Er zijn al zo'n 400 bieb'ers - bibliothecarissen - actief in SL. Die lopen en vliegen verspreid over negen zogenoemde eilanden rond. (Met een eiland wordt een grote lap grond in SL bedoeld, waar iets te doen is. Het hoeven dus niet altijd echt aparte eilandjes te zijn of zo.)
Het centrale eiland is InfoIsland. Dat trekt zo'n 4.000 bezoekers (!) per dag. Het eiland Cybrary City, waar Real Life (RL) bibliotheken zijn gevestigd, krijgt nog eens zo'n 1.000 keer bezoek op een dag. En dan zijn er nog wat andere eilanden.
Er zijn allerlei biebs te vinden in SL. Uit landen, zoals Australië en Canada. Maar ook rond bepaalde onderwerpen. Zo zijn er medische biebs of biebs rond ICT en zo. En daarvan lopen dan ook weer specialisten rond.
Wat doen bieb'ers in SL?
Tja, wat al niet hè? Bijvoorbeeld vragen beantwoorden. Vragen over SL ('Waar kan ik info vinden over het zelf maken van kleren voor m'n digitale poppetje?'), maar ook vragen over RL.
Grappig, niet? Waarom stellen mensen die vragen in SL, denk je? Waarom niet aan hun eigen bieb? Of zoeken ze het antwoord niet via Google of Wikipedia? Ach, doen ze ook wel... misschien. Maakt eigenlijk ook niet uit waarom ze het in SL doen. Ze doen het. En ze krijgen nog antwoord ook!
De bieb'ers in SL hebben zich verenigd in groepen. Een algemene groep en wat gespecialiseerde subgroepen. Sommige bieb'ers doen als individuele vakgenoot mee. Anderen mogen zelfs vanuit het werk meedoen. In ieder geval is er ook een soort van dienstrooster gemaakt. Zo is er bijna altijd wel een bieb'er op het centrale plein aanwezig om bezoekers te woord te staan. Pro-actief natuurlijk.
Nou, ze doen nog meer, zoals het geven van rondleidingen. Zo kon ik toevallig zelf bij een klein groepje aansluiten, dat net de centrale bibliotheek op het eiland ging verkennen. Wat is er te vinden? Hoe werkt dat dan? Dat soort dingen.
Ook worden boekbesprekingen gehouden. Daarvan heb ik ook wel een bijzondere bijgewoond. De auteur van dat boek - ik weet niet meer welk - besprak z'n boek, maar deed dat iedere keer vanuit 't perspectief van één van de personages uit z'n boek. Steeds een ander. En hij verkleedde z'n poppetje ook iedere keer naar gelijkenis van dat personage. Heel erg leuk hoor!
Wat doen bieb'ers ècht in SL?
Da's dus allemaal leuk. Echt leuk! Maar ook serieus. Bibliotheken betreden een nieuwe wereld hiermee. Ik sprak - chatte - met verschillende bibliothecarissen om te vragen naar hun ideeën en ervaringen. Ze willen stuk voor stuk ontdekken wat de mogelijkheden zijn van SL voor hun digitale dienstverlening. SL als vorm van een community. Een soort community, zoals ze met mij denken dat in de nabije toekomst heel normaal gaat worden.
Zoals gezegd, de meesten doen dat ontdekken uit eigen beweging. Een soort werk als hobby. Maar sommigen doen dit ècht vanuit het werk. Er zijn in Canada en Australië al grote projecten rond dienstverlening in SL. Vooral vanuit gespecialiseerde hoek. Daar kom ik vast nog op terug.
Nou, tenslotte twee aardige links om nog wat verder te lezen over bieb'ers in SL:
- Enjoying Your First Life? Why Not Add a Second? Developing Library Services in Second Life
Artikel door Lori Bell, Tom Peters en Kitty Pope - Flying Librarians of Oz: What's all the fuss about Second Life and what's it got to do with libraries?
Presentatie door Emerald Dumont (RL: Kathryn Greenhill)
Later meer!
Reuters
Oh ja, een klein dingetje nog. Eigenlijk een correctie op het vorige bericht over SL.
Reuters heeft een eigen nieuwscentrum in SL. En ook een eigen correspondent, Adam Reuters. En hier kreeg ik recente cijfers over de bewoners van SL. En wat blijkt? Europa leidt nu! En Nederland staat op plek vijf van meest actieve landen.
Nog niet de verdienste van onze beroepsgroep, maar dat komt nog... ;-)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.