Wikipedia. Daar moeten we dus zijn hè, met onze informatie.
Een hele tijd geleden bleek al dat mensen zoeken via Google en dat ze dan artikelen vinden in Wikipedia. Als we onze historische informatie dus aan een zo breed mogelijk publiek willen aanbieden, dan moeten we dus twee dingen voor mekaar zien te krijgen:
- Doorzoekbaar zijn voor Google.
- Vindbaar zijn in Wikipedia.
Die twee dingen dus - geen excuses. Het eerste kan, zoals Het Utrechts Archief al eens aantoonde. Het tweede kan ook, maar is wat lastiger. Geld is niet genoeg - hier zijn slimme strategieën nodig.
Eveneens een hele tijd terug was ik al met het verrijken van lemma's in Wikipedia begonnen, maar na een deuk in mijn ego te zijn opgelopen lag dat project even stil. Echter de wens bleef. En binnen de kaders van mijn Zuidland-project op het BHIC gaan we er nu dan ook serieus werk van maken. Strategisch. Dus klein beginnen, netjes je profiel vullen... Dat soort dingen.
Het gaat er ons niet om het BHIC te promoten. Nee, het gaat er ons om dat we onze informatie - te vinden op onze website en in onze collecties - daar krijgen waar mensen er vraag naar hebben. We gaan dus onze informatie elders aanbieden: in Wikipedia. Aan de ene kant willen we zien of we vanaf bepaalde lemma's links kunnen leggen naar bepaalde archieven en collecties die wij beheren. En aan de andere kant schrijven we er misschien wel nieuwe lemma's voor.
Maar we hebben natuurlijk ook al een heleboel verhaaltjes op onze site staan, die best iets weg hebben van een encyclopedie. Pak ik een voorbeeld als de lokale pagina van Grave, dan zie ik dat een verhaal over de Hampoort in Wikipedia nog ontbreekt. Een encyclopedisch abstract van ons verhaal zou aldaar dan ook niet misstaan, samen met een link naar onze verdere informatie. Die hoort immers niet altijd in een encyclopedie thuis. Meerwaarde bieden zul je!
En we gaan ook slim gebruikmaken van de interne linkmogelijkheden van Wikipedia. Zo kunnen we vanaf het lemma over de Maaspoort weer de link activeren naar ons nieuw te schrijven lemma over de Hampoort. Wikipedia werkt ook veel met lijstjes trouwens, dus wat te denken van een link vanuit de lijst van stadspoorten in Nederland?
Over lijstjes gesproken: met zo'n lijstje van Graafse burgemeesters is dan vast ook wel wat te doen. En als we er wat rode linkjes ingooien stimuleert dat andere Wikipedianen misschien weer tot het schrijven van stukjes over de beste mensen. Acquisitie 2.0 of zoiets dus.
Maar goed, we verdiepen ons eerst een beetje in de do's and dont's van Wikpedia. Ook proberen we te leren van de ervaringen van anderen, zoals Edwins recente poging, maar er zijn ook enkele Amerikaanse bibliotheken die al langer goede zaken doen in Wikipedia. Hier en hier bijvoorbeeld. Meer tips zijn welkom.
We willen het wiel niet voor de tweede keer uitvinden en bovendien wil ik het niet voor de tweede keer over dezelfde steen stuk laten lopen... Maar dat het werkt is bekend. In onze eigen webstatistieken zag ik bijvoorbeeld al dat een link - door iemand anders aangebracht trouwens - vanaf de pagina over Reek naar onze site al voor lekker wat verkeer zorgt.
Wordt verwikivolgd!
Plaatje
Ik wil graag over de voortgang van dit project op de hoogte blijven want je hebt natuurlijk helemaal gelijk. :-)
BeantwoordenVerwijderenWel een vraag: gaan jullie dat met de medewerkers op persoonlijke titel doen, of ga je het als BHIC doen?
Voor beiden is wat te zeggen natuurlijk. Zijn jullie daar al uit?
@Luud: Natuurlijk houd ik "gansch de weereld" op de hoogte! Want delen zullen we...
BeantwoordenVerwijderenGoeie vraag trouwens, van die accounts. Met name in Amerika zijn er happig op, dat je onder persoonlijke accounts werkt, want personen zijn immers makkelijker verantwoordelijk te houden voor hetgeen ze schrijven.
In Nederland zijn we wat soepeler, geloof ik, en het leek ons bovendien praktischer om het onder een gezamenlijk BHIC-account te doen. In ons profiel zal ik minimaal mijzelf wel als medewerker van het BHIC bekend maken. Dan weet iedereen waar ze kunnen aankloppen.
Maar mocht dit problemen gaan opleveren, dan stappen we alsnog over op persoonlijke accounts. Minimaal ikzelf.
Ook wij (Nationaal Archief) hebben een eerste voorzichtig stapje op Wikipedia gedaan. We kregen via de mail een vraag van een bezoeker die meewerkt aan Wikipedia. Hij had een pagina aangemaakt over het bij ons berustende Centraal Testamentenregister en vroeg of wij dat aan wilden vullen. Wij hadden daar een informatieblad over. De voor een encyclopedie interessante informatie daaruit heb ik toegevoegd aan het artikel.
BeantwoordenVerwijderenVoor het aanpassen had ik een apart NationaalArchief account aangemaakt, maar ik kreeg vrijwel meteen de waarschuwing dat die naam niet mocht. Het was een naam van een organisatie (duh). Christians tip dat het verstandig is om eerst de do's en don'ts te lezen is dus zeker aan te raden! Ik heb het nu veranderd in NArchief.
We zijn nu druk bezig om plannen te maken voor het nieuwe webteam. Er zijn eerst een aantal dringende zaken te regelen, dus het zal nog een paar maanden duren voordat we actief met dit soort 'webcare' aan de gang gaan. Voorlopig denk ik dat we alleen reageren op directe vragen en nog niet proactief aan Wikipedia gaan meewerken.
In heb in november 2007 onder mijn eigen naam een link naar het Regionaal Archief Tilburg aangebracht in alle lemma's van (voormalige) gemeenten waar wij archieven van hebben. Dat ging probleemloos.
BeantwoordenVerwijderenInhoudelijke aanpassingen die zijn een stuk lastiger, vooral ook omdat het (veel) werk kost natuurlijk, als je niets op de plank hebt liggen.
Zou je niet moeten proberen vrijwilligers of mensen die al actief zijn in Wikipedia te charteren? Het gaat tenslotte om de juiste informatie en links naar je eigen website/databases met de juiste pagina die belangrijk is, niet wie het doet.
Of is dat te kortzichtig gedacht?
@Yvette: Onze account is geregistreerd als "Bhic" en dat heeft nog niet tot problemen geleid. Het is dus ook niet de instellingsnaam voluit, dus misschien dat dit scheelt.
BeantwoordenVerwijderenIk ben trouwens wel benieuwd naar dat webteam van jullie. Ga je daar ook over bloggen?
@Luud: Vrijwilligers zou wel kunnen, alhoewel ik vind dat je sommige zaken gewoon in eigen hand moet houden in eerste instantie, zodat je weet wat die eventuele latere vrijwilligers tegen gaan komen.
Ik vind dit namelijk ook een andere categorie van werk, dan het werk wat in de meeste gevallen gevallen door vrijwilligers gebeurt. Maar goed, die mening kan nog veranderen hè. Ik ben wat conservatief soms... ;-)
@Christian
BeantwoordenVerwijderenZodra we iets meer duidelijkheid hebben over onze plannen zal ik een blogpost over het webteam op archief20 zetten! We zijn nu nog in de brainstormfase.
@Yvette: Top!
BeantwoordenVerwijderenVraagt zich ineens af of er al een wikipagina over de frikandel is? Vast wel :-)
BeantwoordenVerwijderenBij ons (Erfgoed Delft eo) speelt de vraag ook maar dan nog niet zo zeer bij de collecties maar meer de organisatorische informatie. Wij zelf zijn overigens (nog) niet te vinden via Wikipedia. Ik zag dat het BHIC wel onder de volledige naam was te vinden maar niet onder de afkorting (geen verwijzing/redirect).
BeantwoordenVerwijderenNaar de wiki-toepassing gaat mijn bijzondere aandacht uit, omdat ik denk dat daarmee de context van archieven (en de toekenning van metadata) goed beschreven zou kunnen worden met behulp en met inbreng van gebruikers. Zie bijvoorbeeld het initiatief van The National Archives (yourarchives.nationalarchives.gov.uk). Vraag is of je dat in wikipedia zou kunnen doen of dat je een eigen initiatief (lokaal, regionaal, nationaal) zou moeten doen. Het laatste levert weer versnippering op maar heeft als voordeel dat je enigszins kunt modereren. Kortom genoeg om over na te denken.
@Danniëlle: Haha, vast wel inderdaad. Maar dan kan ik misschien een zinvolle aanvulling doen.
BeantwoordenVerwijderen@Bennie: Bedankt voor je reactie, Bennie! Het BHIC heeft niet haar eigen lemaa aangemaakt, maar ik zal eens kijken hoe dat met die afkorting zit - dank voor de tip!
Wiki's bieden inderdaad een scala aan mogelijkheden. Wat dat betreft is het verrijken van Wikipedia nog een buitencategorie, in de zin dat het nog veel spannender lijkt om een eigen wiki op te zetten. Maar daar liggen dan vaak andere doelstellingen aan ten grondslag.