23 juli 2009

Coming to America (9) - New York, New York!

Kan iemand níet onder de indruk zijn van New York? Yes, I can.

Gisteren kwamen we na een autorit van een slordige twaalf uur dan terug uit New York. Ik heb op Broadway gestaan, het Statue of Liberty (van een afstandje) gezien, Times Square beleefd en Ground Zero bezocht.

Ik had eigenlijk een wauw-ervaring verwacht en die had ik ook heel even op Broadway, toen ik boven alle drukte uit die huizenhoge reclameborden voorbij zag flitsen... maar alles went. En daarna is Broadway gewoon een winkelstraat met hoge gebouwen, een heleboel reclame, veul volk en een hoop lawaai. Times Square is eigenlijk geen plein, maar een flink metrostation met veel beton en mensen met haast. Het vrijheidsbeeld is een groot beeld, Wallstreet een straat met grijze gebouwen en mensen in een pak, en Ground Zero is - los van een afschuwelijk verhaal daarachter - gewoon een grote bouwput waarover naar ik begrijp nog steeds veel wordt gesteggeld. New York is in the end dus gewoon een grote stad - een hééééle grote stad - en persoonlijk houd ik niet zo van hele grote steden. Zeker niet zoals ik van natuur houd en er helemaal onder de indruk van kan raken.

Toen ik een paar dagen eerder de Niagara Falls - een andere keer meer daarover - van verre al zag te liggen, wilde ik niets liever dan dichterbij komen, foto na foto maken, van iedere druppel water. Toen ik bijvoorbeeld het vrijheidsbeeld in de verte zag te staan, had ik dat gevoel niet. Van een afstandje was het beeld letterlijk en figuurlijk ook goed genoeg. Voor de foto's ga ik wel online.

New York is, hoorde ik van iemand anders, grotendeels een hype, zoals zoveel in Amerika. Of beter gezegd: New York ís Amerika en het vrijheidsbeeld ís New York. De Amerikaanse droom, zoals voor al die arme sloebers die ooit voet op Ellis Island hebben gezet en hoopten op een beter bestaan.

En voor veel mensen is dat alles nog steeds een mooie droom waard. Talloze lieden uit bijvoorbeeld Mexico, Cuba en ook Azië dromen nog steeds van een enkeltje Amerika. Dat geldt echter al lang niet meer voor de meeste West-Europeanen. In ieder geval geldt dit niet voor mij, dus heeft dat beeld ook een wat andere waarde, denk ik.

Maar goed, los van mijn eigen veel te hoge verwachtingen is New York een hele mooie stad. Wij hadden een logeeradres in Harlem en in die paar dagen heb ik geprobeerd de stad in zoveel mogelijk facetten te leren kennen en begrijpen, van het parkeersysteem tot de mensen op straat. Ik kan me levendig voorstellen dat heel veel wereldburgers een bezoek aan New York het toppunt van hun vakantie zouden vinden. En misschien vinden die op hun beurt de Niagara Falls dan wel weer gewoon een heleboel vallend water bij elkaar! ;-)

In ieder geval heb ik weer nieuwe foto's online gezet, maar je kunt ook gewoon alle foto's nog bekijken. De foto's van New York volgen vreemd genoeg later. Je moet het dus voorlopig doen met de indrukwekkende Niagara Falls...

En - voor de liefhebbers - kwam ik tijdens de voorbereiding voor deze trip nog een mooie site tegen met historische kaarten.

4 opmerkingen:

 1. Hey Christian, mooie foto's...en wat een HOOP water. Net niet zoveel als wat er nu in NL valt:-))
  Maar goed. Als je dat deel van de USA nou weer vergelijkt met bv. Nevada-Las Vegas...dan kan je 1-ding stellen: Er is wel erg VEUL van het onwerkelijke in 1 land!! En dat maakt het voor heer en mevrouw de toerist weer interessant.
  Thx. tot snel, James

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Jim: Inderdaad James, ik heb inmiddels behoorlijk wat rondgereden hier, wat me al zeker vijf keer Nederland in de rondte had doen zien, maar hier ben ik relatief gezien nog nauwelijks van m'n plek geweest. Dit land is zó onmetelijk groot! En ja, in termen van natuur en bezienswaardigheden heb je hier echt alles en alles.

  Hier regende het gedurende de afgelopen week trouwens ook wel hoor. Ook dát hebben ze in Amerika... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zit jij nu nog achter de computer, of ben je al aan het pakken? Raad maar eens waar wij op vakantie gaan? Ja goed gedaan, New York, dus ik kom nog wel even langs volgende week.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Saskia: Toevallig! Ik ga vandaag en morgen wat pakken, maar volgende week zit ik nog goeddeels thuis. Echter daar ben je altijd van harte welkom hoor!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.