde ideeënwerk rondlopen. Of juist met andere ideeën. Er is nog weinig gezamenlijk contact over deze en andere onderwerpen. En dat is eigenlijk erg jammer.

Je kunt met me mailen of chatten. Rechts zit voor dat laatste een venstertje. Maar gewoon een reactie achterlaten op deze blog kan natuurlijk ook.

Second Life in Rondom 10
Toch ook nog een aanvulling van andere aard. Afgelopen week besteedde Rondom 10 (NCRV) aandacht aan Second Life (en een computerspel, dat ook draait om een virtuele wereld). Vooral het gevaar van verslaving kwam aan bod. Ach, eigenlijk weinig nieuws, maar voor de discussie wel aardig om te bekijken.

De uitkomst is dat niemand bij voorbaat tegen dit soort virtuele werelden is. Maar dat - zeker voor sommige verslavingsgevoelige mensen - het gevaar dreigt van excessen. Als mensen bijvoorbeeld zoveel bezig zijn met hun tweede leven, dat hun echte leven eronder gaat lijden. Als je gelukkiger bent in je tweede leven dan in je eerste, echte leven. Duidelijk.

Tja, zover ben ik zelf nog lang niet hoor... ;-)

Nu dus dan toch eerst maar eens gaan stofzuigen in m'n eerste leven! Het stof op de vloer is namelijk echt, niet virtueel... Jammer eigenlijk!

6 opmerkingen:

 1. Leuk hoor, zo'n kennismaking...en ik vind het ook leuk om berichtgeving te lezen uit een hoek die veel raakvlakken heeft met de bibliotheekwereld maar toch weer zo anders is.

  Maar bibliotheken en archieven krijgen te maken met dezelfde ontwikkelingen.

  Ik houd je in ieder geval in de gaten via de rss en ben benieuwd naar jouw ontdekkingen en bevindingen!

  Vriendelijke groet,

  Edwin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Edwin,

  Bedankt voor je reactie.

  Het is me de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden hoeveel overeenkomsten er zijn tussen archieven en bibliotheken. In ieder geval genoeg om de verschillen maar voor lief te nemen!

  Ik heb trouwens Zeeland inmiddels ook in het vizier hoor. Daar doen ze leuke dingen, heb ik gemerkt... ;-)

  Misschien tot ziens!

  Christian

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldige blog Christian! En ik zeg dit als een vertegenwoordiger van een van de belangrijkste klanten van je beroepsgroep, nl. de genealogen. Enneh, wanneer je mijn blog nog niet kent, neem dan eens een kijkje op http://gijsgenealog.blogspot.com. Als je het wel al kent, dan ben je evengoed welkom!
  Gijs Hesselink

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Gijs,

  Bedankt voor je reactie!

  Maaruh... of genealogen de belangrijkste klanten zijn, dat weet ik niet... ;-) Maar vooralsnog wel de grootste bezoekersgroep!

  Jouw blog stond trouwens al tussen mijn rss-feeds hoor. Leuk!

  Christian

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel interessant, allemaal! Ik ga de RSS aan mijn feedreader toevoegen. Veel suc6 met dit blog, liefs van Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Martine: Fijn dat je me volgt! Dit specifieke bericht is al dik twee jaar oud, dus je hebt nog wat in te halen... haha! Groetjes -- Christian

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.