11 oktober 2009

Ding 18 - LibraryThing, een beetje mijn ding #23ad


Aangekomen bij het achttiende ding, moet ik mezelf wat meer tijd gunnen om LibraryThing echt goed te bekijken. Dit is trouwens ook de eerste keer, dat ik een cursusding tref waar ik nog geen enkele eerdere ervaring mee heb.

Ongetwijfeld omdat ik geen leeswonder (meer) ben. Vroeger las ik erg veel jeugdboeken en later literatuur (of wat daarvoor doorging), tegenwoordig lees ik vooral veel vakbladen, geschiedenismagazines, artikelen over van alles en nog wat, blogs, nieuws op websites en zo meer - ook leuk. Maar echt lezen ter ontspanning, da's weer even geleden. Het laatstgelezen boek las ik alweer twee jaar terug, het boek waar ik nu in bezig ben leg ik te vaak te snel weer weg.

Maar ik ben toch begonnen om in LibraryThing eens wat boeken in te voeren. Ik voorzie dat ik me ga begeven in een niche, namelijk overwegend boeken over de geschiedenis van de Langstraat en aanverwante zaken. Dat betekent dus veel eigen kaftjes scannen en uploaden en straks zelfs eigen boekgegevens invoeren. Dat gaat allemaal van simpiedepimpie - Chrisje kan de was doen. Vooral de links tussen LibraryThing en de al meer dan 690 (!) officiële boekencatalogi van over de hele wereld zijn natuurlijk gemakkelijk met een zachte g. Ook het lijstje met bibliotheken die met LibraryThing werken is trouwens indrukwekkend te noemen.

Voor het overige wil ik me binnenkort eens wat meer gaan bewegen in het sociale gewoel in m'n online boekenkast. Wat lazen anderen die lazen wat ik las, wat bevelen anderen aan, hoe bevielen bepaalde boeken ze enzovoort, enzovoort? Dat precies zou namelijk de kracht moeten zijn van een boekencommunity als LibraryThing. Zelf heb ik al wel enkele recensies achtergelaten, maar aan uitgebreid taggen ben ik bijvoorbeeld nog niet toegekomen, terwijl dat in LibraryThing uitstekend werkt. Ik zie overigens al wel hoe de echte bibliofielen hun hart kunnen ophalen met een ding als dit... ;-)

Verder ben ik bang, dat mijn medecursisten niet echt veel aan me hebben dit keer - ik ben nog té veel zelf met ontdekken bezig. Maar goed, voeg me toe als vriendje en ontdek met me mee, zou ik zeggen!

Plaatje

7 opmerkingen:

 1. Ha Christian, heb je al uitgevonden hoe je in je blog afbeeldingen van de boekenkaften kunt plaatsen? ;-) Gmakkelijk zo, om iemand anders het speurwerk te laten doen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Chris, nog een keer! Ik scroll naar beneden en ontwaar daar een prachtige boekenkast!!! Hoe heb je dat geflikt?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Petra: Dat 'geheim' had ik je diezelfde avond via chat nog verklapt, maar hier nog een keertje: je kunt een widget maken van je boekenkast en die embedden op je blog (bijvoorbeeld in de zijbalk, maar het kan ook elders). Ziet er leuk uit zo hè?! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toevoegen als vriendje... Alweer??!! Ga ik doen, ik ben ook nog niet sociaal met Librarything, dus dat zou een goede start zijn :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Luud: Vriendjes worden met mij is altijd een goede eerste stap op weg naar een socialer online leven... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Natuurlijk ben ik vriendje met je geworden. Accepteer me dus!!!
  Opmerkelijk dat bijv. de Koninklijke Bibliotheek het boek over de Langstraat niet heeft in hun LT catalogus. Terecht link je, want ze HEBBEN het wel.

  Ik vind het altijd prachtig als mensen een niche ontdekken en daarmee LT verrijken. Ga zo door dus. In het verleden was er nog een 23 Dingen deelnemer die bijzondere boeken over scouting toevoegde. Mooi he?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @23 Dingen: Dat boek over de Langstraat kwam gewoon uit de KB-catalogus in LT hoor (voor zover ik weet). Ik heb alleen het kaftje gescand. Maar ik heb thuis ook wat boeken staan die de KB zeker nog niet in LT heeft staan, dus ik zal later een keer wat nieuwe boeken moeten invoeren. Ook leuk.

  Ik zal eens kijken naar die scoutingboeken...

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.