18 januari 2009

Digital storytelling en mijngeschiedenis


Niet dat ik me er niet voor interesseer - in tegendeel zelfs - maar je hebt nou eenmaal niet voor alles tijd. Digital storytelling is bijvoorbeeld zo'n fenomeen waar ik eigenlijk heel graag veel meer tijd aan zou willen wijden.

Omdat we op het BHIC dit jaar eens voorzichtig iets gaan doen hieraan, ga ik me vanaf nu dan ook maar eens wat bewuster bezighouden met het onderwerp. En dat begint in mijn geval met het verzamelen van goede voorbeelden. De vraag naar voorbeelden werd trouwens ook al op Erfgoed 2.0 gesteld in reactie op een post over de vernieuwde minor e-Cultuur van de Reinwardt Academie.

De website Buchenwald, met ooggetuigeverslagen van Nederlanders die dit Duitse concentratiekamp overleefden, heb ik al eens vernoemd. Vandaag lichtere kost, uit de oude doos: herinneringen aan de mijnen op DeMijnen.nl

Niet alleen het fotoarchief met zo'n 6.000 foto's mag er namelijk wezen, maar in het kader van digital storytelling is vooral het Digitaal Mijnmonument interessant, dat zich op deze website schuilhoudt.

Bij wijze van praktische opdracht is dit monument enkele jaren geleden alweer opgericht door 4-Havoleerlingen van het Heerlense Sintermeertencollege onder leiding van hun geschiedenisdocent. Gewapend met videocamera en goede vragen hebben de scholieren oud-mijnwerkers hun persoonlijke verhaal laten doen, rond de thema’s werken, wonen, vrijetijdsbesteding en de mijnsluiting. En die filmpjes zijn natuurlijk via de website te bekijken.

Via de Wegwijzer digitale mijnwereld zijn trouwens nog meer leuke websites te vinden, zoals blogs waarop oud-mijnmedewerkers zelf hun verhalen hebben gedeeld. In z'n algemeen een bijzonder complete website!

Plaatje: DSM/DeMijnen.nl

4 opmerkingen:

  1. Leuk dat je aandacht besteedt aan de Mijnen. Een van mijn opa's werkte in de Staatsmijn Emma en laat ik daar nu net tegenover wonen. Het mijnverleden drukt overigens een grote stempel op het verschil tussen de Oostelijke Mijnstreek (Heerlen, Kerkade en omstreken) en Maastricht. Interessante materie, tenminste, dat vind ik :-)

    De Oostelijke Mijnstreek heet inmiddels Parkstad, jammer hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Daniëlle: Nou ben ik natuurlijk wel erg benieuwd naar dat verschil tussen beide mijnstreken... Is dat nu nog merkbaar dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Christian: Ja, best wel. Zeker als je de lijn doortrekt naar voetbal (daar is ze weer met haar voetbal) en de beoogde fusie richting een FC Limburg. Interessante kost in deze is het boek van Joep Dohmen en zie net tot mijn verbazing dat het zelfs online te lezen is, http://tinyurl.com/7m42xl

    En als het aan de fans ligt komt het ook nooit meer goed...

    http://tinyurl.com/8g4ryx

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Daniëlle: Ja, jij altijd met je voetbal... haha! Maar blijkbaar komen dat soort ver/geschillen op de tribunes lekker tot uiting.

    Van dat FC Limburg heb ik wel wat gehoord een tijdje terug, maar toen al leek het me net zo onhaalbaar als FC Brabant, alhoewel daar nóg meer clubs bij betrokken zouden zijn.

    Wel mooi trouwens dat zo'n boek gewoon online staat!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.