25 april 2009
Father Roderick over oude instituten en nieuwe media
Volgens zijn inleidster was er slechts één instituut nóg ouderwetser dan de bibliotheek, en dat was de Kerk. (Voor mij al een hele opluchting - ik dacht namelijk even dat het om archieven zou gaan!)
Father Roderick kwam op, begeleid door een Gregoriaans priesterkoor, en sprak daarna zijn schapen toe. En de kudde luisterde.
Die Kerk van father Roderick - Roderick Vonhögen - zit in zo'n beetje dezelfde penarie als bibliotheken en archieven. Allemaal instituten waar het 's morgens niet dringen is voor de deur en waarvan de omgeving in rap tempo aan het veranderen is geslagen.
Roderick is vooral bekend als de podcastende priester, begonnen toen hij tijdens een bezoek aan het Vaticaan z'n eerste podcast opnam op het moment dat elders in het ministaatje de Paus onwel was geworden. Die podcast, door good old Adam Curry nog online gezet, was de volgende morgen al door duizenden en duizenden mensen gedownload. Zijn kleine parochie breidde zich door die podcast uit tot de hele wereld, zelfs tot niet-Katholieken. Een openbaring!
Darth Vader, stormtroopers en ewoks
Maar het begon allemaal in een galaxy far, far away... met Star Wars. Als groot fan van de eerste drie films zag Roderick in de Force een metafoor voor het internet, een energieveld waaraan iedereen z'n steentje kon bijdragen. In tegenstelling tot critici, die het internet als de Dark Side leken te zien, gevaarlijk, slecht en vol duistere paden.
Roderick startte als superfan een blog - toen bloggen nog niet bestond - over de nieuw te verschijnen films en gaf daarop steeds meer achtergrondinformatie en dus meerwaarde. Mensen gingen hem volgen. De bal rolde en rolde en rolde uiteindelijk naar Amerika waar Roderick tijdens een Star Wars fanmeeting veel van zijn online vrienden ontmoette. En daar leerde hij dan ook de werkelijke impact van online media kennen. Hoe persoonlijker, hoe betrokkener.
Die samenwerking op internet was krachtig, en Roderick maakte een beweging van preekstoel naar community. Zoals de ewoks uiteindelijk door hun gelijkwaardige vorm van samenwerking de stormtroopers versloegen, die als één man blind achter Darth Vader (met stemmetje van Roderick!) aanliepen. Van eenrichtingsvolgen naar tweerichtingssamenwerking.
Schapen, bijen en een hub
Want mensen zijn geen schapen meer, zoals de stormtroopers, die slechts een ander volgen. Mensen zijn uitzwermende bijen geworden, zoals de ewoks, die samen en zelf hun weg willen en zullen vinden. De mens als infohub, een knooppunt van informatiestromen. De mens ontvangt er informatie en zendt er ook zelf uit. En de mens ziet dat het goed is. Zoals ook de ewoks dat zagen:
Richt je niet alleen op je vaste klanten - niet alleen je eigen kudde - maar richt je op de community. Stap de community binnen, weg uit het lineaire communiceren. Maar let op, want je spreekt hun taal niet. Dus leer hun taal en luister naar hun vragen. En misschien kun je soms zelfs het begin van een antwoord formuleren, maar bovenal: bereik de mensen, ga naar ze toe.
Je gebouw is een middel, geen doel. Dus stap naar buiten, en beleef!
Father Roderick sloot af - tot afgrijzen van de community nog bijna afgekapt door die inleidster - met een alleraardigst filmpje, waarmee hij alle lachers nogmaals aan het bidden kreeg:
Al met al een van de meest inspirerende keynotes die ik ooit heb mogen meemaken! Je zou er bijna kerks van worden. Niet voor het geloof, maar voor de beleving.
Amen.
Plaatje
Lees meer blogposts over
Bijen,
Communities,
Darth Vader,
Ewoks,
Father Roderick,
Kerk,
Nieuwe media,
Roderick Vonhögen,
Samenwerking,
Schapen,
Star Wars,
Stormtroopers,
UGame - ULearn 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik ben net zelf begonnen met een blogpost over U Game U learn, maar hier kan ik kort over zijn: Ik wil meer father Rodericks in archievenland!
BeantwoordenVerwijderenGoede samenvatting Christian.
May the force be with us.
@Luud: But you don't know the power of the Dark Side, Luke... uhm... Luud!
BeantwoordenVerwijderen@Christian
BeantwoordenVerwijderenOm father Roderick te parafraseren: bring it on!
@Luud: lol
BeantwoordenVerwijderenzoals reeds getweet: mooie post - een als ik het zo lees is die Father een man naar mijn hart, al ben ik geen kerkse... ;) zijn boodschap is mij in ieder geval uit het hart gegrepen!
BeantwoordenVerwijderen@Petra: Tja, da's juist het mooie van deze father: hij bereikt heel veel niet-Katholieken! :-)
BeantwoordenVerwijderenIk zie trouwens nu pas dat in het silhouet van de Paus ook daadwerkelijk onze Paus schuilgaat - heel licht te zien.
He Christian,
BeantwoordenVerwijderenDat lijkt me echt een heel interessante keynote! Jammer dat ik er niet bij kon zijn. Gelukkig is er nog altijd YouTube.....
@Astrid: Precies, het feit dat tegenwoordig dit soort keynotes gewoon online zijn na te zien en horen, is goud! Ik laat het aan al m'n collega's zien! :-)
BeantwoordenVerwijderen